dinsdag 7 juni 2011

De ramen gaan er uit (artikel Rein Haakma)

Door al de bezuinigingsdrift op de andere gebieden die onder meer de leerlingen van onze school raken (pgb, sociale werkplaatsen), zouden we bijna vergeten dat er nog steeds de bezuinigingen op 'passend' onderwijs liggen, die niets anders zijn dan het hardhandig kapot "ombuigen" van het speciaal onderwijs. Uitstel heeft daar niets aan veranderd, alhoewel het er ondertussen wel voor lijkt te zorgen dat iedereen een beetje in slaap is gesust.

Wij van wijzijnverbijsterd zijn echter nog klaarwakker!

Een collega uit het Noorden van het land, Rein Haakma, schreef voor zijn master (ja ja Marja, er wordt in het speciaal onderwijs wel behoorlijk geïnvesteerd in het professionaliseren en vergroten van expertise) een publicatie over de gevolgen en reikwijdte van deze bezuinigingen.

Het is een duidelijk en ook stevig stuk geworden.

Inleidend schrijft Rein het volgende:
Wij zijn niet van de politiek, maar de politiek gaat wel over ons. De directe gevolgen van de bezuinigingen worden uit de pers gehouden, er wordt alleen "strategisch" met het veld gecommuniceerd.
Het speciaal onderwijs is onderdeel geworden van partijpolitieke ideologie.
Inclusie is waar Nederland in VN voor getekend heeft, inclusie is waar het in het onderwijs om gaat.
Inclusie is echter een traag en kostbaar proces en het tegenovergestelde gebeurt er als de huidige politiek zijn zin krijgt. De ramen gaan niet open, de ramen gaan eruit.
Uitsluiting van leerlingen is het gevolg en de staat is verantwoordelijk voor deze dreigende grootschalige ontwikkeling schade bij leerlingen. Het wordt tijd voor een echte discussie en een politiek die zich voor consequenties verantwoord.
Mispercepties en drogredenen zijn de basis van deze totaal onnodige maatregelen die de meest kwetsbaren raakt.
Dit misschien wat "technische" artikel is geschreven vanuit grote verontrusting en verontwaardiging over wat er met het kostbare speciaal onderwijs staat te gebeuren


Het zeer aanbevelenswaardige artikel kunt u hier downloaden.