maandag 6 juni 2011

MARK RUTTE LIEGT EROP LOS

Wij van wijzijnverbijsterd hebben hem al vanaf het begin aan de kaak gesteld: de leugenaar Mark Rutte, de premier van alle Nederlanders. Althans in zijn eigen woorden.

In de Volkskrant een samenvatting van de fantasie, de leugens en de retoriek van Mark.

Weet u nog: "ondenkbaar", "die ouders wordt angst aangewakkerd" en meer van die onzin?

ALLES waar hij in de reportage (onderaan het artikel) van wordt beschuldigd blijkt waar te zijn en komt uit, en daarbij wordt glashard en ontluisterend aangetoond dat Mark in ieder geval niet de waarheid spreekt.

En Mark zelf ondertussen?? Hij is stil, erg stil. Dat komt doordat zijn neus als bij een volleerde Pinokkio zo lang is dat hij het torentje niet meer uit kan.

Spoeddebat en acties

Donderdag 9 juni start Per Saldo de acties tegen de afschaffing van het pgb tijdens het spoeddebat om 19.30 uur in de Tweede Kamer. Die avond debatteert de Tweede Kamer over de opeenstapeling van maatregelen voor mensen met een handicap (speciaal onderwijs, Wsw, Wajong, pgb).

Lees hier meer

Volg Per Saldo ook via Facebook of Twitter (@persaldo95)

Kiezersbedrog (Column Platform Verontruste Ouders)

Natuurlijk, het komt vaker voor. Vóór de verkiezingen A zeggen en eenmaal in het pluche B doen. Maar op zo'n cynische wijze is het nog niet eerder vertoond in onze parlementaire geschiedenis en kwam het alleen maar voor in landen waarin alles geoorloofd is tijdens verkiezingen, ook klip en klare leugens en bedrog.

Maar goed, voor alles is een eerste keer en de neoliberalen in ons land likken hun vingers blijkbaar af bij dit kiezersbedrog.
En Henk en Ingrid, of die paar CDA'ers die nog wel weten waar de "C" voor staat?

Lees hier de column op het weblog van het Platform Verontruste Ouders over het toch wel zeer opzichtige kiezersbedrog wanneer het om pgb en zorg gaat.

Te hoog

Net als het kabinet willen CDA- en VVD-stemmers af van het persoonsgebonden budget (pgb), een soort subsidie die mensen van de overheid krijgen om naar eigen inzicht zorg te organiseren voor zichzelf of hun familieleden. De aanhangers van de coalitiepartijen vinden de kosten van dit systeem te hoog, zo blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. (Trouw, 5 juni)

Wij van wijzijnverbijsterd stappen maar even over het absurde predikaat "een soort subsidie" heen (Trouw zou natuurlijk moeten weten dat het hier om een vorm van verzekering gaat, waarop iedere Nederlander een beroep kan doen) om ons te richten op de mening van de aanhangers van de coalitie-partijen die de kosten te hoog vinden.

Eerlijk gezegd vinden wij het natuurlijk niet vreemd dat de lieden die zich geroepen voelen tot het devies "Ieder voor zich" en zich dus achter Mark en zijn VVD-vrinden scharen van mening zijn dat al die zeurende gehandicapten of hun frauderende families het voortaan gewoon maar weer moeten doen met de logge machinerie van de zorginstellingen, die tegenwoordig ook allemaal voor de winst mogen gaan. Da's nou eenmaal marktwerking, nietwaar?

Dat echter de mensen die zich voorheen beriepen op hun uitgangspunten "solidariteit", "gespreide verantwoordelijkheid" en "publieke rechtvaardigheid" (lees hier) de gevolgen van de crisis niet vertalen in het stoppen van een oeverloze geldstroom in oorlogstuig (JSF) of het aanpakken van de nog steeds graaiende bouwwereld c.q. bankiers, maar deze laten dragen door de meest zwakken in de samenleving is toch wel erg wrang.

