dinsdag 10 mei 2011

GOUD VAN OUD

Kent u deze nog?

Door ons geplaatst op 10 februari, 10 (!!) dagen na het verschijnen van de brief van de minister. We zijn nu 3 maanden verder, en nu blijkt weer hoe erg hij eigenlijk brabbelt.

En toch zijn er van die momenten dat je hart opengaat, dat je blij bent en trots, dat je je even niet schaamt en dat je tevreden bent dat je gelijk krijgt.

Onze premier, de premier van alle nederlanders, gedoogd door blonde Geert, de partner van broeder Maxime, hij zegt zelf, echt waar, dat HET NIET WAAR KAN ZIJN dat er 42000 leerlingen bij zijn gekomen in het speciaal eeh onderwijs. Het zijn er dan ook in het echt maar 14000!!!

Ook onderstaand fragment komt uit een debat met de SP, en echt, hij zegt het. Jippiejajee!


Een onvolkomenheid? Een schandaal! (UPDATE)

Naar aanleiding van het bericht dat minister Van Bijsterveldt bij het bepalen van haar beleid aangaande 'passend onderwijs' en de daarmee samenhangende bezuinigingen op hoofdzakelijk het speciaal onderwijs, uitgegaan is van totaal verkeerde cijfers, is er op de site van de Volkskrant momenteel een poll geplaatst.
Hier kan men reageren op de vaststelling "Het kabinet heeft de groei van het aantal zorgleerlingen sterk overdreven. Wat vindt u daarvan?".
De mogelijke antwoorden zijn respectievelijk:
  • Dat is een stomme fout, meer niet
  • Dit is zo'n grote fout, dat het politieke consequenties moet hebben
Wat ons betreft is het duidelijk: in het verleden was het verkeerd informeren van de kamer een grote zonde, ook als het niet moedwillig was, en voldoende om een verantwoordelijke naar huis te sturen.
Omdat het begrip "dualisme" tegenwoordig ondertussen is uitgehold door partijpolitieke motieven zal dit niet zo snel meer gebeuren.
Toch lijkt het ons in deze zaak echter onoverkomelijk. Men kan zich namelijk afvragen of de verkeerde voorlichting uiteindelijk niet moedwillig is geweest.
Zoals we eerder aangaven is een foutmarge natuurlijk altijd mogelijk, maar het verschil tussen 65% en 15% kan natuurlijk niet afgedaan worden alsof het een foutje betreft. Of er is gewoon maar wat geroepen, zonder dat er daadwerkelijk geteld is, er van uitgaande dat er toch niemand zich druk zou maken over een korting op leerlingen met een beperking, óf men is op het ministerie absoluut niet bekwaam om gegevens door te rekenen.
Is dat laatste het geval dan zouden dus alle gegevens en cijfers die van dit zelfde ministerie komen eens goed tegen het licht gehouden moeten worden. De gegevens en cijfers dus van onderwijs, cultuur en wetenschap; toevallig al die zaken waarop fors bezuinigd wordt omdat de kosten, naar men aanneemt, de spuigaten uit zouden lopen.

In beide gevallen (niet willen of kunnen rekenen) kan de conclusie er maar één zijn: de minister en enkele van haar ambtenaren deugen niet (in het geval van moedwillige misleiding) of deugen niet voor de hun toegewezen functie (in het geval van een zo'n grote bestuurlijke blunder) en moeten derhalve ook de politieke consequentie dragen: opstappen.

En dat hebben wij van wijzijnverbijsterd dan ook in volle overtuiging aangekruist in de poll van de Volkskrant.
Wij nodigen u van harte uit om, wanneer u een zorgzaam en behoorlijk bestuur wenst op het gebied van onderwijs, hetzelfde te doen.

Dat kan HIER

Diepe stilte bij PVVD en CDA

Je bent een vent als je heel hard roept dat de groei van het aantal zorgleerlingen DE reden is dat er draconisch bezuinigd moet gaan worden. Je bent vooral een vent als je dat in ieder debat volhoudt, in ieder interview volhoudt en zelfs als je het onderwijsveld toespreekt volhoudt.

Je bent ook een vent dat je toegeeft dat je fout zat.

Al onze neoliberale vrinden van de PVVD en het CDA zijn er altijd als de kippen bij als er iets is wat hen al dan niet welgevallig is. De baas van het stelletje, Mark Rutte, heeft heel hard geroepen; DIT KAN NIET WAAR ZIJN waar het ging over de groei van het aantal zorgleerlingen. Wij van wijzijnverbijsterd hebben dit al steeds bevestigd: HET IS OOK NIET WAAR.

