woensdag 22 juni 2011

Acties PGB op donderdag 23 juni

Oproep van Per saldo en het Platform Verontruste Ouders:

Het programma Een Vandaag zendt aankomende donderdagavond (23 juni) om 18.15 uur op Nederland 1 een grote reportage uit over het persoonsgebonden budget.
Zij houden voor deze uitzending een enquête om te zien hoe mensen aankijken tegen de plannen van het kabinet om voor 90 procent van de huidige budgethouders het pgb af te schaffen. Deze enquête is in samenwerking met Per Saldo gemaakt.

Een Vandaag wil dit onderzoek ook graag doen onder de leden van Per Saldo. De enquête kan tot donderdagmiddag drie uur worden ingevuld!
Op de site van het Platform Verontruste Ouders of Per saldo vindt u verdere instructies.

Verder willen Per saldo en het Platform Verontruste Ouders iedereen nogmaals oproepen om te komen demonstreren, aankomende donderdag 23 juni van 12.00 tot 14.00 uur op het Plein in Den Haag.



De reformatorische uitzondering

"De bewindsvrouw heeft het reformatorisch onderwijs in ieder geval een goede dienst bewezen. Als enige richting in het onderwijs behouden de reformatorische scholen hun eigen samenwerkingsverband. Het betekent dat kinderen van reformatorische scholen die doorverwezen worden naar het speciaal onderwijs, naar scholen van het samenwerkingsverband van de eigen richting kunnen gaan. In het nieuwe stelsel is het de bedoeling dat alle kinderen die zijn aangewezen op een speciale voorziening naar scholen in hun eigen regio gaan. Het samenwerkingsverband van de regio betaalt dit speciaal onderwijs. En wie betaalt, bepaalt. De regio heeft straks volop invloed op het beleid van het speciaal onderwijs. Daarbij speelt de richting van scholen nauwelijks een rol."

De hierboven genoemde bewindsvrouw is natuurlijk Marja van Bijsterveldt, en het reformatorisch onderwijs is gelieerd aan de politieke stroming waarvan met name de SGP (en vanwege de meer progressieve houding in veel mindere mate de CU) een representant is.

Nu begrijpt u misschien al meteen waarom het bovenstaande bij ons wat vraagtekens oproept.
We hadden het al gezien in de brief van Marja, deze opvallende uitzondering, die blijkbaar de nieuwe regels in het 'passend onderwijs' bevestigt.

Opvallend is nu ook de positieve lading die het Reformatorisch Dagblad plots geeft aan deze brief: "Van Bijsterveldt komt Kamer tegemoet bij passend onderwijs".
Pardon? De reacties van onder meer de AOb en de PO-Raad niet gelezen redactie? Of gaat het om hetzelfde waarom Job Cohen gisteren wel een al te enthousiaste tweet op de wereld losliet, namelijk het feit dat de veel in de pers genoemde "epilepsiescholen" voorlopig hun expertisebekostiging (minus 10%) mogen behouden?

Of gaat het toch heel misschien om het feit dat de minister een al te opzichtige knieval heeft gemaakt naar onder meer de SGP om de aanname van haar slechte plannen door de Eerste Kamer te krijgen? Ten gunste van het reformatorisch onderwijsveld?

Natuurlijk wordt dit ontkend: "De gesprekken over de handhaving van een eigen reformatorisch samenwerkingsverband waren al gaande voordat goed en wel duidelijk was welke bezuinigingen dit kabinet wilde doorvoeren in het passend onderwijs. De uitzonderingspositie vloeit rechtstreeks voort uit ons veldinitiatief en dat is in 2008 al gestart” stelt Gert van Leeuwen, landelijk projectleider van het reformatorisch onderwijs. Natuurlijk meneer van Leeuwen, maar het feit dat de minister juist nu deze uitzonderingspositie toestaat is natuurlijk meer dan toevallig, toch?
Uiteindelijk riekt het behoorlijk naar het zoveelste staaltje politiek marchanderen waar de neoliberale gedoogcoalitie een patent op lijkt te hebben.

Voorlopig blijft het merendeel van de plannen van de minister overeind en worden nog steeds de leerlingen met een beperking, reformatorisch tot atheïstisch, gewoon zwaar de dupe. Enthousiast roepen dat de minister de Kamer tegemoet komt moet dus vooralsnog flink gerelativeerd worden wat ons betreft.

Lees hier het artikel op de site van het Reformatorisch Dagblad.