Kosten te hoog?
Op de site "Ik, Olivier; Het leven van een kind met Downsyndroom" staat een duidelijk verhaal over hoe hoog de kosten wel niet zijn wanneer deze onevenredige en onredelijke plannen van de gedoogcoalitie doorgang zouden vinden.
Díe kosten vinden wij nu eens hoog. Veel te hoog!

Lees hier de mooie bijdrage "Achilles" op het weblog "Ik, Olivier".

Hoe kan dat nou?

©NRC.nl
Hoe kan dat nou?

Hoe kan het nou toch dat je, om in de Tweede Kamer te komen, geen enkele blijk van kennis over wat dan ook hoeft te laten zien. Die Fleur Agema, dat is toch een stuitende nitwit die nota bene op de door Geert zo verfoeide publieke televisie haar onzin uit mag kramen. Die Ton met de bon ton, die helemaal niet weet hoe het onderwijs in elkaar zit en onze Kathleen die stuitende onwetendheid koppelt aan een grenzeloze bak onzin.

Hoe kan het nou dat wanneer we met gewone mensen praten deze wel blijken te weten hoe het in elkaar zit. Met gewoon een mevrouw die een dochter met Down heeft, en zuchtend aangeeft dat ze het zonder een PGB'tje echt niet redt. Er is al enorm bezuinigd, het logeren is al gehalveerd, en de zorg is permanent. Je hebt als ouder geen minuut rust, zelfs 's nachts niet, want haar dochter wil nog wel een een eitje bakken, om 3 uur 's nachts, en dan laat ze soms het gas aanstaan. Die mevrouw begrijpt wel hoe het zit met het PGB.

Mark Chavannes begrijpt het ook. Hij is politiek redacteur van het NRC en schreef dit artikel.

Hij noemt deze operatie een 'ongelukkig begin van een nuttige operatie'. Hij houdt een genuanceerd betoog.

Een paar zinnen hieruit:
"Het feit dat de aangekondigde drastische besnoeiing op PGB’s wordt uitgevoerd door langdurig zieke of gehandicapte mensen weer afhankelijk te maken van kantoren die vooral budgetten besturen illustreert dat het conflict tussen beschavingsrechten en kostenbeheersing door de markt niet wordt opgelost. Dat zal de nu gekozen benadering ook niet doen."
of:
"De staatssecretaris had die marktverslingerde topambtenaren op haar ministerie met een rugzakje het bos in moeten sturen. Zij had haar eigen ervaring en intuïtie nog wat meer moeten vertrouwen. Uit een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureaublijkt dat de helft van de mensen die een PGB aanvragen dat doen omdat zij de regie over hun vaak gecompliceerde leven willen voeren. Bijna de helft hoopt door middel van een eigen zorgbudget zorg te kunnen organiseren die anders niet voorhanden is".
en ten slotte:
"De beginnende patiënt of mantelzorger krijgt van doen met overrompelende begrippen, formulieren en kantoren. Maar dat hoort bij het gevecht om autonomie, het laatste wat mensen in machteloze fysieke omstandigheden vaak kunnen voeren! Mark en Marlies, neem dat niemand af. Liberaal, christendemocraat of vrijheidsstrijder, het past jullie niet burgers terug naar het loket te sturen. Afhankelijk te maken van de kantoorbeslissing wie je hoe laat in bed komt leggen".

En hij concludeert vervolgens dat er best wat in moet gebeuren, dat de zorgkosten de pan uitrijzen. Maar laat de mensen zelf beslissen:
"De miljoenenverspilling wordt pas opgelost als de illusie van marktefficiency in de langdurige zorg wordt losgelaten. En alles wordt gericht op wat patiënten en hun omgeving nodig hebben om iets van een normaal leven over te houden. Dan is er veel redelijkheid en offerbereidheid"

Hoe kan het nou, dat er buiten de politiek mensen zijn die gewoon een genuanceerd verhaal neer kunnen zetten, zonder te schofferen of te beledigen. Een verhaal dat wel kant en wal raakt, en dat iedereen kan begrijpen.

Hoe kan dat nou?