dinsdag 15 maart 2011

BAPO vragen van Ton

Wij van wijzijnverbijsterd hadden het al voorspeld. Ton met de bon ton, bekend van radio en televisie heeft vragen aan de minister gesteld, vragen over de BAPO. (HIER)
En het moet gezegd: Ton is een politicus met weinig ervaring, en dat is te merken. De vragen die hij nu weer heeft gesteld zijn weer van een ongekende onbenulligheid.
Je zou toch denken dat een beginnend Tweede Kamerlid als Ton begeleid zou moeten worden om te voorkomen dat hij zichzelf voor schut zet. Waar hij de vorige keer dat hij vragen stelde, hij wilde een directeur van een school verbieden om politieke uitspraken te doen, de vraag niet echt snugger formuleerde, nu maakt hij er ook wat moois van.

Na een inleidend opwarmertje over of de minister dit nieuws wist voordat het werd uitgezonden en een vraag over of ze meer heeft gehoord komt het moment suprême voor deze dag:

3. Deelt u de mening dat de VO-raad, als werkgeversorganisatie, zelf betrokken is geweest bij de invulling van de BAPO-regeling door schoolbesturen? Deelt u de mening dat diezelfde VO-raad op basis van het feit dat er steeds meer oudere leraren zijn en de pensioenskosten flink zijn gestegen, deze kostenstijging had moeten voorzien?

Nu moeten we hier even duidelijk maken wat de BAPO is.
De BAPO is een regeling die, let op Ton, in het leven is geroepen om oudere leraren (in het bijzonder van 52 jaar en ouder) in het onderwijs te houden.
Door allerlei onderzoeken in het verleden is namelijk gebleken dat als leraren in staat worden gesteld om vanaf hun 52e wat minder uren te maken, de kans vele malen groter wordt dat deze leraren het gaan redden tot hun pensioen.
Als ze dan met pensioen gaan, dan krijg je in het onderwijs in dit land het ABP-pensioen. Daar heb je dan een jaar of 42,43 voor betaald.

De BAPO, wat staat voor Bevordering ArbeidsParticipatie Ouderen, is een regeling die al vanaf 2004 bestaat. Als je er gebruik van wilt maken moet je aan strenge regels voldoen, alles voorgeschreven door de overheid.
De VO-raad is een organisatie voor besturen in het onderwijs.
Die organisatie behartigt belangen.
Niet die van Ton of de minister, maar van hun scholen. De VO-raad is natuurlijk betrokken bij de uitvoering van de BAPO-regeling, maar is er NIET verantwoordelijk voor.
Verantwoordelijk, dat is de overheid, oftewel het ministerie, oftewel de minister.

Zeeuws meisje

Politiek is vaak slechts een constante van nawauwelen van de hardst roependen. Hoe kolderieker, hoe beter.

Vandaag stond er in de PZC, de veelgelezen regionale krant van de provincie Zeeland, een artikel over de protestbrief die de besturen van alle Zeeuwse scholen (met opnieuw maar eens de nadruk op "alle") gestuurd hebben naar onze Marja.
De scholen protesteren tegen de veranderingen en de bijbehorende bezuinigingen van 300 miljoen euro.

Eigenlijk niets nieuws onder de zon voor de trouwe wijzijnverbijsterd-lezers. Ondertussen is wel duidelijk dat iedereen met enig verstand van onderwijs de bezuinigingen afwijst.
Maar niet Marja en in haar kielzog natuurlijk nog meer onnozelen, die zonder enig verstand van zaken de onzin van de minister en haar ambtenaren (en Ton natuurlijk, laten we Ton niet vergeten) nawauwelen.

