dinsdag 8 februari 2011

Antwoorden(?)

Nou wil je als verbijsterde baas natuurlijk ABSOLUUT NIET worden geassocieerd met Ton Elias. Hij heeft bij de NOS gewerkt en heeft de pers voorgelicht over verzekeringen.
Maar ja, iemand moet boven zijn foto staan, en daarom offer ik me maar op.
Ik doe het met pijn in mijn hart en met lood in mijn schoenen, maar het moet.

"Waarom?", hoor ik u denken (en dat is ook wel weer een hele prestatie van mij). Ik ben u nog de antwoorden schuldig op de vragen die ik gisteren heb gesteld. Ik zal dan ook nu de antwoorden geven.
Belofte maakt schuld, en al vergeet Mark bijvoorbeeld vaak zijn beloftes, ik niet!

Dagjesmensen (de VVD op zijn best!) (II)

We zijn nog niet klaar met heer Elias. Het pluche is hem namelijk naar de bol gestegen.

Tijdens het debat op dinsdag 8 februari in Nieuwspoort over (de gevolgen van) de bezuinigingen schoof hij ook nog even aan.
Ingaan op inhoudelijke vragen deed hij natuurlijk niet, het ging hem er alleen maar om om even grijzend zijn machtspositie uit te buiten.

We moesten blij zijn met "maar" driehonderd miljoen bezuinigingen op het passend onderwijs! Als het aan hem had gelegen was het rustig twee keer zo veel geweest!
Het moest maar eens afgelopen zijn met dat geklungel!

Gespeend van enige kennis van zaken (dat moet wel anders zou hij het werk van tienduizenden leerkrachten in het reguliere of speciale onderwijs geen geklungel durven noemen) en waarschijnlijk ook gespeend van enig gezond verstand, empathie met de zwaksten van de samenleving of sympathie jegens de ouders van kinderen met een problematiek of zelfs ouders in het algemeen, schoffeerde heer Elias alles en iedereen in het onderwijs!
Hoe onbeschoft kan je zijn.

Dagjesmensen (de VVD op zijn best!)

Terwijl geheel onderwijsland (werkgevers, werknemers en ouders) zich enorme zorgen maakt over de uitholling en afbraak van het onderwijs.
Terwijl leerkrachten uit het speciaal onderwijs oprecht verdrietig zijn over de toekomstperspectieven voor hun leerlingen onder het huidige kabinetsbeleid van VVD en CDA, en ouders zich vertwijfeld afvragen wat er van hun kind met een beperking zal worden in ons keihard verzakelijkte (verziekte) klimaat in Nederland.
Terwijl iedereen met enig hart in hun lijf voor de kinderen en jongeren, al dan niet lichameljk of geestelijk beperkt of door gedragsproblematiek belemmerd, zich opmaakt om morgen een stem te laten horen tegen de draconische en misdadig bezuinigingen in het passend onderwijs, maakt de woordvoerder onderwijsbeleid van de VVD, Ton Elias, zich druk over eventuele declaraties van reiskosten voor dit "dagje uit". Ja echt, hij noemde het echt zo: "een dagje uit"!

Inhoudelijk had de woordvoerder niet veel op te merken over de beweegredenen voor ons "dagje uit" morgen.
Tekenend: het afschrijven en wegcijferen van de zwaksten van onze samenleving wordt door de VVD waarschijnlijk ook gezien als een gezellig dagje naar het strand. "En gelachen dat we hebben!".

In het nieuws

Het is klaar met lijdzaam afwachten.....
Tijd voor ACTIE !!!

Steeds meer worden protestgeluiden gehoord in het land !
Het is net of pas nu heel langzaam doordringt bij velen (en nog steeds zijn er velen bij wie het niet door lijkt te dringen) wat de gevolgen zullen zijn van de aangekondigde bezuinigingen van 300 miljoen op het Speciaal Onderwijs !!

Soms maken we een satirisch grapje op onze site, soms een gek filmpje en we houden wat ironie of cynische humor erin, maar ondanks ons onverwoestbaar optimisme is dit alles gewoon om te huilen en niet om te lachen...

Lees mee met wat de verschillende dagbladen schrijven. Lees mee, huiver mee en huil mee. Het lachen vergaat je snel !

Tot morgen en laat je horen in Nieuwegein !

RTV Rijnmond filmt ter illustratie

De regionale media worden zich ook steeds meer bewust van wat er gaande is met betrekking tot de bezuinigingen op het passend onderwijs.

