zaterdag 19 maart 2011

De toekomst is een gok

Kijk, daar heb je wat aan, onze vrienden bij de VVD.
Door hen zal er toch weer hoop zijn op betere kansen voor enkele van de leerlingen, die extra begeleiding behoeven, al dan niet in het speciaal onderwijs.
Uiteindelijk is natuurlijk iedere toekomst een gok, maar de voorstellen van de partij van de mensen die vooral de eigen portemonnee het belangrijkst vinden, kunnen deze gok ook nog eens lucratiever maken!
Kijk, de VVD gelooft blind in de neo-liberale zegeningen van marktwerking. Door marktwerking namelijk is uiteindelijk iedere maatschappelijk instituut in staat om zich geheel te bedruipen, denken zij.
Dat heeft ons al veel voordelen opgeleverd in bijvoorbeeld de zorg, de post en het treinverkeer.

Wat zegt u? Dat loopt nou net niet zo lekker?
Ach ja, soms gaat er even iets minder voorspoedig, marktwerking blijft een gok.
En een gok wordt wat betreft de VVD nu ook onderwerp van marktwerking.

Zo vindt VVD-kamerlid Bart de Liefde dat "er plaats [is] voor meer marktwerking, maar ook voor meer sporten waarop kan worden gegokt". Dit naar aanleiding van de voorstellen van VVD-staatssecretaris Fred Teeven, die wil onderzoeken of er meer casino's, loterijen en aanbieders van sportprijsvragen kunnen komen. (lees hier).

Wat heeft dit te maken met die, eerder genoemde, kansen voor leerlingen?
Welnu, dit biedt natuurlijk een mooie gelegenheid om de marktwerking van het gokwezen los te laten op het onderwijs.
De Liefde (ja, ik weet het, de naam lijkt wat paradoxaal) stelt namelijk dat met de nieuwe voorstellen veel meer geld dat wordt verdiend met kansspelen naar de sport kunnen gaan.
Maar in overleg met Marja en Ton zou "sport" natuurlijk even makkelijk ingewisseld kunnen worden met "onderwijs".

Met de bezuinigingen, die leiden tot een sterke vermindering van begeleiding binnen het reguliere onderwijs en de afbraak van vaak minimaal eenderde van het speciaal onderwijs is het binnenkort natuurlijk toch een flinke gok óf en waar een kind met bijvoorbeeld leerproblemen op school komt. Het feit dat nu al leerlingen geweigerd moeten worden en, waar ook iedereen voor waarschuwt, kinderen met een beperking niet meer op speciaal onderwijs terecht kunnen (vanwege te weinig leerkrachten en geld voor middelen etcetera) maakt het schoolgaan van de allerzwaksten tot een mooi object van weddenschappen!
De Liefde ziet graag dat gokkers ook zouden moeten kunnen inzetten op de uitslagen van sporten als tennis, hockey, korfbal of basketbal en daar kunnen de gedoogcoalitiepartners daar gewoon ook de toekomst van onze kinderen aan toevoegen! Toch?

U zet in op de kansen op een schoolcarriëre van uw kind en met de inzet van de andere spelers van dit nieuwe kansspel bekostigen we dan het rugzakje of een plekje in de klas op het speciaal onderwijs.
En voor hen die uiteindelijk aan het kortste eind trekken bestaat dan nog gewoon de sportlotto of de staatsloterij. En misschien valt de PostcodeKanjer wel in uw straat deze keer!

U ziet het, met de VVD is nog lang niet alle hoop verloren voor onze kinderen.
Kansspelen en marktwerking in het onderwijs: wie niet waagt, wie niet wint.

Een overdreven toekomstbeeld vindt u? Veel te ver gezocht?
Ach, met het huidige kabinet is wat betreft het onderwijs in ieder geval één ding zeker: "rien ne va plus".

Sorry, we zijn gesloten

"De onderwijsprofessionals" zien het erg helder.
Minister van Bijsterveldt echter ook. Wij van wijzijnverbijsterd zijn verbijsterd over zoveel inzicht in hoe het er in het onderwijs aan toegaat. Zie onderstaand bericht.

