donderdag 23 februari 2012

Schoolkoekje van eigen deeg (Ingezonden)

U kent ze wellicht nog van de boekenlijst Engels, of gewoon omdat u, zoals ik, een liefhebber bent van literatuur: de toekomstroman.

Het betreft dan een schets van een (meestal wat grimme) toekomst. Orwell's "1984" of Huxley's "Brave New World" zijn voorbeelden hiervan. Of bijvoorbeeld de jeugdboeken "Vechten voor overmorgen" en "Niemand houdt mij tegen" van Evert Hartman.

In al die boeken is te zien hoe door verkeerde keuzes de toekomst minder rooskleurig wordt dan hoe de keuzemakers het deden voorkomen.
Wij van wijzijnverbijsterd zien in dat uitgangspunt ook de angel in de plannen van de minister betreffende het 'passend onderwijs'. Zeker nu ze die plannen veel te snel en te ondoordacht en, erger, met een zware bezuiniging op speciaal onderwijs en ambulante begeleiding gepaard doet gaan.

En wij zijn niet de enigen. Ook Maddy Hulshof (van wie wij al eerder een ingezonden stuk plaatsten) ziet een toekomst met veel rampzalige gevolgen van dit beleid en schreef daar deze satire over. Met gelukkig voor ons een gelukkig eind. Helaas voor onze leerlingen van nu een gelukkig eind dat voor hen veel te laat komt. Voor hun is er met deze plannen en bezuinigingen geen redden meer aan.

"Zo, wie had dat gedacht? Het begon zo desastreus, zo onmogelijk, zo niet eerlijk.
En kijk nu: iedereen is op zijn plaats: een glimmende lachende wereld.
Wat lijkt het lang geleden: 2012. Of eigenlijk begon alles in het najaar van 2011. Aanleiding waren de bezuinigingsplannen van het toenmalige kabinet, waarbij op onderwijs 300 miljoen minder uitgegeven moest worden. De minister, ik ben de naam even kwijt, bedacht een plan waarbij de aandacht naar de voordeur (beter onderwijs) ging zodat niemand op de achterdeur lette (geld weghalen). Verbijsterend!"

Zo begint Maddy's verhaal. Lees hier verder.