Zoals Patricia de Milliano, fractievoorzitter CDA Zeeland, die naar aanleiding van de brief als een vrolijk en hups Zeeuws meisje rondtwittert: "Protestbrief Zw scholen passend onderwijs begrijpelijk, maar: passend onderwijs wordt op verantwoorde wijze passend gemaakt".
Ja hoor, Patricia, zo verantwoordelijk dat iedere school in Zeeland zich nu roert, en dan hebben we het nog niet eens over al die ouders, leerkrachten, bonden en raden in heel Nederland.
Maar goed, Patricia is personeelmanager en weet dus alles van onderwijs, net als Marja natuurlijk.

En het CDA blijft zich maar afvragen waarom de kiezers weglopen.
Misschien omdat ze de betekenissen van "verantwoord" en "verwerpelijk" te vaak door elkaar halen? Met een schuin oog op het huishoudboekje van Mark en Maxime?
"Ons Zeeuwen bin zuunig”, ja ja, maar volgens mij gaat dat over roomboter en niet de allerzwaksten van de samenleving, toch Patricia?

Misschien wilt u Patricia graag iets vertellen over die verantwoorde wijze van passend maken van passend onderwijs?
Dat kan: pca.de.milliano-vd_hemel@zeeland.nl.
Twitteren, daar houdt Patricia ook van: tweets naar @PdeMilliano.

X-factor onderwijs

Op zoek naar de meest EXCELLENTE leerkracht van Nederland. Het kabinet zet in op excellentie!! Iedere minister eist vanaf nu dat hij of zij zo aangesproken wordt, maar ze gaan ook op zoek naar fantastische leerkrachten.

Wij uit het onderwijs weten dat er schrikbarend veel fantastische leerkrachten zijn. Leerkrachten namelijk met een hart voor hun werk, met gevoel voor de kinderen waar ze mee werken en met een onvermoeibaar enthousiasme waarmee ze iedere dag weer voor de klas gaan om het allerleukste werk te doen wat er maar is.

Maar dit is nieuw: iedereen kan auditie doen voor de jury. Die auditie moet origineel zijn. Je laat als leerkracht bijvoorbeeld zien hoe je tijdens zelfstandig werken door een klas loopt. Of je laat zien hoe je een les voorbereidt. Misschien kan je aan de jury laten zien hoe je 29 rekenschriften nakijkt, of een repetitie van aardrijkskunde, maar alles op JOUW originele en specifieke manier, op de manier die JOU excellent maakt.

De jury geeft dan een oordeel: "Je loopje is een beetje raar" of "Je handschrift is onleesbaar" of misschien wel: "wat een fantastisch positieve grondhouding in je begeleiding van deze kinderen".
Na de eerste auditie-ronde volgen steeds moeilijkere rondes, en in de finale blijven er 2 leerkrachten over die allebei, je zal het niet geloven, een les moeten geven. Dan mag Nederland stemmen, welke leerkracht de X-factor heeft en dus de X-leerkracht is.

Leuk idee toch?

Vooral met deze jury

veel kijkplezier!!

De pest in

En het komt er dus gewoon op neer, mevrouw de minister, Ton Elias, Mark Rutte, Kathleen Ferrier en zo nog wat politici (inclusief de minister en jongetje Mark zo'n 78 man) dat we gewoon ongelooflijk de pest in hebben, dat we het niet pikken en dat we het zat zijn.

Dat we wat zat zijn?

Dat onze leerlingen, die zo ongelooflijk kwetsbaar zijn, die al zo weinig kansen hebben, die vaak ernstige meervoudig complexe problemen hebben, door dit kabinet en deze regering bij het grofvuil worden gezet.

Wij van wijzijnverbijsterd maken op deze plek de langste lijst met namen ooit van mensen uit het veld die de pest in hebben, die het zat zijn en die zeggen: "NO WAY, JOSE".

En wie zijn wij dan wel?

