zondag 18 maart 2012

De leugen van Elias (What's new?)

Ja, wij weten weet het, u wordt er moe van en wij ook. Boos zelfs. Maar dat mag dan weer niet. van Ton, bedoelen wij.
Want ja, ook dit stuk zal weer over hem gaan.
En wel over het feit dat onze Ton weer glashard liegt.
U leest het goed.

Eerder al was er het gegoochel met cijfers waarover iedereen zo ongeveer nu wel gelezen heeft. Er werden, nee, er worden nog steeds "halve waarheden" en hele leugens verkondigd, er wordt met feiten gemanipuleerd tot en met en de mening van welgeteld één collega wordt belangrijker geacht dan die van 50.000+ ín en nog vele tienduizenden buiten de Amsterdam Arena. Ouders en leerkrachten worden nog steeds subtiel weg gezet als de ware schuldigen voor de problemen in het onderwijs (lui en ongemotiveerd, dom en dus makkelijk te misleiden door bonden, en slechte opvoeders).
Maar o wee, als iemand daar een weerwoord op heeft dat wat minder subtiel is, dan speelt Ton het verongelijkte bullebakje dat ook eens op zijn nummer wordt gezet.
Wanneer wij dan lezen dat hij op de grote verzoendag tussen onderwijs en politiek nog durft te stellen dat hij een excuus van de AOb "laat en dunnetjes" vindt, terwijl zijn excuses voor al zijn schofferende generaliserende en totaal onwetende uitspraken naar leerkrachten en ouders nog steeds achterwege blijven, dan rijzen ons de haren te berge.
Het is wat ons betreft een grote schande, dat deze meneer minzaam de hand aanneemt van het onderwijs zonder de zijne eens in zijn boezem te steken.
Zeker omdat hij vorige week weer gewoon met leugen en bedrog verder ging om zijn neoliberale gelijk te halen. Let goed op, want opnieuw gaat het hier weer om puur gegoochel, liegen en het met de voeten treden van de feiten.

Wat is namelijk het geval? Tijdens het debat over het wetsvoorstel "Verbetering kwaliteit (voortgezet) speciaal onderwijs" kwam de heer Elias met de volgende uitspraak:  
"We moeten een maximale poging doen om ervoor te zorgen dat minder kinderen rond hun 18e of 19euit het speciaal onderwijs komen en linea recta in de Wajong terecht komen. Het UWV heeft vastgesteld dat een substantieel deel van de instroom in de Wajong afkomstig is uit het voortgezet speciaal onderwijs." (bron: spreektest Elias).

Nu was zijn gehele verhaal natuurlijk opnieuw gevuld met flink wat schofferingen richting de leerkrachten in het speciaal onderwijs, zoals wij al eerder schreven, maar hier bedient Elias zich opnieuw gewoon van een pure leugen (of, wat nog veel erger zou zijn, praat hij totaal onwetend over een materie, die wel meer verdient dan wat kreten uit populistisch onbenul).
Zoals de factsheet Wajong van het UWV (hieronder te downloaden) namelijk glashelder aantoont zijn de volgende cijfers.
De instroom van leerlingen uit het VSO in de Wajong bedraagt 20%.
Nu gaat het al erg ver om dit deel dan "substantieel" te noemen (men verwacht dan toch echt een ander percentage), maar erger is dat bijvoorbeeld het verschil met bijvoorbeeld het Praktijkonderwijs (17%) zeer klein is. Zelfs vanuit HBO/WO (!) stroomt 14% in de Wajong, slechts 6% minder.
Schokkender is, dat Elias moedwillig het percentage van 34% (!) van ROC/MBO verzwijgt.
Let wel: een verschil van zelfs 14% met het VSO, en éénderde van het geheel. Als er al een bijdrage "substantieel" genoemd zou moeten worden, dan is dat dit deel.

De conclusie kan dan dus niet anders zijn dat Elias zich opnieuw aangaande (de leerlingen in) het speciaal onderwijs bedient van leugen en bedrog om opnieuw deze groep hardhandig in de hoek te zetten.
Niet het ROC/MBO moet eens aangepakt worden, nee, het VSO dat met de aanpassingen van het passend onderwijs mét de drastische bezuinigingen waardoor al zo hard gesnoeid wordt in mensen en mogelijkheden dat optimaal onderwijs onmogelijk wordt gemaakt. Dáár moet met veel minder veel meer gedaan worden.

Het is dat zaterdag nog een grote verzoendag heeft plaatsgevonden, anders zou je nog denken dat Ton Elias persoonlijk een appeltje te schillen heeft met leerlingen met een beperking of stoornis, hun ouders en leerkrachten en het heeft voorzien op hun welzijn.
Dat zeggen we maar niet in het openbaar, want anders gaat bij hem de eierdop weer op en loopt hij opnieuw verbolgen calimeroënd rond.
Wat we wel mogen zeggen is dat Elias opnieuw cijfers manipuleert en definieert op zodanige wijze dat het als een leugen bestempeld mag worden.

En hij kan dan twitteren wat hij wil over punten en komma's (voorbeeld) maar ons lijkt dit boven iedere twijfel verheven: Ton liegt.
En diskwalificeert zich hiermee wat ons betreft nog steeds voor welk verzoeningsgebaar dan ook.

Klik op de afbeelding om de factsheet te lezen