En nu, nu blijkt dat de cijfers gemanipuleerd zijn, dat de basis van het hele bezuinigingsverhaal onder hun voeten weggeslagen is, nu horen we..... DIEPE STILTE.
Waar zijn Ton, Harm, Mark en Kathleen nou? Iemand ze gehoord? Iemand gehoord dat ze hun excuses hebben aangeboden, dat ze op hun schreden zijn teruggekeerd of dat ze in ieder geval hun fout hebben toegegeven? Ze zijn er toch altijd als de kippen bij?
Nou, vandaag niet..... DIEPE STILTE.

En daarom: WEES NOU OOK EEN VENT, en laat wat van je horen.

Een onvolkomenheid? Een schandaal! (Breaking)

Een onvolkomenheid?
Weet u nog? Hoe Ton en Marja over elkaar heen buitelden met het uitroepen dat er een "explosieve groei" was? "In passend onderwijs" onzinde Ton met de bon ton er nog even een beetje dom achteraan?
En weet u nog dat veel mensen met verstand van zaken , wij van wijzijnverbijsterd en de uitstekende journalisten van jongerenkrant(!) 7days bijvoorbeeld, de minister en haar adviseurs al voorrekenden dat de door haar gebruikte cijfers absoluut niet klopten?
En dat Manja Smits van de SP daar vragen over stelde, waar de minister alsmaar het antwoord op schuldig bleef?
En weet u nog hoe fel Marja en Ton, met Kathleen en Harm er nog eens wat zwalkend achteraan, bleven vol houden dat die 300 miljoen er toch echt vanaf moesten, want "één op vijf" leerlingen "met een vlekje" dat kon toch niet?

Wel, vandaag komt dan het verbijsterende antwoord van de minister.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft zij dat het kabinet de groei van het aantal zorgleerlingen sterk heeft overdreven: het gaat niet om een groei van 65% maar, let op, om een groei van 15%!
Een schandalige nalatigheid zou je zeggen, maar nee, dat vindt Marja nu weer niet. Zij noemt het er naast zitten met wel 50% eufemistisch "een onvolkomenheid".

Ze heeft wel inspecteur-generaal Annette Roeters van de inspectie van onderwijs op het mat­je geroepen. "Na een 'indringend gesprek' schreef Roeters de minister de gang van zaken te 'betreuren'", schrijft de Volkskrant.

Nu denkt u natuurlijk dat je als minister na zo'n vreselijke aanfluiting je de ogen uit de kop schaamt en het voorgenomen uitstel van de bezuinigingen die hoofdzakelijk werden verdedigd met deze totaal foutieve cijfers, snel verandert in afstel.
Want het is me nogal wat, een verschil van 50%.
Dit soort schandelijk getallengegoochel zou je in een bedrijf in de door neoliberaal heilig verklaarde marktwerkingsmodel de kop kosten.

Maar nee hoor, niets van dat alles. Marja blijft gewoon roepen dat de groei toch wel fors is, ze hadden in 2003 namelijk aangenomen dat het aantal leerlingen met zware zorg stabiel zou blijven. En daar houdt Marja gewoon krampachtig aan vast, aan die aanname.
Ze kijkt niet verder de cijfers nog eens na, nee, ze steekt nogmaals beide vingers in de oren en doet de ogen stijf dicht.

Het is natuurlijk alleen al schandelijk dat zij deze enorme blunder tracht te verzachten en zo haar bestuurlijk onvermogen probeert te verdoezelen, nog schandelijker is het dat ze uiteindelijk blijft proberen een smoesje te vinden om een ordinaire bezuiniging te kunnen verdedigen.
Een "onvolkomenheid" slechts, het in de hoek zetten van leerlingen met een beperking op basis van totaal verkeerde cijfers. Een onvolkomenheid?
Het is toch niet te geloven dat degenen die het voor het zeggen hebben in het onderwijs, minister en inspectie, zulke fouten maken in hun berekeningen.
Een foutmarge kan, maar een foutmarge van 50%?

We zullen de andere cijfers van deze minister en haar ambtenaren voorlopig maar met een grote korrel zout moeten nemen. En de stelling dat het stelsel 'passend onderwijs' (waarvan u en ik al weten dat het er eigenlijk nog helemaal niet is) uit de bocht vliegt en een stelselwijziging nodig is, moeten we voorlopig ook maar niet serieus nemen. Met het zo slordig omgaan met cijfers is een herbezinning op het voorgenomen beleid meer dan nodig.

Een "onvolkomenheid", of zoals Marja elders ook nog zegt "een vermijdbare fout"?
Nee minister, een grof schandaal.
In plaats van de hakken in het zand zetten en maar blijven vasthouden aan onhoudbare aannames, kunt u beter heel snel uw verantwoordelijkheid nemen, opstappen en u in het verste hoekje van een verpleegsterspost verstoppen.
Kunt u uiteindelijk héél misschien ooit uw eigen wanbeleid en bestuurlijk onvermogen wegzetten als slechts een "onvolkomenheid".

Lees hier het artikel in de Volkskrant over dit nieuws.