maandag 9 mei 2011

(Op je) vingers natellen

Tsja, het wordt langzaamaan toch wel steeds duidelijker, je kon het op je vingers natellen. Waren het zogezegd eerst ALLE Nederlanders die hun vingers konden aflikken bij ons eerste neoliberale gedoogcoalitie plus, nu blijken het toch voornamelijk de mensen te zijn die het liefst met 130 kilometer over 's lands wegen razen, die liever niet geholpen worden door Fatima met hoofddoek bij de informatiebalie en sinds kort ook zij die vrouwen niet in staat achten een zinnig woord uit te brengen op verkiesbare posities.
En dan hebben we natuurlijk ook nog de club mensen waarvan een deel hoopt na het einde van de rit nog te kunnen spreken over enige activiteit in partijverband.

Reden voor een algeheel getemperd enthousiasme ten aanzien van
Rutte I is niet dat wij, ondanks het feit dat we het braafste jongetje in de euro-klas zijn, niet meer mochten aanzitten bij de grote jongens inzake Griekenland, maar juist dat er, omdat Rutte en de zijnen zo graag het braafste jongetje willen zijn, ongehoord hard gekort wordt op wezenlijke zaken die juist de zwaksten van deze maatschappij aangaan. Dan hebben wij het niet over de militairen, die natuurlijk wel gelijk hebben wanneer ze stellen dat het een "hele trieste dag" is omdat er veel mensen op straat komen te staan, terwijl er al miljoenen uitgegeven zijn aan proefballo ... vliegtuigen voor het miljardenverzwelgende zwarte gat JSF.
Nee, dan heb ik het natuurlijk over al die kinderen, jongeren , volwassenen met een lichamelijke of geestelijke handicap. Of die leerlingen met een specifieke leerbehoefte buiten het reguliere aanbod (van zmlk tot Leonardo, van slechtzienden/horenden tot autisten).

Dat je op veel bezuinigen of ombuigen kunt, bijvoorbeeld door onverantwoorde bonussen flink aan te pakken of de eerder genoemde hobby van Mat Herben (kent u hem nog?) af te blazen, is iedereen duidelijk, maar van de meest zwakkeren in een samenleving blijf je af.
En iedere partij die ook een greintje "C" (christelijkheid) of "V" (vrijheid en verantwoordelijkheid, die hangen namelijk samen) heeft zou dat moeten beamen.

Zo niet Mark, Maxime, Geert, Kees en kornuiten, die lappen werkelijk ieder beschaafd idee over mens en samenleving aan hun laars. De FNV heeft daar meer dan genoeg van en geeft hiervan blijk in een open brief in de Volkskrant vandaag.
Deze brief is met name gericht tot de gemeenten van Nederland. FNV-bestuurder Leo Hartveld waarschuwt hen voor het feit dat zij 'de rommel van het kabinet mogen opruimen'.
De gedoogcoalitie heeft namelijk het lumineuze idee opgevat dat de lagere overheden een groot aantal taken overnemen van het kabinet. Het betreft de ruimtelijke ordening, het waterbeheer, de jeugdzorg en een groot deel van de sociale zekerheid.
Vooral op het laatste moet, vinden Mark en vrinden, flink bezuinigd worden: de bijstand, de sociale werkplaatsen en de regeling voor jonggehandicapten Wajong worden flink uitgekleed onder het motto "ieder voor zich en god voor ons allen".
Het aardige en natuurlijk sluwe zit 'm erin dat voortaan niet de regering maar de gemeenten en provincies deze verre van sociale en redelijke bezuinigingen mogen uitvoeren en de chaos en ellende die deze maatregelen met zich mee brengen mogen oplossen.

Nu hoeft de FNV niet meer iedereen te waarschuwen, want de bestuurders van bijvoorbeeld de grootste vijf steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven) weigeren al hun medewerking. Waarschijnlijk omdat zij weten dat "ALLE" Nederlanders die hun vingers aflikken uiteindelijk maar een beperkt groepje amices van Mark en geloofsbroeders van Maxime zijn. Henk en Ingrid zijn natuurlijk niet echt een stabiele factor in deze, omdat ook zij nu steeds meer met de directe gevolgen van de keuzes van Geert te maken krijgen: plots gewoon wel moskeeën en hoofddoekjes in Limburg, maar nog steeds geen extra hulp voor oma of extra handen aan het bed van ome Jaap die ziek is.
Naast die grote steden zijn er al drie provincies die hebben aangekondigd niet mee te willen doen met dit spel van afschuiven door Mark en de zijnen. We zullen dus wellicht binnenkort nog meer individuele Statenleden in het Torentje zien voor een "nietszeggend" kopje koffie, wie weet.

En zo wordt duidelijk dat je "ALLE" Nederlanders wel kunt toe roepen ze Nederland weer terug te willen geven, maar dat je er dan wel voor moet zorgen dat die Nederlanders hun stukje weer heel en onbeschadigd terugkrijgen. Sterker: je moet er juist je best voor doen om het nog eens extra op te poetsen: met meer en betere zorg, met écht passend onderwijs, met investeringen in zaken die er toe doen omdat ze de mate van beschaving tekenen (zorg, onderwijs, cultuur).
Zolang je dat niet doet ben je niets meer dan een pandjesbaas die de spullen maar wat laat versloffen en ze desnoods doorverkoopt voor wat oorlogsvliegtuigjes en een schouderklopje van de president van de Verenigde Staten.

Wij van wijzijnverbijsterd steunen van harte de protesten van van FNV en de verschillende gemeenten en provincies. Vooral omdat de bezuinigingen op de sociale zekerheid (Wajong) en de sociale werkplaatsen uiteindelijk ook een groot deel van de huidige leerlingen met een beperking (al dan niet in speciaal onderwijs of juist in regulier onderwijs met of zonder rugzak) aangaan.
Door het goocheltrucje, waarbij het afschuiven van de verantwoordelijkheid voor de zwakkeren gepaard gaat met onverantwoordelijke kortingen, en dat andere goocheltrucje van Marja van Bijsterveldt, waarbij 'passend onderwijs' het excuus is om eens flink huis te houden in het speciaal onderwijs, zijn de leerlingen met een beperking niet hun vingers aan het aflikken, maar juist aan het natellen.

Lees hier verder over de open brief van de FNV aan de gemeenten en provincies.

Actieve ouders zijn gestart met eigen blog !

Op Twitter is er al over te lezen: een aantal ouders van kinderen met een bijzondere onderwijsbehoefte hebben het initiatief gestart om een eigen blog te maken met de duidelijke naam Ouderplatform Verontruste Ouders.

Klik hier om naar dit blog te gaan.

Het ouderplatform wil een serieuze gesprekspartner zijn tijdens de overleggen in het kader van het Passend Onderwijs.
Als ouderplatform willen zij de stem van de ouders, tijdens deze overleggen, laten horen.

Wanneer u als ouder mee wilt praten kunt u zich op het blog aanmelden.

Wij van wijzijnverbijsterd zijn verheugd over dit ouderinitiatief, juist omdat met de voorliggende plannen en bezuinigingen de rol van ouders drastisch zal veranderen (lees: beperkt worden).
Een mooi initiatief derhalve, dat navolging verdiend.