Zo zal morgen een cameraploeg komen filmen op een afdeling van de St. Mattheusschool voor zmlk te Rotterdam.
Het gaat om de afdeling Intensieve begeleiding voor kinderen met leer- én gedragsproblemen.

De cameraploeg zal eerst op locatie filmen en zal daarna het team uitzwaaien naar de protestmanifestatie in Nieuwegein.

Houd RTV Rijnmond dus in de gaten voor een nadrukkelijke vinger aan de pols en een duidelijke illustratie over wie we het nu eigenlijk hebben, wanneer wij spreken over bezuinigingen in het speciaal onderwijs.
En dan hebben we het over het personeel, maar meer nog over de leerlingen die het hardst getroffen zullen worden door de aangekondigde maatregelen.

Zwarte scholen mogen! Maar waarom?

Opmerkelijk: onze minister heeft met ruggesteun van de gehele gedoogcoalitie in haar wijsheid besloten dat het streven naar gemengde scholen losgelaten wordt.
Wat is volgens de minister de reden voor deze plotselinge ommekeer?

"Veel wetenschappers geven [...] aan dat het hem niet zit in de kleur. En als christen-democraat vind ik het belangrijk dat ouders zelf hun school kunnen kiezen".

Lovenswaardig, deze gelijkschakeling van "witte" en "zwarte" scholen?
Een goede zaak dat wordt vastgesteld dat kleur er niet toe doet?
Of is het wellicht een soort van vergoelijking achteraf nu de cumi-gelden worden afgeschaft?
Er is geen verschil meer tussen "wit" en "zwart" dus extra ondersteuning voor scholen met veel leerlingen voortkomend uit culturele minderheden is niet meer nodig?

Opnieuw het bewijs dat je niet zomaar iedere uitspraak van leden van deze coalitie oppervlakkig moet beschouwen! Op zich is dat natuurlijk ook weer een positieve ontwikkeling: ons kritisch vermogen wordt zo weer even aangescherpt.

Goedemorgen: niet vergeten!

Vandaag vindt om 12.00 het politieke debat over de bezuinigingen plaats.
U kunt dit live volgen op de site van Nieuwspoort. Rechts op deze pagina vindt u de directe link.

Goedenacht

Nu kunt u EINDELIJK zien hoe de redactie van dit blog eruit ziet: de verbijsterde baas en CHE

Zo, weer een dag beëindigd.
Che en de verbijsterde baas gaan slapen, maar ik wil u nog even twee raadsels meegeven. De antwoorden zal ik morgen geven, graag uw reacties.

1. Wat is de verbijsterde baas als hij wordt aangehouden door de politie??

2. Wat ZEGT CHE als hij achter het stuur van zijn auto wordt aangehouden door de politie??

Een goedenacht!

Brief aan de minister

De redactie ontving de hieronder weergegeven brief aan de minister van een naaste collega.
De zeer betrokken toon en gedrevenheid die er uitspreekt lijken ons exemplarisch voor wat met de schrijfster en met ons vele collega's denken en voelen.

Geachte minister Van Bijsterveldt,

Vorige week maandag ging er een schok door de school. De plannen die u met het onderwijs heeft werden aan ons bekend gemaakt.
Graag wil ik u vertellen dat ik geraakt ben, dat is nog zacht uitgedrukt. Ik werk inmiddels ruim 12 jaar op deze school voor ZMLK, met hart en ziel. Het is ook echt een bewuste keuze om met deze kinderen te werken. Ze hebben de extra begeleiding en zorg zo hard nodig. Alles gaat in kleine stapjes, maar met kleine stapjes kom je ook vooruit. Nu wordt dat onmogelijk gemaakt.

Ik werk in een klas met 7 leerlingen die een MG status hebben. Ze hebben een IQ dat ligt onder de 40, met een daarbij komend probleem.
Dat is bij ieder kind anders.
Het ene kind is passief en kan uit zichzelf moeilijk tot handelen komen. Eigenlijk heeft hij continu iemand naast zich nodig om “de plannetjes in zijn hoofd” te verwoorden en zodoende om te zetten in handelen. Nu in een kleine groep met 2 personeelsleden lukt dat vaak heel goed, maar hoe moet dat straks???
De ander is juist erg actief en moet qua gedrag de hele dag door gestuurd worden, met een hele specifieke aanpak en beloningssystemen. Een kind om geen moment uit het oog te verliezen. Nu gaat dat goed maar hoe moet dat straks???
Er zijn ook kinderen van 9 jaar die nog een luier dragen, die moeten verzorgd worden, we moeten de klas dus uit.