zaterdag 3 december 2011

"Ouders huilen niet" (rake column ADHD Netwerk)

Soms hoeven wij niets te schrijven. Er zijn anderen die dat ook prachtig kunnen doen.
Zoals ook op de website van het ADHD Netwerk.

Lees hier de sterke column "Ouders huilen niet".

Voorzitter, Kathleen Ferrier valt alweer door de mand.

We doen even net als in de Tweede Kamer.

Voorzitter, zoals we weten heeft mevrouw Ferrier geen enkel benul van het onderwijs, van hoe het land in elkaar zit en hoe het toegaat in de maatschappij. De weledelgeleerde afgevaardigde van het CDA komt uit een ei en is geboren onder een paddestoel. Ze heeft geen benul en weet niet waar ze over praat.

Dit, mevrouw de voorzitter, is natuurlijk een schande als je tweede kamerlid bent voor de partij die vroeger de grootste was en die vroeger wat in te brengen had. Dat was, voorzitter, in de tijd dat ze zich nog niet lieten ringeloren door de Grote Blonde Leider uit Venlo.
Mevrouw Ferrier is woordvoerder voor ontwikkelingssamenwerking. Dat, mevrouw de voorzitter, wordt in de toekomst een heel makkelijk baantje, want als het aan de PVV ligt wordt die binnenkort opgedoekt. En we weten allemaal, voorzitter, dat de partij van mevrouw Ferrier alles doet om aan de macht te blijven. Dus samen met onze neoliberale kamerleden ter rechter zijde laten ze hun neoliberale oren hangen naar de PVV, dat weten we allemaal.

Voorzitter, het is een zegen dat mevrouw Ferier ook woordvoerder onderwijs is voor de vroeger zo christelijke partij, die nu nog wel "CDA" heeft, maar waarschijnlijk in de toekomst omgedoopt zal worden tot GWF; "Grootste Wilders Fans".
Mevrouw de voorzitter, het lid mevrouw Ferrier heeft in het verleden al eerder volslagen onzin uitgekraamd. Zo ook weer tijdens het debat de afgelopen dagen. We hebben goed gekeken, voorzitter, maar mevrouw Ferrier zegt met droge ogen dat ze op "veel scholen hoort dat de bezuinigingen best kunnen". Dat, mevrouw de voorzitter is oftewel een pertinente leugen oftewel een verzonnen feit. Voor minder, mevrouw de voorzitter, worden professoren aan de schandpaal genageld.

Voorzitter, ik ga naar de afronding.
Tijdens mijn werkbezoeken heb ik veel scholen bezocht waar leerlingen worden gebracht en gehaald met taxi's en bussen. Dat, voorzitter, is een hels karwei. Er zijn namelijk goede chauffeurs en er zijn slechte chauffeurs. Er zijn ook kinderen die moeilijk vervoerd kunnen worden. Daar, voorzitter, kunnen veel redenen voor zijn. Soms is er op een bus begeleiding nodig. Dat is een groot probleem. Er zijn namelijk geen begeleiders. Die moeten betaald worden door de gemeente, maar daar is geen geld voor. Om dat te doen met vrijwilligers is nog nooit iemand gelukt. Taxichauffeurs zijn namelijk professionals, die voor hun werk (dat, voorzitter, heet "een baan") dit werk doen. Ze komen van huis of een garage om zeg 7 uur om een rit te gaan rijden. Om op tijd te komen gaan ze vroeg weg, want in de bussen moet de eerste leerling soms al om kwart over 7 worden opgehaald. Dan haal je een stuk of 8 kinderen op, ben je om kwart voor 9 op de ene school en om 9 uur op de andere, en daarna gaat het werk verder. Een ritje hofplein of een ritje zorg, zo iets.
Voor een begeleider betekent dit dus dat je 's ochtends om pakweg 7 uur ergens in the middle of nowhere klaar moet staan om op de route van de chauffeur opgepikt te worden, en dat je bij een of andere school achterblijft, nadat je al 2 uur in die bus gezeten hebt. In de middag, voorzitter, andersom: je moet om half 3 weer present zijn en wordt er ergens uitgeknald nadat alle kinderen er uit zijn. Zo'n begeleider, voorzitter, zit zo maar een uur of 4-5 per dag in een bus. Normale mensen, voorzitter, zijn na 5 uur in een auto in Parijs.
Bovendien, mevrouw de voorzitter, hebben vrijwilligers te weinig competenties om deze kinderen verantwoord te kunnen begeleiden. Anders, voorzitter, heten het wel "professionals".

Voorzitter, nu even terug naar ons lid Ferrier.

Hoe dom ze is, blijkt uit deze bijdrage aan het debat deze week:

(gericht aan de minister:) "Hoe zit het met kinderen die niet zelfstandig kunnen reizen en vanwege afspraken in het samenwerkingsverband verder moet reizen. Wordt vervoer alleen vergoed als deze keuze gemotiveerd is vanwege de richting van de school en niet vanwege het zorgprofiel? Dat kan toch niet de bedoeling zijn! Ook wil het CDA dat gemeenten meer kwaliteitseisen stellen bij aanbesteding en er een vrijwilliger of stagiair met de busjes mee gaat om de chauffeur te ontlasten."

Dit is nou weer zo'n gevalletje van willen scoren bij ouders of bij taxichauffeurs, terwijl geen minister op deze wereld het in geen 100 jaar voor elkaar krijgt om dit te realiseren. Vrijwilligers of stagiairs, Stagiairs van wat? PABO? die komen niet naar het speciaal onderwijs. SPW? die zijn 17. Dit, voorzitter, is onzalig, ondoordacht en dom.

Voorzitter, we willen mevrouw Ferrier graag ondersteunen met een motie waarin ze verzocht wordt om terug te gaan in haar hok, zich terug te trekken als woordvoerder en zich vooral NIET meer te bemoeien met het onderwijs.,