
En het moet gezegd: Ton is een politicus met weinig ervaring, en dat is te merken. De vragen die hij nu weer heeft gesteld zijn weer van een ongekende onbenulligheid.
Je zou toch denken dat een beginnend Tweede Kamerlid als Ton begeleid zou moeten worden om te voorkomen dat hij zichzelf voor schut zet. Waar hij de vorige keer dat hij vragen stelde, hij wilde een directeur van een school verbieden om politieke uitspraken te doen, de vraag niet echt snugger formuleerde, nu maakt hij er ook wat moois van.
Na een inleidend opwarmertje over of de minister dit nieuws wist voordat het werd uitgezonden en een vraag over of ze meer heeft gehoord komt het moment suprême voor deze dag:
3. Deelt u de mening dat de VO-raad, als werkgeversorganisatie, zelf betrokken is geweest bij de invulling van de BAPO-regeling door schoolbesturen? Deelt u de mening dat diezelfde VO-raad op basis van het feit dat er steeds meer oudere leraren zijn en de pensioenskosten flink zijn gestegen, deze kostenstijging had moeten voorzien?
Nu moeten we hier even duidelijk maken wat de BAPO is.
De BAPO is een regeling die, let op Ton, in het leven is geroepen om oudere leraren (in het bijzonder van 52 jaar en ouder) in het onderwijs te houden.
Door allerlei onderzoeken in het verleden is namelijk gebleken dat als leraren in staat worden gesteld om vanaf hun 52e wat minder uren te maken, de kans vele malen groter wordt dat deze leraren het gaan redden tot hun pensioen.
Als ze dan met pensioen gaan, dan krijg je in het onderwijs in dit land het ABP-pensioen. Daar heb je dan een jaar of 42,43 voor betaald.
De BAPO, wat staat voor Bevordering ArbeidsParticipatie Ouderen, is een regeling die al vanaf 2004 bestaat. Als je er gebruik van wilt maken moet je aan strenge regels voldoen, alles voorgeschreven door de overheid.
De VO-raad is een organisatie voor besturen in het onderwijs.
Die organisatie behartigt belangen.
Niet die van Ton of de minister, maar van hun scholen. De VO-raad is natuurlijk betrokken bij de uitvoering van de BAPO-regeling, maar is er NIET verantwoordelijk voor.
Verantwoordelijk, dat is de overheid, oftewel het ministerie, oftewel de minister.