vrijdag 25 maart 2011

Passend onderwijs in een dwangbuis


Het verschil tussen de politiek en het onderwijsveld? In het veld wordt wel nagedacht. Er wordt nagedacht over de impact van passend onderwijs, over wat er allemaal omheen gebeurt en over de gevolgen voor het hele onderwijssysteem.

Er wordt steeds gezegd: "Passend onderwijs, JA; bezuinigingen: NEE". Wij van wijzijnverbijsterd staan hier volledig achter.
We willen echter wel de aantekening maken dat er in de plannen rond passend onderwijs nog vele, vele knelpunten zitten die nog niet zo een twee drie zijn opgelost.

Waar onze Ton met de bon ton roept dat er "teveel indicaties zijn" en dat er "teveel buraucratie" is, ontstaan er gigantische samenwerkingsverbanden passend onderwijs, en iemand zal moeten bepalen of een kind extra zorg gaat krijgen. En dat , Ton, heet nou eenmaal indiceren.

De ontwikkelingen worden gefileerd door Nico Dullemans van de bond KBO, lees HIER zijn column.

Hij eindigt met:

"De vraag is: zal het onderwijs met de nieuwe dwang ‘passend’ worden? Dat weten we niet. We beschikken niet over wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijke effecten van de nieuwe aanpak. Wel moeten we vrezen voor een maalstroom van gebeurtenissen: denk aan de gevolgen van de bezuiniging op het zorgonderwijs waartoe definitief is besloten (voor 40.000 leerlingen zal geen extra geld meer zijn), de schaalvergroting die de nieuwe gebiedsvorming met zich meebrengt, de nieuwe bureaucratie die nodig is rond de indicatiestelling van kinderen, de kleinere schoolbesturen die afhaken vanwege de nieuwe verantwoordelijkheid.Het is een stap in het duister en een groot risico voor de kwaliteit van ons onderwijs".

Heb je het gelezen, Marja, Ton, K4, Halbe, Maxime, Mark.....?

Ook Halbe Zijlstra zwamt uit zijn nek

Onze staatssecretaris Halbe Zijlstra mocht deze week in het vragenuurtje in de Tweede Kamer de vragen beantwoorden die normaliter door "onze minister" worden beantwoord.

Wilt u zo vriendelijk zijn om de hulpdiensten te bellen, de brandweer moet erbij en zorg dat er een ambulance klaarstaat. Halbe doet zijn naam eer aan EN ZAKT DOOR HET IJS.

Wij hebben in dit blog eerder gewezen op de totale onkunde van de mensen aan de macht, van het totaal niet weten waar ze het over hebben en de complete onbenulligheid van de antwoorden die worden gegeven.

Op de vraag of het klopt dat er niet 50 maar 100 miljoen wordt bezuinigd in 2012 antwoordt deze meneer het volgende:

"Kloppen de bedragen van de AOb, de 100 mln.? Die kloppen min of meer. Het is overigens geen nieuws. De bedragen worden veroorzaakt door het simpele feit dat een begrotingsjaar een kalenderjaar is en een onderwijsjaar loopt van september tot en met augustus en in het voortgezet onderwijs en het passend onderwijs zelfs van augustus tot en met juli."

Let op; als iemand mij vraagt "klopt het dat je 673.000 euro moet inleveren", zeg ik: "ja, het klopt".
Halbe durft te zeggen: "de bedragen kloppen min of meer". Dat is dus al kolder van de bovenste plank: een bedrag klopt min of het klopt meer, niet allebei.
Vervolgens weten u en ik dat "passend onderwijs" een containerbegrip is (zoals we al heel erg vaak hebben moeten uitleggen op dit blog aan de heren en dames politici), dat er geen directeuren passend onderwijs of leerkrachten passend onderwijs zijn, en dus OOK GEEN begrotingsjaren passend onderwijs.
Halbe zegt in deze zin "het begrotingsjaar voor passend onderwijs loopt van augustus tot en met juli"!!

Hier krijg je mij dus HE-LE-MAAL GEK mee. Wat een ongelooflijke stommiteit, wat een onbenul en een gigantische onkunde van een man die staatssecretaris is van onderwijs.
Hij is natuurlijk nerveus omdat hij Marja moet vervangen. Daarom hakkelt en stottert hij een beetje, en denkt hij niet helemaal goed na.
Maar hoe kan het nou dat zowel Mark als Ton met de bon ton als K4 als deze Halbe hetzelfde doen: allemaal hebben ze het over "passend onderwijs" als ze "primair onderwijs" maar vooral "speciaal onderwijs" bedoelen. Hoe dom kun je zijn.

