woensdag 23 november 2011

Voorkom perverse prikkels! (Brief CG-Raad en Platform VG)

Wij van wijzijnverbijsterd maken ons, zoals ook vele anderen in met name het speciaal onderwijs ernstige zorgen over de gevolgen van de door minister Van Bijsterveldt voorgestelde bezuinigingen.
Hoe Marja het ook tracht te verkopen: uiteindelijk zijn het de leerlingen, die het al moeilijk hebben door een beperking of chronische ziekte, die de kosten van een neoliberaal stokpaardje (de prestatiebeloning) mogen betalen.
Het is niets minder dan schandalige politiek over de ruggen van de allerzwaksten en beide coalitiepartners moeten zich diep schamen zo om te gaan met kinderen die het op sommige gebieden minder getroffen hebben dan de overgrote meerderheid.
Helaas lijken mark en Maxime en hun clubje de schaamte al ver voorbij. En we hebben het dan niet eens over de gedoogpartner-in-crime.

Ook de CG-Raad (Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland) en het Platform VG (Koepelorganisatie voor collectieve belangenbehartiging van mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en vertegenwoordigers) hebben al meerdere keren duidelijk te kennen gegeven dat de maatregelen die de minister voorstaat niet kunnen. Omdat zij echter op geen enkele wijze tegemoet wil komen aan de bezwaren vanuit het gehele(!) werkveld tracht men middels een brief de leden van de Tweede Kamer te bewegen een meer individueel dualistische houding aan te nemen en de plannen tegen te houden.

Op haar website schrijft de CG-raad het volgende:
Het kabinet zegt het onderwijs te sparen bij de bezuinigingen. Maar leerlingen die extra zorg nodig hebben op school worden extra hard getroffen. De bezuinigingen op passend onderwijs, het Persoonsgebonden budget en het leerlingenvervoer gaan ten koste van de kwaliteit van onderwijs aan zorgleerlingen.

De CG-Raad en het Platform VG roepen de Tweede Kamer per brief op om de bezuinigingen op passend onderwijs te voorkomen. Financiële ruimte hiervoor kan in de begroting worden gevonden in de prestatiebeloning voor leraren. Er is geen draagvlak in het onderwijs voor deze prestatiebeloning.

De CG-Raad en Platform VG maken zich verder grote zorgen over de manier waarop het geld voor passend onderwijs straks verdeeld gaat worden. Vragen die rijzen: is er nog controle op de juiste verdeling? Wie zorgt ervoor dat er geen perverse prikkels in dit nieuwe systeem ontstaan, waarbij alles om geld draait?


Wij van wijzijnverbijsterd staan volledig achter deze stellingname en vragen ook iedereen hun omgeving, de scholen (ook regulier onderwijs) en anderen te wijzen op de brief die hier te downloaden is.