maandag 6 juni 2011

Te hoog

Net als het kabinet willen CDA- en VVD-stemmers af van het persoonsgebonden budget (pgb), een soort subsidie die mensen van de overheid krijgen om naar eigen inzicht zorg te organiseren voor zichzelf of hun familieleden. De aanhangers van de coalitiepartijen vinden de kosten van dit systeem te hoog, zo blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. (Trouw, 5 juni)

Wij van wijzijnverbijsterd stappen maar even over het absurde predikaat "een soort subsidie" heen (Trouw zou natuurlijk moeten weten dat het hier om een vorm van verzekering gaat, waarop iedere Nederlander een beroep kan doen) om ons te richten op de mening van de aanhangers van de coalitie-partijen die de kosten te hoog vinden.

Eerlijk gezegd vinden wij het natuurlijk niet vreemd dat de lieden die zich geroepen voelen tot het devies "Ieder voor zich" en zich dus achter Mark en zijn VVD-vrinden scharen van mening zijn dat al die zeurende gehandicapten of hun frauderende families het voortaan gewoon maar weer moeten doen met de logge machinerie van de zorginstellingen, die tegenwoordig ook allemaal voor de winst mogen gaan. Da's nou eenmaal marktwerking, nietwaar?

Dat echter de mensen die zich voorheen beriepen op hun uitgangspunten "solidariteit", "gespreide verantwoordelijkheid" en "publieke rechtvaardigheid" (lees hier) de gevolgen van de crisis niet vertalen in het stoppen van een oeverloze geldstroom in oorlogstuig (JSF) of het aanpakken van de nog steeds graaiende bouwwereld c.q. bankiers, maar deze laten dragen door de meest zwakken in de samenleving is toch wel erg wrang.

Kosten te hoog?
Op de site "Ik, Olivier; Het leven van een kind met Downsyndroom" staat een duidelijk verhaal over hoe hoog de kosten wel niet zijn wanneer deze onevenredige en onredelijke plannen van de gedoogcoalitie doorgang zouden vinden.
Díe kosten vinden wij nu eens hoog. Veel te hoog!

Lees hier de mooie bijdrage "Achilles" op het weblog "Ik, Olivier".

1 opmerking:

  1. Wat een schrijnende verhalen! Natuurlijk, bij elke regeling kan misbruik voor komen. Maar de makkelijkste weg, en de goedkoopste, is om dan de regeling af te schaffen.
    Mensen in het onderwijs is nog niet zo lang geleden voorgehouden dat men maar wat creatiever moest worden. Het wordt hoog tijd dat de politiek haar eigen goede raad gaat opvolgen.

    BeantwoordenVerwijderen