dinsdag 17 januari 2012

Geen zorgen zegt de AVS, het is een misverstand....


De AVS is niet akkoord en zal nooit akkoord gaan met onderwijsbezuinigingen, ook niet op passend onderwijs, in een tijd dat vriend en vijand om het hardst roepen dat investeren in onderwijs zo belangrijk is. Wel is ons gebleken dat, zelfs na een jaar van heftige protesten, het kabinet het vaste voornemen heeft door te zetten. De minister heeft straks gewoon 300 miljoen minder uit te geven. Dat we in gesprek blijven is vooral om een vinger aan de pols te houden hoe de bezuinigingen gaan uitpakken. Behoud van werkgelegenheid en expertise is een kant, maar ook de effecten van de bezuinigingen voor het werk in het speciaal onderwijs staan hoog genoteerd.

Een citaat van de website van de AVS gepost door voorzitter Ton Duif. Ik zeg niks.

Kijk en dat is nu precies waar het om gaat.
Hoezo "in gesprek blijven", hoezo "aan de tafel blijven zitten" en hoezo "heftige protesten"?
O ja, we roepen al een jaar heel hard. We schrijven al een jaar heel veel. We hebben al gedurende één jaar één keer een actie gehad: op woensdagmiddag.
En ja, we blijven keurig in gesprek. We schuiven de stoelen aan en zetten onze lieve gezichten op. Stellen geen kritische vragen meer en gaan overstag en nu ga ik GEEN vergelijkingen trekken met kapiteins die een zinkend schip met droge ogen (en droge voeten) verlaten terwijl verderop mensen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen, verdrinken.
Niks toekijken, niets lachen en vriendelijk blijven en NIETS accepteren. Zijn we nu helemaal gek geworden in onderwijsland. We gaan helemaal nérgens mee akkoord!

De AVS heeft besloten aan tafel te blijven in overleg met de AVS Ledenraad. De ledenraad is ook aanwezig op het AVS-congres op 16 maart met als titel: Leidend Leren - Lerend leiden. U kunt dan uitgebreid met hen in contact treden. Heeft u zich al ingeschreven? Nu doen, anders komt het er niet van, zo gaat het tenminste vaak bij mij..

Aldus de laatste regels van het citaat. Ach en dat zegt toch eigenlijk alles.
NU DOEN, ANDERS KOMT HET ER NIET VAN......
Zo gaat dat bij ú, maar niet bij ons!
Tijd voor ACTIE en niet een woensdagmiddag maar gewoon een hele week. Of twee of drie.
Want anders, inderdaad, anders komt er niets meer van.

Open brief aan Ton Elias (Ingezonden)

Nu hebben wij van wijzijnverbijsterd na het voortdurende geschoffeer en onzinnig geraaskal van de heer Ton Elias, niet meer zo'n hoge pet op van deze woordvoerder -"zonder benul"- onderwijs.
Anderen, zoals Iwan Jonkman, proberen dan toch nog een serieus inhoudelijk gesprek aan te gaan.
En wie zijn wij om dat te dwarsbomen?
Hieronder derhalve een ingezonden brief van onze collega Iwan aan Ton.

Beste Ton, beste betrokkenen,

Ton, bedankt voor al je feedback de afgelopen tijd! Gisteren tijdens Pauw en Witteman, in je toespraak bij de ontvangst van de Gouden Dijsselbloem en tijdens de toespraak voor het Laks. Ieder woord was wat mij betreft raak en in al je optredens hoor ik je geen woord zeggen waar ook maar een tegenstander voor te vinden is. Maar hoe kan het dan dat het onderwijsveld je niet serieus neemt?

Passend Onderwijs wordt een bureaucratisch gedrocht

Dat het 'passend onderwijs' zoals de minister en haar ambtenaren voorstaan inhoudelijk een grote ramp is voor met name de leerlingen (en ouders) en leerkrachten in het speciaal onderwijs (en let wel, dit is geen poëtische overdrijving!) en tevens het reguliere onderwijs in het algemeen, is nagenoeg bekend, denken wij.
Maar ook op het gebied van de bureaucratie moeten wij het ernstigste vrezen.

"Passend Onderwijs wordt een bureaucratisch gedrocht" kopt een artikel op de website van de VO-raad, waarin wordt geschetst hoe de ondoordachte plannen "tot Poolse landdagen (tussen de 100 en 200 deelnemers) bij de samenwerkingsverbanden, extra bureaucratie en besluiten op grote afstand van de werkvloer" leiden.

Wij concluderen hieruit dat de werkelijke reden tot het rigoureus invoeren van dit soort 'passend onderwijs', de bezuinigingen op korte termijn, op den lange duur zal leiden tot juist grotere problemen en veel grotere kosten. Zeker wanneer zal blijken dat alle criticasters (het gehele onderwijsveld en eenieder die enig verstand van zaken heeft) gelijk hebben gehad en het gehele stelsel weer zal moeten worden gekeerd.

Lees hier het artikel van de VO-raad