dinsdag 20 september 2011

Het "nieuwerwets" rekenen (de nieuwe vrijheid)

Ach, met alle gekte die heden ten dage vanuit Den Haag tot ons komt van Mark en kornuiten, lezen we er langzamerhand vaak over heen.
Toch is er iets akeligs aan de orde nu twee partijen die het woord "vrijheid" zo hoog in het vaandel zeggen te hebben samen met de neo-liberale tak van de Christen-democraten ons land al dan niet gedogend besturen. En dan heb ik het eens niet over de hier al vaak gehekelde schandalige bezuinigingen ten koste van de meest zwakken.
Nee, het gaat om te tendens om criticasters monddood te willen maken, zelfs als zij zich slechts bedienen van puur feiten.
Eerder schreven wij al over de al te doorzichtige kuiperijen van Rutte en consorten om de organisaties die de onmondigen en zwakkeren vertegenwoordigen de mond te snoeren(lees hier) en heeft iedereen kunnen lezen hoe gedoogpartner PVV iedere organisatie gelieerd aan criticasters direct de financiële middelen wil ontnemen of hun niet welgevallige denkers het liefst het spreken onmogelijk maakt (Rob Riemen, Thomas von der Dunk).
Wij van wijzijnverbijsterd zouden bijna verwijzen naar gebeurtenissen uit het verleden, maar dat mag weer niet van Geert, omdat vrijheid nu ook weer niet zó ver strekt in zijn vrijheidsstreven.

Dat laatste geldt overigens ook voor het openbare karakter van cijfers en feiten die door het Centraal Plan Bureau worden verstrekt.
Onze staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten poogde de berekeningen, waarmee het CPB concludeerde dat het afschaffen van de PGB niet tot bezuinigingen zou leiden maar tot niets en juist tot banenverlies, nog te bagatalliseren door te zeggen dat het CPB verouderde rekenmethodes gebruikte.
Nu is het inderdaad zo dat zij en bijvoorbeeld ook onze Marja van Bijsterveldt met haar Fons en Annette zich bedient van een nieuw soort creatief rekenen, dat uitgaat van verzinsels, halve waarheden en hele leugens en dat vanuit deze vernieuwing het deugdelijk doorrekenen van cijfers en feiten ouderwets aandoet.
Maar omdat Marlies slechts hoongelach ten deel viel van het weldenkende deel van Nederland, gooit het kamp Rutte het nu over een andere boeg.

Vrind Maxime heeft zich nu geroerd.
Maxime, u weet wel, van de club waarvan een groot deel van de leden tegen de huidige coalitie is, maar wel zonder al te veel protest blijft mee hobbelen, zelfs wanneer de zwaksten zwaar gepakt worden. Dat daarover in het Nieuwe Testament toch zeer treffende uitspraken worden gedaan, die regelrecht ingaan tegen het huidige kabinetsbeleid, wordt door deze groep erg gemakkelijk vergeten.

Maxime heeft het CPB laten weten dat dit zo niet kan, juiste berekeningen van de gevolgen van de voorgestelde bezuinigingen openbaar maken.
Mark, Maxime en de, steeds zijn handen in onschuld wassende, Geert houden namelijk niet zo van onafhankelijke mensen of instanties, die nadenken en die juiste cijfers en feiten hanteren bij hun aannames.
Zij hanteren liever "nieuwerwetse" methodes waardoor zij vandaag de koningin bij de troonrede met droge ogen kunnen laten uitspreken dat "de regering (...) zo veel mogelijk degenen (ontziet) die door ziekte of beperkingen echt niet in staat zijn in hun eigen onderhoud te voorzien", terwijl gisteren op het Malieveld velen lieten zien dat dat juist niet het geval is, maar dat het "nieuwerwetse rekenen" juist leidt tot een opeenvolging van minsommen: minder geld, minder zorg, minder werk, minder scholing.
Maar dat hoort Maxime natuurlijk niet graag in het openbaar, dat "zijn" ideale coalitie hakt aan de wortels van solidariteit, mededogen, en andere meest basale uitgangspunten van het christelijk denken, dat hij zegt na te leven. "Zeggen" is echter iets anders dan "doen" en wij weten natuurlijk al dat Maxime niets minder is dan een neo-liberale wolf in schaapskleren, die met zalvend zachte "g" zijn eigen partij ver weg leidt van de beginselen van de christen-democratie ter meerdere eer en glorie van zichzelf.
Zoals we nu ook weten dat we de term "vrijheid" in de namen van de vrindenclub van mark en de "één leider - één lid - één stem"-partij van Geert met een korrel zout moeten nemen.

"Vrijheid" is voor hen alles mogen zeggen en doen zolang het het eigenbelang van ieder voor zich in de neo-liberale utopie versterkt, maar roepen als Calimero wanneer anderen de vrijheid nemen om op de bres te springen voor solidariteit, verantwoordelijkheid voor anderen, zorgzaamheid voor de zwakkeren, cultuur, etcetera.
En zodra dit soort "vrijheid" dreigt te leiden tot een voorzichtig censureren van de werkelijkheid, zoals hierboven beschreven, dan weten u en wij van wijzijnverbijsterd, dat óók die waarde aan heftig verval onderhevig raakt. Zoals met Rutte en zijn vrienden al zoveel waarden uitgehold zijn tot loze kreten.
En daar verandert een mooi voorgelezen troonrede helemaal niets aan.