vrijdag 15 april 2011

Ruimte tot overleg! Maar waarover?

"Temporisering van de bezuiniging op passend onderwijs doet niets af aan de eerder gedane voorstellen voor de breed in de Kamer gedragen stelselwijziging passend onderwijs. Wel biedt het de ruimte om het door de onderwijsorganisaties gewenste overleg aan te gaan over de wijze waarop de invoering van het passend onderwijs vanaf 2012 binnen de nieuwe budgettaire kaders het beste gerealiseerd kan worden. Voor de zomer zullen wij u daarover in de reeds toegezegde rapportage nader informeren".

Dit is de paragraaf waaraan plotseling veel criticasters van Marja van Bijsterveldt met haar kornuiten een positiviteit toekennen die er misschien helemaal niet in besloten ligt. Of misschien wel. Of misschien niet. Of missch .....
Eerlijk gezegd is de paragraaf te mistig om er daadwerkelijk conclusies aan te verbinden.

Want wat zegt de minister?
Ten eerste natuurlijk dat de temporisering (uitstel) niet betekent dat de "eerder gedane voorstellen" niet meer zouden gelden.
Om welke voorstellen gaat het hier? Welnu om de voorstellen om de ambulante begeleiding flink terug te schroeven, de bekostiging het speciaal onderwijs te korten, kortom alle ideeën die aan de bezuinigingen ten grondslag lagen. Deze uitgangspunten zijn dus niet veranderd.
Verder zegt de minister wel te willen praten met de onderwijsorganisaties over de manier waarop het 'passend onderwijs' "binnen de nieuwe budgettaire kaders" gerealiseerd kan worden. Die "nieuwe budgettaire kaders" zijn niet anders dan de 300 miljoen die bezuinigd worden. Ook dat blijft dus een onveranderd gegeven.

De grote vraag blijft dan natuurlijk waarover er dan gesproken kan worden, het te bezuinigen bedrag en de posten waarop bezuinigd gaat worden staan immers op geen enkele manier ter discussie volgens het citaat.
Uiteindelijk lijkt er dus weinig reden om te veronderstellen dat er deuren op een kiertje zouden staan: er gaat bezuinigd worden op nog steeds dezelfde posten op nog steeds dezelfde gronden, alleen wat later.
Dit biedt met name de mensen die "op de rol staan" om ontslagen te worden meer tijd om zich hier op voor te bereiden en eventueel al een overstap te maken, maar verder zal het profijt vooralsnog verder minimaal zijn. Zoals de brief stelt geeft de temporisering "de betrokken partijen meer mogelijkheden zich voor te bereiden op het beleid en de budgettaire consequenties". Ruw gezegd komt het er dus op neer dat ik als leerkracht iets meer tijd heb om me geestelijk voor te bereiden op het feit dat ik me om mijn leerlingen een individueel passend lesaanbod te geven (inherent aan zmlk-onderwijs is het werken met individuele handelingsplannen in grote verscheidenheid) voortaan in nog meer bochten moet wringen omdat mijn klas groter wordt en extra begeleiding weg valt. Aan het feit dat dat gebeurt veranderd er niets en zal er, vrees ik, ook weinig aan veranderen. "De te behalen doelen uit het Regeerakkoord blijven onverminderd van kracht" besluit de minister immers in haar brief.

Ik ben bang dat de vreugde die nu in het onderwijsveld te bespeuren valt van korte duur zal zijn. Op 23 mei zal de samenstelling van de Eerste Kamer uitwijzen of wij met een gedoogcoalitie plus (VVD, CDA, PVV en SGP) te maken krijgen. Wanneer dit het geval is dan krijgt de eergisteren gemaakte ruilhandel zijn beslag: het passief kiesrecht voor vrouwen (bij de SGP) ingeleverd voor de bezuinigingen op de meest kwetsbare leerlingen. De SGP heeft namelijk van meet af aan aangegeven inhoudelijk de plannen van de minister te steunen. En wat dat betreft zal ons dan nog heel wat staan te wachten. De visie van zo'n coalitie zal dan duidelijk worden. De gedoog-coalitie-plus: "vrouwen en kinderen eerst" in het negatief.

4 opmerkingen:

  1. vreselijk he, hun eigen idealen en zin doordreinen als een peuter ten koste van alles....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vrouwen en kinderen laatst inderdaad! Scherp opgemerkt. Schandalig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Elmira, leerkracht ZMLK moeder van Fien met down15 april 2011 om 18:54

    Doorgaan waar we eergisteren gebleven waren dus: op de barricaden. En zeker niet te snel denken dat we er al zijn. We zijn er pas, als deze bezuinigingen helemaal van de baan zijn en niet uitgesteld zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Budgettaire kaders...ik kan het woord niet meer horen!

    BeantwoordenVerwijderen