dinsdag 10 mei 2011

Een onvolkomenheid? Een schandaal! (UPDATE)

Naar aanleiding van het bericht dat minister Van Bijsterveldt bij het bepalen van haar beleid aangaande 'passend onderwijs' en de daarmee samenhangende bezuinigingen op hoofdzakelijk het speciaal onderwijs, uitgegaan is van totaal verkeerde cijfers, is er op de site van de Volkskrant momenteel een poll geplaatst.
Hier kan men reageren op de vaststelling "Het kabinet heeft de groei van het aantal zorgleerlingen sterk overdreven. Wat vindt u daarvan?".
De mogelijke antwoorden zijn respectievelijk:
  • Dat is een stomme fout, meer niet
  • Dit is zo'n grote fout, dat het politieke consequenties moet hebben
Wat ons betreft is het duidelijk: in het verleden was het verkeerd informeren van de kamer een grote zonde, ook als het niet moedwillig was, en voldoende om een verantwoordelijke naar huis te sturen.
Omdat het begrip "dualisme" tegenwoordig ondertussen is uitgehold door partijpolitieke motieven zal dit niet zo snel meer gebeuren.
Toch lijkt het ons in deze zaak echter onoverkomelijk. Men kan zich namelijk afvragen of de verkeerde voorlichting uiteindelijk niet moedwillig is geweest.
Zoals we eerder aangaven is een foutmarge natuurlijk altijd mogelijk, maar het verschil tussen 65% en 15% kan natuurlijk niet afgedaan worden alsof het een foutje betreft. Of er is gewoon maar wat geroepen, zonder dat er daadwerkelijk geteld is, er van uitgaande dat er toch niemand zich druk zou maken over een korting op leerlingen met een beperking, óf men is op het ministerie absoluut niet bekwaam om gegevens door te rekenen.
Is dat laatste het geval dan zouden dus alle gegevens en cijfers die van dit zelfde ministerie komen eens goed tegen het licht gehouden moeten worden. De gegevens en cijfers dus van onderwijs, cultuur en wetenschap; toevallig al die zaken waarop fors bezuinigd wordt omdat de kosten, naar men aanneemt, de spuigaten uit zouden lopen.

In beide gevallen (niet willen of kunnen rekenen) kan de conclusie er maar één zijn: de minister en enkele van haar ambtenaren deugen niet (in het geval van moedwillige misleiding) of deugen niet voor de hun toegewezen functie (in het geval van een zo'n grote bestuurlijke blunder) en moeten derhalve ook de politieke consequentie dragen: opstappen.

En dat hebben wij van wijzijnverbijsterd dan ook in volle overtuiging aangekruist in de poll van de Volkskrant.
Wij nodigen u van harte uit om, wanneer u een zorgzaam en behoorlijk bestuur wenst op het gebied van onderwijs, hetzelfde te doen.

Dat kan HIER

3 opmerkingen:

  1. Beste CHE, ik heb meteen de poll ingevuld. Ik hoop dat we allemaal flink van ons gaan laten horen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 69% zegt momenteel politieke consequenties.
    Wegwezen dus! AnneMiek

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En graag nog voor het weekend!

    BeantwoordenVerwijderen