maandag 23 april 2012

Niks half!

©ANP
Op dit moment zit minister-president Mark Rutte bij de koningin om, volgens welingelichte kringen, het ontslag in te dienen van zijn kabinet van VVD en CDA, als gevolg van het uiteenvallen van de gedoogcoalitie.
U zult het ons hopelijk niet euvel duiden wanneer wij hier geen enkele traan om laten maar juist met een brede glimlach rondlopen. Wij van wijzijnverbijsterd hebben er geen geheim van gemaakt dat de neoliberale weg, waarbij alles en iedereen van waarde opzij geschoven wordt ten faveure van een "ikke ikke" mentaliteit en dito samenleving, recht tegenover onze kijk op wat een sociale samenleving zou moeten zijn staat.
Zeker wat betreft langdurig zieken of mensen met een beperking, en leerlingen met een leerbeperking of een gedragsstoornis in het bijzonder, had deze val van Rutte I al veel eerder mogen geschieden. Het is nu zaak om zo snel mogelijk alle kwaad, dat deze rechts vingerlikkende vrindengroep heeft veroorzaakt, te doen keren.

Vooraleerst natuurlijk een streep door de bezuinigingen, die zoals we al eerder berichtten zelfs door de coalitie zelf al te gek werden bevonden. Echter niet slechts voor de helft zoals Maxime en Mark hadden bedacht, maar volledig. Niks half!
Weg met die neoliberale onsmakelijke huishoudboekkundige besparing ten koste van de meest zwakke leerlingen, die door Rutte, Kamp, Krom en meer van deze totaal van enig empathie en sociaal geweten gespeende lieden aan alle kanten keihard gepakt werden, nu en in de loop van hun verdere leven.
Verder dient natuurlijk ook meteen de gehele wet op Passend Onderwijs, het wangedrocht dat er nu ligt en dat door velen in het onderwijs als onwerkbaar en als bron van vele toekomstige ellende wordt gezien, als controversieel bestempeld te worden. Nog voordat het in de Eerste Kamer tot stemming gebracht wordt. Het is namelijk nu tijd om alle kritiek van de mensen met kennis van zaken ter harte te nemen: Passend Onderwijs, mooi en natuurlijk prima, maar niet op deze wijze waarbij een neoliberale utopie (liever zeggen wij dystopie) leidend is en waarbij uiteindelijk slechts een ordinair bezuinigen de achterliggende gedachte is en niet het welzijn van de leerling met een beperking, gedragsstoornis of een specifieke leervraag.

De Algemene Onderwijsbond en CNV-onderwijs vragen inmiddels al om duidelijkheid, maar gaan wat ons betreft nog niet ver genoeg.
Nogmaals: het is niet meer dan correct om het door de dictatuur van de meest minieme meerderheid door onze strot geduwde maatregelen per direct controversieel te verklaren. Dat geldt niet alleen op het gebied van onderwijs, maar ook op het gebied van zorg en arbeid.
Want laten we wel zijn, uiteindelijk werden de maatregelen in feite slechts door VVD en CDA gedragen. Geert Wilders en zijn volgelingen stemden braaf mee zodat de partijleider ferm in het centrum van de macht zitten blijven kon. En, zo voorspellen wij, dit alles slechts voor de meerdere eer en glorie van hemzelf en enkele andere kaderleden. Zijn verhaal dat hij kiest voor zijn electoraat moge inmiddels toch al voldoende doorgeprikt zijn. Vanaf dag één toen hij zijn breekpunt (AOW) liet vallen was duidelijk dat dat hele electoraat hem worst wezen zal. Jammer dat nog zo veel mensen dit niet willen zien en zich laten verblinden door zijn eenvoudige politiek van de zondebok.

Morgen zal het eerste debat plaatsvinden in de Tweede Kamer waar besproken zal worden wat het pad zal zijn tot de verkiezingen in september en oktober.
Wij van wijzijnverbijsterd hopen, nee, verwachten dat alle oppositiepartijen hun woord gestand doen en per direct de bezuinigingen op het speciaal onderwijs en de ambulante begeleiding en tevens de gehele wet controversieel verklaren zodat we binnenkort een aanvang maken met het, met kennis van zaken, vanuit de ervaringen van de mensen in het onderwijs zelf, schetsen van wat uiteindelijk een waar passend onderwijs zal zijn. Optimaal voor iedereen, in speciaal én regulier onderwijs.