Minister Marja van Bijsterveldt wil sneller overgaan tot sluiting van zeer zwakke scholen.
‘Als blijkt dat een zeer zwakke school ondanks alle indringende waarschuwingen, aansporingen en hulpaanbod noch het onderwijsproces noch de leerresultaten weet te verbeteren, dan wijst het belang van de leerlingen mij een andere weg. Ik kan dan de school sluiten. Dat is ingrijpend, maar het belang van goed onderwijs voor elk kind staat voor mij voorop’, aldus de minister, die hiervoor met een wetsvoorstel komt.

Het ministerie meldt dat de onderwijskwaliteit, sinds het intensiveren van de aanpak van (zeer) zwakke scholen in 2009, fors vooruit is gegaan. Dat is volgens OCW te danken aan het werk van de inspectie, de zogenoemde vliegende brigades en ‘bovenal’ de inzet van de scholen zelf. Er zijn nu nog 53 (0,7 procent) basisscholen en 22 (0,8 procent) afdelingen in het voortgezet onderwijs zeer zwak. Dat is in het basisonderwijs een halvering en in het voortgezet onderwijs méér dan een halvering ten opzichte van 2009.

Schoolbesturen zijn zeer zeker bereid om kwaliteitsverbetering hoog op de agenda te plaatsen. Maar dit wordt een bijna onmogelijke opgave gelet op de eerdere miljoenenbezuinigingen en op de geplande bezuinigingen in het kader van passend onderwijs. Als de financiële kraan steeds verder wordt dichtgedraaid, keert de wal het schip. Hoeveel scholen zullen er in 2010 gesloten worden?


De minister ("onze minister") zegt , echt waar, lees het nog maar eens na.... "het belang van goed onderwijs voor elk kind staat voor mij voorop".
Zo'n zinnetje springt eruit. Het lijkt iets te zeggen over een persoon, over een politica. Alleen, hoe heet het nou ook alweer als je het ene zegt, en het andere doet? ooo ja, liegen, of hypocriet, of.... we kunnen er allerlei termen aan ophangen, maar feit is: het belang van goed onderwijs staat bij deze minister niet voorop voor ieder kind.
Goed onderwijs voor kinderen met een handicap of een beperking vindt ze namelijk van nul en generlei waarde, en daar hecht ze geen enkel belang aan.
Ze gaat 160 bijeenkomsten organiseren, en op ieder van die bijeenkomsten zal ze hetzelfde horen.
Als je enig belang hecht aan goed onderwijs voor kinderen met een beperking, gaan de bezuinigingen van tafel. Punt.

Two and a half Party

Er zijn van die televisieprogramma's die een grote symboliek in zich dragen. Wij van wijzijnverbijsterd zien die symboliek er vaak doorheen knallen, en soms moeten we erop gewezen worden.

Kent u de serie Two and a half Man? Dat is een serie over twee broers die een, overigens zeer luxe, appartement delen aan het strand, ergens in Californie. Een van de twee broers heeft een zoon. Die zoon is een eigenwijs type en maakt eigenlijk compleet de dienst uit. Als er iets besloten moet worden, maakt hij de meerderheid en als hij iets niet wil, dan gebeurt het niet.
Charly Sheen spoort natuurlijk niet als hoofdrolspeler, maar dat kan hij zich permitteren.
De broer, en de vader van het jochie, is de loser van het stel, en altijd de onderliggende partij.

Zittend voor de TV vloog het me aan: Two and a half Man gaat over ons, over ons kabinet, over Mark, Maxime en Geert. Geert is het jochie van het stel, die eigenlijk de baas is. Maxime is de loser, met het CDA als onderliggende en ja-knikkende partij. Charly Sheen, ja, dat is natuurlijk Mark Rutte, het jongetje dat de baas mag spelen in Mickey-Mouse-land.
Als hij een paar vliegtuigen levert dan mag hij meepraten over Libië, maar als je aan een Amerikaan vraagt waar "the Netherlands" liggen dan kijken ze je aan en zeggen ze: "What's that?"

Two and a half Man, Nederland in een notendop.