woensdag 1 februari 2012

Terugblik: allereerste bericht van wijzijnverbijsterd... (31-1-2011)

Weet u nog? Precies 1 jaar geleden op 31 januari 2011 kwam dit neoliberale gedoogkabinet met de plannen rond "passend onderwijs". We hebben binnen een dag het blog "wijzijnverbijsterd" opgezet en Che had onderstaande allereerste bijdrage er op 2 februari op staan.

Lees en huiver, want iedere letter is nog even actueel, ondanks de rookgordijnen en prietpraat van kabinet en regeringspartijen.


Dramatische bezuinigingen

Op maandag 31 januari zijn de plannen voor het speciaal onderwijs door het CDA/VVD-kabinet Rutte bekend gemaakt.
De plannen zijn ronduit dramatisch voor onze school en het speciaal onderwijs in het algemeen.
Alle beoogde bezuinigingen komen ten laste van onze leerlingen.
Zo zullen de expertisecentra en steunpunten voor bijvoorbeeld autisme verdwijnen.
Ook zullen er minder leerkrachten en klassenassistenten voor onze klassen komen te staan en worden de klassen vergroot.

Dit betekent dat wij allemaal, hoeveel tandjes wij ook zullen bijzetten, niet meer kunnen toekomen aan wat wij allemaal willen: goed onderwijs voor onze leerlingen, die behoren tot de meest kwetsbare groep in onze maatschappij.

Momenteel is men binnen het onderwijs op vele manieren aan het proberen dit CDA-VVD kabinet van hun onredelijke plannen af te brengen. Het mag immers toch niet zo zijn dat de zwaarste lasten komen te liggen bij de meest zwakke groepen in onze samenleving. Het gaat hier om de toekomst van onze kinderen. Een mooie toekomst die wij alleen vorm kunnen geven door goed onderwijs.

Ook u kunt uw stem laten horen. Momenteel kunt u online een petitie tekenen tegen de voorgestelde bezuinigingen met betrekking tot (passend) onderwijs. Klik op onderstaande link en vertel deze regering dat de huidige plannen geen doorgang mogen vinden. Vraag ook familie, kennissen en zoveel mogelijk anderen deze petitie te ondertekenen. Vraag kortom iedereen die onze leerlingen ondanks hun beperking een goed onderwijsklimaat gunnen waarin zij al hun talenten kunnen en mogen ontplooien!

naar petitie tegen bezuinigingen speciaal onderwijs
(petitie is afgerond)


Klik hier voor meer informatie over de rampzalige gevolgen van deze bezuinigingen voor het speciaal onderwijs.

Op 9 februari vindt er in Nieuwegein een grote manifestatie plaats om te protesteren tegen deze bezuinigingen. Iedereen, met name ook ouders, is hier van harte welkom!! Lees hier meer.

Che had een vooruitziende blik

"Mijn hele zorgstructuur gaat naar de klote"


Soms komt uw verbijsterde baas zo maar met naam en toenaam in de publiciteit. Als mijn taal soms een beetje te dik aangezet is, bied ik hiervoor mijn oprechte excuses aan. Alleen ben ik nog steeds pislink, boos, verbijsterd en strijdvaardig.
In een artikel in het schooljournaal van CNV-onderwijs het onderstaande stuk, waarin heel duidelijk staat waar het om gaat.

Voor Geert-Jan Reinalda, algemeen directeur van de St. Mattheusschool in Rotterdam, gaat het er vooral om wat er achterblijft na het doorvoeren van deze bezuinigingen.

