donderdag 15 december 2011

Ouders protesteren


De NKO (Nederlandse Vereniging Katholiek Onderwijs) verwijst in een artikel ook naar de vragenlijst waar de mening van ouders wordt geïnventariseerd.

De pijnpunten worden volstrekt helder neergezet, en wij van wijzijnverbijsterd steunen dit commentaar volledig.


Belangrijke waarborgen voor ouders ontbreken in het wetsvoorstel Passend Onderwijs. Hieronder volgen de vier pijnpunten.

1. Het ontwikkelingsprofiel van een kind wordt ‘in overleg’ met de ouders door de school opgesteld. Maar ouders hoeven het ontwikkelingsprofiel dus niet goed te keuren.
2. De medezeggenschapsraad (waarin ook ouders vertegenwoordigd zijn) hebben een adviesbevoegdheid over het ondersteuningsprofiel van de school. Maar in voorkomende gevallen kan het schoolbestuur dit advies naast zich neerleggen.
3. Er komt geen geschillenregeling voor gevallen waarin ouders en scholen het niet eens kunnen worden over de zorg die een kind nodig heeft. Ouders moeten dan maar bezwaar maken, een klacht indienen of naar de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) of de rechter stappen. Een bezwaar- of klachtenprocedure levert geen bindende uitspraken op. De CGB en de rechter zijn te hoogdrempelig voor veel ouders. Een snelle, goedkope geschillenregeling met een bindende uitkomst zou ideaal zijn volgens de NKO.
4. Er komt een ondersteuningsplanraad die moet instemmen met het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband (SWV). Hierin zitten ook ouders. Dat is winst! Echter die ouders worden door en uit de leden van de medezeggenschapsraden van het SWV gekozen. Andere goed geïnformeerde ouders zijn dus niet verkiesbaar voor de ondersteuningsplanraad.

Er wordt nogmaals naar de VRAGENLIJST verwezen.

Laat uw stem horen. Nu gaat het erom. De Tweede en eerste kamer moeten nog oordelen.

1 opmerking:

  1. Naar mijn mening is mijn volgende schrijfdocent iemand die mij wel wat nuttigs kan leren voor dit doel. Met de kennis die ik opdoe zal ik bijvoorbeeld nog een mooi bericht naar oom Ton (en andere Kamerleden) sturen. Heel binnenkort.
    AnnaPO

    BeantwoordenVerwijderen