Hier rest maar één advies. Halbe, ga alsjeblieft de plantjes water geven, bemoei je niet met ons, laat ons ALSJEBLIEFT vandaag nog in de steek, vaarwel, gaat heen arrividerci, auf wiedersehen en bonjour, want je weet absoluut niet waar je over praat, je hebt geen benul en het bevestigt eens te meer het drama waarin wij in het speciaal onderwijs verzeild zijn geraakt: er is een volstrekt incompetent stelletje omhooggevallen zorgmedewerkers aan de macht die het onderwijs naar de knoppen helpen onder het mom van "KIJK EENS MAMA, ZONDER HANDEN!".

Nieuw indicatie-orgaan?

In een brief aan de dagbladen zet de PO-raad nogmaals uiteen waarom ze principieel tegen prestatiebeloning in het onderwijs zijn. Er is in de optiek van de PO-raad een zekere analogie met de systematiek in het speciaal onderwijs die met de invoering van "passend onderwijs"wordt afgeschaft.

De PO-raad schrijft: "Het Nederlandse onderwijsveld zit niet te wachten op deze vorm van prestatiebeloning. Wrang genoeg zit er in de door de Onderwijsraad voorgestelde systematiek een grote overeenkomst met de systematiek die met de invoering van Passend onderwijs wordt afgeschaft: een indicatiecommissie bepaalt of de voorgedragen persoon in aanmerking komt voor een rugzak met geld. Met een beetje pech wordt op advies van de Onderwijsraad een nieuw bureaucratisch systeem in het leven geroepen."

Lees de hele brief HIER

Het is ook in deze hele discussie duidelijk dat er door het kabinet NIET wordt geluisterd naar het veld en naar de PO-raad. In die PO-raad is zo'n beetje iedereen die WEL wat van het onderwijs afweet, iedereen die WEL betrokken is en iedereen die WEL weet waarover het gaat vertegenwoordigd.

Waarom zou je daar als verpleegster dan ook naar luisteren? Omdat je alles beter weet natuurlijk.

Oproep: Heb je een thuiszittend kind ???

Kinderen die vanwege hun gedrag of stoornis niet meer op hun school welkom zijn en voor wie geen plaats is in het speciale onderwijs?
Voor een t.v. programma is de programmamaakster op zoek naar mensen die hierover willen vertellen.
Contact opnemen via info@wijzijnverbijsterd.nl

Staken? Staken!

EXTRA_EXTRA_EXTRA_EXTRA

AOb plant staking passend onderwijs voor 19 mei

Er wordt in de komende weken nog een aantal acties ondernomen om de coalitiepartijen ervan te overtuigen dat de 300 miljoen euro aan bezuinigingen in het passend onderwijs van tafel moeten. Lukt dat niet, dan wil de AOb met de andere bonden op 19 mei staken om haar punt te maken.


Gaat de eigenwijze en starre houding van deze coalitie, gepaard gaande met en voortkomend uit de meest onmogelijke kolder, onzin, onbenul en "halve waarheden" dan toch leiden tot iets wat niet zo ontzettend vaak voorkomt in Onderwijsland, juist omdat de leerkrachten WÉL hart voor hun leerlingen hebben?

Zal de afbraak van expertise, het schofferen van de inzichten van bestuurders, bonden en raden, en het totaal gemis aan respect voor het werkveld dan eindelijk gaan leiden tot acties?

Wie niet horen wil, en dat Marja niet horen wil is ondertussen wel duidelijk, ondanks de wassen neus van 160 bijeenkomsten, moet maar voelen!

Lees hier alles over het voornemen van de AOb om te staken, wanneer Marja en Fons hun gegoochel niet willen rechtzetten en hun schandalige bezuinigingen op het passend (lees: met name speciaal) onderwijs door willen zetten.

Wij van wijzijnverbijsterd zijn ondertussen meer dan bereid! U ook?

En mocht u nog twijfelen, lees gerust de inmiddels kleine 400 berichten op dit blog gerust nog eens door. bekijk de filmpjes, lees over het bedrog, de leugens en het gegoochel. lees over wat passend onderwijs is, kan zijn en welke onzin Marja, Machiel, Mark en Ton voortdurend te berde brengen om koste wat kost de meest zwakken in het onderwijs, in de samenleving, keer op keer in de hoek te trappen. lees en huiver. En doe dan mee!

NB. Ondertussen heeft de vakbond CNV-Onderwijs zich ook al aangesloten bij de actieplannen. Lees hier meer.