‘Het is natuurlijk een drama voor de mensen die worden ontslagen. Maar het draait ook om de vraag: wat blijft er over? Mijn hele zorgstructuur gaat naar de klote’, zegt de Rotterdamse directeur. In 2014 moeten 22 van de 84 werknemers van de school zijn vertrokken. Reinalda: ‘Dat is 15 fte: 9 fte ondersteuning en 6 fte leraren. Ik houd wel dezelfde tweehonderd leerlingen in twintig groepen. 
Met dat wat overblijft kunnen we niet meer de vereiste kwaliteit verzorgen.’ Reinalda noemt het een schande wat er gebeurt. ‘De gym- en muziekleraar, de ict’er, de intern begeleider; alles moet straks weer voor de klas. En dan kom ik nog steeds begeleiding te kort. Het gaat hier om kinderen met een verstandelijke beperking, met ernstig meervoudige problematiek, met autisme, epilepsie of een IQ rond de 30.’ 
Op de St. Mattheusschool zijn het niet alleen de bezuinigingen op passend onderwijs die de school hard treffen. Ook het schrappen van de cumigelden (subsidie voor culturele minderheden, EvB) zorgt voor drie ton minder op de formatie.’
Toch hebben ze in Rotterdam, waar ze zichzelf Gekke Henkie noemen, de hoop nog niet verloren. ‘Het is de realiteit. We moeten het ermee doen.’ In de regering heeft Reinalda weinig vertrouwen. ‘Ik heb de minister hier op school gehad en ook mevrouw Ferrier (Kamerlid CDA, EvB) en de reactie is altijd: “Ach en wee en o, het is zo treurig.” Maar vervolgens voeren ze toch de bezuinigingen door, want dat is nu eenmaal afgesproken. 
Twee jaar geleden zijn we een project gestart met de gemeente Rotterdam om 29 thuiszitters weer onderwijs te bieden. We hebben daarvoor personeel aangenomen en opgeleid. Al die mensen moet ik naar huis sturen. Onze gymleerkracht wordt straks voor de klas gezet met kinderen van vier en vijf jaar die allemaal een luier dragen. Ons soort onderwijs is de laatste tien jaar niet gegroeid. Wij worden in feite gepakt voor iets waar wij niet voor verantwoordelijk zijn en waar we geen invloed op kunnen uitoefenen. 
Er is hier geen enkele inhoudelijke onderbouwing voor, alleen een financiële.’ Ook vindt de directeur dat grote steden dubbel worden gestraft. Ik heb een school met 62 procent allochtone leerlingen, een normaal percentage in een grote stad. ’ 
Hoe dan ook, de gevolgen van de komende bezuinigingen zijn nu al zichtbaar in de dagelijkse praktijk op school. ‘Als ouders nu hun kinderen aanmelden die één-op-éénbegeleiding nodig hebben, dan zeg ik al: “kansloos plan, die ga ik niet meer toelaten”. Ik kan die ouders garanderen dat ik straks niet meer het onderwijs kan bieden dat het kind nodig heeft. We moeten nu al rekening houden met de zeer beperkte zorgstructuur die straks op de school overblijft. 

Maar het wordt niet leuk, het wordt echt niet leuk.’

Hè hè, het gaat gebeuren


Het gaat dan eindelijk gebeuren: ACTIE.
De slogan: "passend onderwijs JA, bezuinigingen NEE" is allang losgelaten. Nu toch door te dringen wat wij van wijzijnverbijsterd al een jaar roepen: de bezuinigingen hebben veel en veel ergere gevolgen dan dat iedereen doet voorkomen.

Nu zijn de bonden zo ver dat ze zeggen: "WET PASSEND ONDERWIJS: NEE en BEZUINIGINGEN: ABSOLUUT NIET".
Ondanks dat er een convenant is afgesloten waarin zogenaamd de ergste gevolgen van de bezuinigingen worden opgevangen willen de bonden toch actie voeren.

Op de scholen voor speciaal onderwijs, maar ook in het regulier onderwijs dringt ondertussen het besef door wat de gevolgen zijn: het volledig opdoeken van zorgstructuren, het beëindigen van gespecialiseerd onderwijs, het einde van de integratie in het basisonderwijs: het staat allemaal te gebeuren. Dit alles dankzij de inhoudsloze en domme acties van dit neoliberale flutkabinet.

Houd daarom deze website in de gaten, we houden jullie op de hoogte van alle acties.