zaterdag 4 februari 2012

verkeerd begrepen (een jaar later)


Sommige berichten die we een jaar geleden hebben geschreven worden opeens weer actueel. Dat komtnatuurlijk omdat de behandeling van de wet in de Tweede Kamer er aankomt. Dan gaan Marja, Ton en Kathleen onzin uitkramen en alvast hun straatje schoonvegen.

Van vorig jaar:

Nou dacht ik toch dat wat ons overkomt een bezuiniging is. Nou, dat heb ik verkeerd begrepen. We kunnen er allerlei labels aanhangen, maar dat mag weer niet van Ton Elias. Als ik het nou goed begrijp zijn wij in het speciaal onderwijs allemaal stuk voor stuk een stelletje enorme sukkels en losers.

We nemen kinderen op die toch al niks kunnen en we proberen ze ook nog wat te leren. Er schijnen scholen te zijn die dat beter doen en in grotere groepen. Dat zegt Ton met de bon ton tenminste. En hij weet het, want hij zit in de Tweede Kamer, en dan ben je knap en een edelachtbare.
Waar die scholen staan? waarschijnlijk in Verbijsterveldt of Verweggistan.

Maar terug naar mijn stommiteit. Het is geen bezuiniging, het is een herverdeling.

Vanmiddag was er een huppeltut van het CDA op de radio die uitlegde dat het een zeer positieve herverdeling van geld is: IE-DER-EEN wordt er beter van, en vooral het speciaal onderwijs. De nadruk komt tenminste weer in de groep te liggen, de overbodige overhead gaat eruit en het management (de overbodige baas zeg maar) kan zich weer met hun kerntaak gaan bezighouden.

Bovendien krijgt de rest van het onderwijs een uitdaging, namelijk de uitdaging om kindertjes met probleempjes te helpen in plaats van weg te sturen.

En dat er scholen zijn die een kwart van de begroting kwijtraken? "Hoe komt u daar nou bij, 10%, en niet meer"
Dat het "herverdelen" wordt genoemd dat wist ik al, maar deze had ik nog niet gehoord.

Wat ben ik toch dom, en eigenlijk overbodig.

Het CDA is definitief van het pad

Beste lezer, u weet ondertussen dat wij van wijzijnverbijsterd soms wat non-conformistisch lijken te zijn. Niets is echter minder waar.
We zijn een stel zeer Godvrezende collega's die maar gewoon een vrouw en kinderen hebben, maar die een groot committment met ons werk hebben. En toevallig werken we in het Speciaal Onderwijs, nou net die tak van sport die door Marja en haar neoliberale gedoogtrawanten bij het oud vuil wordt gezet.

We streven ernaar om onze politieke voorkeur niet in iedere bijdrage te laten merken, maar dat het zo is dat we de PVV en de VVD, samen met het CDA momenteel niet bovenaan ons lijstje hebben staan, doet niets af aan het feit dat we onze persoonlijke geschiedenis en achtergrond steeds met ons mee zeulen.
Uw Verbijsterde Baas is directeur van een Katholieke school, en hij heeft dan ook die achtergrond.
Vanuit deze achtergrond heb ik vorige week een mail gestuurd naar de nieuwe voorzitter van het CDA, mevrouw Ruth Peetoom. Mevrouw Peetoom is dominee, van goed kerkelijke huize en heeft al heel veel baantjes gehad waarin een zeker mededogen en empathie voorwaarden waren om goed te kunnen functioneren.
De mail die ik heb gestuurd doet een beroep op de waarden waar het CDA prat op gaat, doet een beroep op compassie en menselijkheid. Na een week heb ik antwoord van haar gehad.

Eerst plaats ik de mail die ikzelf heb gestuurd, en dan het antwoord van mevrouw Peetoom.