Nou: Anneke, Marleen, Prem, Loes, Ellen, Caroline, Johan, Agnes, Annette, Ria, Ramon, Anita, Annemarie, Leah, Alie, Ilona, Esther, Vivian, Ieneke, Amber, Bea, Eva, Carl, Marjolein, Geert-Jan, Sjakkie, Franca, Peter, Paula, Sophie, Heleen, Bernardien, Luuk, Peter, Rob, Marion, Tanja, Karen, Margriet, Erwin, Mariet, Yvonne, Urwin, Hans, Paul, Erik, Elia, Mavis, Marjolijn, Anouschka, Cokkie, Helma, linda, Joke, Mariette, Eline, Stefanie, Susanne, Judith, Roos, Irene, Ilja, Paula, Sietske, Betty, Wouter, Suzanne. Karine, Danielle, Menno, Barbara, Jarine, Odette, Mariska, Saskia, Mirjam, Karin, Leontine, Franca, Anita, Marion, Lotte, Olga, Rivka, Ivonne, Maya, Belgin, Elmira, Carl, Babs, Marielle, Samira, Astrid, Jerryl, Rosa, Helena, Arnold, Romana, Ed, Eszter, Linda, Marian, Sulaica, Suzan, mamma van Zoe, Ecco, anoniem, Linda, Richard, Sandra en Dylan hebben er ook de pest in!! Ruud en Marcolien hebben ook reuze de pest in! Marjolein heeft er ook de pest in! Cathy heeft er ook de pest in!!!Addy, Marije, Sanne en Thomas hebben er mega de pest in! Barbara B en haar man en 3 kinderen! Joyce, Alex, Britt en Max hebben er ook giga de pest er in..... Tamara, Frank en Yuri ook! En Carmen Damen en Ink Berber en JaapJan. En Froukje, Edwin, Zoë. Anne-Miek, Rien en hun kinderen Jerry en Sidney Wijnbergen en zelfs hond Raffie hebben ook de pest in!! En wat te denken van Lotte, José, Gerda, Alexander, Dorothé, Gertine, Arende, Nelleke, Denise, Willemijn, Ellen, Hennie, Netty, Evelien, Zwanie, Willemien, Diana, Annemarie, Alienke, Helma, Arianne, Jeannette, Sebrina, Ria, Ingrid, Ine, Carla, Nanja, Gerjanne, Gerben, Rudi, Jack, Jaqcuelien, Ina, Herma, René, Erik, Rianne, Gerrie, Albertine, Lammy, Yvonne, Femmie, Hillie, Jennie, Rianne, René, Bettine, Sjaak en Michel hebben er ook de pest in! Denise, Astrid, Janita, Mayke, Leonie, Eva, Nienke, Marjolein, Berendina, Jantsje, Lisette, Marieke, Rianne en Marianne ook! Marlies, Annet, Angela, Ina, Stieneke, Anke, Hanneke, Mariëtte, Henriet, Hetty, Lianne, Lianne, Jolanda, Fianne, Elly, Sabine, Neelke, Germanda, Klazina, Gerda, Errit, Gisela, Gerda, Marieke, Rik, Marianne, Ariane, Gradus en Joop. Annemiek en Michel, Ward, Cees, Johan, Marijke en nog een Marijke, en Wim en Cees, Aad, Jan, Marlieke, Tamara en Bertwin, Denise en Frans en Henrie hebben allemaal de pest in! Ook Cokky, Peter, Wilma, Niels, Wim, Hennie, Tonneke, Wim, Elly, Kees, Myriam, Raymond, Berrie, Grietje, Sylvia, Arie, Ronald Jos, Tamara, Noah, Joell, Luca, Tom, Maartje, Lola, Robine, Joris, Lara, Kick, Marlies, Marcel, Sven, Hellas, Duc, Kai, Arne, Babette, Erik, Mirte, Danila, Bas, Femke, Edward, Mythe, Job, Denise, Henri, Moreno, Misja, Geert, Sharon en daphne hebben de pest in!

En deze lijst wordt vast nog langer. WIL JE OOK OP DEZE LIJST? Mail gewoon je naam of een lijstje met namen van mensen die ook de pest in hebben en wij zetten ze er bij.

Stuur je mail naar info@wijzijnverbijsterd.nl of reageer hier onder. We zullen de lijst regelmatig updaten.