zaterdag 23 april 2011

Wat je zegt, dat moet je doen (& Animal Farm)

Wij uit het onderwijs zijn de hele dag bezig met waarden en normen. Dat weten de ambtenaren niet, en de dames en heren politici ook niet, maar dat is natuurlijk wel zo. Op het moment dat een juf zegt:"ik vind dat jij...", dan begint het al.

Er zijn belangrijke kernwaarden die iedere leerkracht dagelijks hanteert. "Eerlijk delen" is er zo een of "Wat je zegt dat moet je doen". Of wat te denken van "Gelijke monniken, gelijke kappen". Dat proberen we de kinderen die aan ons zijn toevertrouwd mee te geven, zodat ze daar in hun latere leven wat aan hebben. En gewoon, omdat een deugdelijke en rechtvaardige samenleving uiteindelijk zulke waarden en normen behoeft.

Geert, Marja, Mark en Ivo die hebben in een andere tijd (toen nog) "Lager onderwijs" genoten. Het zou kunnen dat ze waarde(n)loze juffen en meesters hebben gehad, of ze hebben niet opgelet. Of de waarden en normen waren in die tijd anders. Alles kan.

Hoe valt het anders te rijmen dat we in de krant een artikel lezen over het beleid van minister Opstelten, waarin hij afziet van het invoeren van een soort tweederangs politie-agenten.
Maar (daar komt-ie) dit was opgenomen in het regeerakkoord. Toen er echter donderdag weerstand bleek te zijn heeft hij het plan gelijk ingetrokken. De VVD en de PVV vonden het namelijk ook een slecht plan. Maar ze hadden het dus wel zelf bedacht hè: het stond in het regeerakkoord.

Het kan dus wel!?