Geachte mevrouw Peetoom,

Al 33 jaar ben ik werkzaam op een Katholieke school voor Speciaal Onderwijs.Altijd hebben we onze leerlingen onderwijs gegeven vanuit een gevoel van betrokkenheid, barmhartigheid, menselijkheid, solidariteit en verantwoordelijkheid.
Dit geeft onze verbondenheid met het CDA aan, de partij die van oudsher onze basis is geweest.
Onze leerlingen zijn leerlingen met een ernstige verstandelijke en/of meervoudige beperking; autisme, laag niveau, moeilijk gedrag, het zijn allemaal omschrijvingen die passen bij onze leerlingen. We geven in 20 groepen gespecialiseerd les aan 200 leerlingen met meervoudig complexe problematiek.
Het kabinet neemt met de bezuinigingen op het speciaal onderwijs en op het pgb een aantal maatregelen die haaks staan op waar het CDA voor staat.
Ik kan niet anders dan me diep schamen voor een CDA wat verantwoordelijkheid neemt voor dit beleid. Dat ik niet de enige ben die zich afwendt van de partij blijkt wel uit de peilingen.
Het is tijd dat u zich niet meer verschuilt achter algemeenheden die de minister al dagelijks laat horen. Als ik door de bezuinigingen op een team van 84 man er 22 moet ontslaan, als ik in fulltime banen gerekend op een school met 20 klassen 6 leraren en 9 assistentes naar huis moet sturen, is er geen sprake van een kindje er bij in een klas. Het gaat om totale afbraak van onderwijs aan kinderen die er anders echt niet komen en die behoren tot de allerkwetsbaarsten in onze samenleving.
Het gevolg van deze maatregel is heel concreet dat onze volledige zorgstructuur en het volledige vangnet binnen de school naar de spreekwoordelijke filistijnen worden geholpen. ALLE mensen die verantwoordelijk zijn voor begeleiding van leerkrachten, ondersteuning van leerlingen en ouders, stages en ga maar door: ALLES moet weer voor de klas, en dan komen we nog substantieel mensen tekort.
We hebben nu niks meer aan algemeenheden die we al teveel hebben gehoord van mevrouw Ferrier, we hebben ook niks meer aan de opmerking "dat het nou eenmaal afgesproken is" van de minister, het wordt tijd dat anderen zich uitspreken.
Hoe kan het nou zo zijn dat een christelijke partij de verantwoordelijkheid neemt voor dit beleid.
Als het CDA nu zegt dat ze naar "het radicale midden" gaan, dan doe ik daar graag een beroep op.Ik doe een beroep op menselijkheid, op verantwoordelijkheid, op compassie, op uw gevoel, want het is echt nodig dat er iemand van christelijke huize de verantwoordelijkheid neemt om te zeggen: "tot hier en niet verder".
Het in de hoek zetten en tot derderangs burger devalueren van de zwakste medemens IS onmenselijk en past niet bij het CDA. Waarschijnlijk ben ik een roepende in de woestijn, en is dit weer zo'n mail van een wazige schooldirecteur. U heeft de sleutel in handen om te zorgen dat er menselijk CDA-beleid wordt gevoerd. We zien al te veel neoliberaal gebral van de VVD en de PVV, dat past helemaal niet bij ons, en u zou daar duidelijk afstand van moeten nemen.
Als u in de praktijk wilt zien wat de gevolgen van uw beleid zijn dan bent u natuurlijk altijd van harte welkom.

Met vriendelijke groet.

Na een week krijgt uw Verbijsterde Baas een ronduit verbijsterend antwoord.

Geachte directie,

Hartelijk dank voor uw mailbericht & de daarin door u gedane hartekreet.Hartelijk dank voor uw uitnodiging. Ik heb bij werkbezoeken inmiddels verschillende scholen voor speciaal onderwijs bezocht en heb zo een goed beeld kunnen krijgen van wat er leeft binnen het speciaal onderwijs. De situatie is verre van gemakkelijk.Vanwege de specifieke inhoud van uw mailbericht leek het me toch goed om deze door te sturen naar de Minister van Onderwijs, Mw. Marja van Bijsterveldt.Dat heb ik inmiddels gedaan en via haar zult u nog een inhoudelijke reactie vernemen.
Ik stel het zeer op prijs dat u bereid was om uw zorgen met mij te delen en zal er mijn voordeel mee doen.

Ik wens u sterkte met alle moeilijke afwegingen die u moet maken.

Met vriendelijke groet,

Ruth Peetoom, partijvoorzitter

Het is natuurlijk ONBESTAANBAAR dat een partijvoorzitter dit als serieus antwoord stuurt op de mail die ze heeft gehad. Ze gaat op geen enkele manier in op de oproep om de CDA-waarden te laten spreken, ze laat alle vragen onbeantwoord en zegt doodleuk dat de mail "doorgestuurd is naar de minister".
Ik neem mijn eerdere woorden terug dat het CDA de nieuwe boerenpartij is. Het is nog erger. Op deze manier gaat deze partij volledig naar de verdommenis, en zal er alleen nog een marginaal gerommel overblijven van een stelletje mislukte politici die OP GEEN ENKELE wijze hun handelen baseren op hun zogenaamde principes en uitgangspunten.
CDA: R.I.P., maar om het in goed Engels te zeggen: We're screwed.