donderdag 15 december 2011

Marja, Marja, Marja

Het is toch werkelijk godgeklaagd of, hoe zeggen ze dat? "het is een gotspe".
Onze minister van onderwijs, Marja van Bijsterveldt, heeft ons het afgelopen jaar al diverse keren versteld doen staan met haar onzinnige taal, uitspattingen van onderwijs-nonsence en vooral grote goocheltrucs met cijfers. Wij van wijzijnverbijsterd hebben vanaf de eerste dag dat de bezuinigingen ter sprake kwamen al gezegd en aangetoond dat er vanuit het ministerie werd gelogen over de cijfers rond de bezuinigingen. Eerst ging het over de aantallen leerlingen in het speciaal onderwijs, later over de bedragen die ermee gemoeid zijn en nu weer over de ontslagen.

Het lijkt er ondertussen op, zo doet Marja, alsof de bezuinigingen volledig geaccepteerd zijn en dat het er alleen maar om gaat hoe ze ingevuld worden. En daar komt Marja de goochelaar weer om de hoek kijken.
Ze stuurt een BRIEF naar de tweede kamer en daarin zegt ze het volgende:

"Op basis van deze inventarisatie blijkt dat als gevolg van de bezuiniging 5.100 mensen met ontslag worden bedreigd. Zij zijn werkzaam op 3.700 fte. Dit aantal zal waarschijnlijk lager uitvallen, omdat meerdere schoolbesturen hebben aangegeven mogelijkheden te zien om een deel van de noodzakelijke personeelsreductie in de komende jaren te realiseren. De inventarisatie wijst uit dat door natuurlijk verloop, beĆ«indiging van de inhuur van personeel, van detachering of door vrijwillige in- of externe mobiliteit dit aantal kan dalen naar zo’n 2.500 fte, dit correspondeert met 3500 mensen die met ontslag worden bedreigd. In de bijlage bij deze brief is de onderbouwing van deze aantallen opgenomen."

Nog effe en er hoeft helemaal niemand meer ontslagen te worden. We praten nog steeds over 300 miljoen. Daar zijn we het over eens.Van die 300 miljoen worden collega's betaald, daar zijn we het ook over eens. Nou kost een leerkracht aan de top zo'n 60.000 euro, en een assistente zo'n 35.000 euro, en alles bij elkaar kan je zeggen dat het gemiddeld gaat om 50.000 euro per fulltime medewerker. Het is toch echt een simpel sommetje: (vijfde klas basisschool) 300 miljoen delen door 50.000 geeft als antwoord het aantal onderwijsmensen dat ontslagen moet worden. Bij ons is de uitkomst.......... ja? 6000. Klopt. Bij Marja is de uitkomst 3700, maar eigenlijk 2500. Dat zijn dus bij ons 6000 FTE's, en door de parttime werkende collega's zijn dat er nog steeds zo'n 9000 collega's die weg moeten uit het speciaal onderwijs.

En daar gaat het nou net om. Die mensen moeten weg, en daardoor zijn de leerlingen ongelooflijk de dupe. Klassen moeten groter, kinderen worden niet meer geplaatst en de druk op teams gaat alleen maar onevenredig omhoog.

En Marja reduceert het maar weer een keer tot wat getallen.

DAAR GAAN WE WEER, MARJA; LIEGEN, BEDRIEGEN EN GOOCHELEN.

De AOB, recentelijk goedgekeurd door wijzijnverbijsterd, heeft haar door. In DIT ARTIKEL stelt de AOB: "de minister rommelt WEER met cijfers." Er wordt zelfs gedreigd met een staking.

We zijn daadwerkelijk verbijsterd dat het gewoon weer gebeurt.

Hou jezelf voor de gek, Marja, niet ons.

3 opmerkingen:

  1. Elmira, leerkracht ZMLK en moeder van Fien met Down16 december 2011 om 08:28

    Helemaal gek geworden... van de zotte. Ik weet het anders ook niet meer te omschrijven!! PFPFPFP.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Door de afspraken van de PO raad, VO raad en bonden (behalve AOb) met de minister over de mobiliteit van het personeel voor wie vanwege de bezuinigingen in het speciaal geen plaats meer is, lijkt het erop alsof ze het met de minister eens zijn dat het speciaal onderwijs best wel met wat minder personeel toe kan.
    Wij binnen het speciaal onderwijs weten wel beter! Hoe kunnen we de doelgroep EMG nog langer de zorg bieden die ze nodig hebben, terwijl we daar nu al niet de bekostiging voor krijgen om de zorg te leveren die deze kinderen nodig hebben? Deze groepen nog groter maken is echt onverantwoord zowel voor de kinderen als voor het personeel, dat nu vaak al overbelast is. Binnen alle discussies over passend onderwijs lijkt dit een vergeten groep. Zijn we straks gedwongen deze leerlingen maar weer massaal terug sturen naar het KDC?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat kost een gemiddele ambtenaar op haar ministerie? Valt daar niet een enorme winst te behalen als al die omhooggevallen babbelaars wegbezuinigd worden?

    BeantwoordenVerwijderen