dinsdag 29 november 2011

Bezuinigingen Speciaal Onderwijs in kaart (AOb)

De AOb heeft (letterlijk en figuurlijk) in kaart gebracht wat de gevolgen van de plannen voor "passend onderwijs" zullen zijn, als ze inderdaad worden doorgevoerd als aangekondigd.

De tendens is duidelijk: 12,5 tot 15% (maar soms zelfs veel meer) banenverlies en vergroting van de klassen binnen het speciaal onderwijs met meer dan tien procent. Niet alleen verlies van banen, maar bovenal verschraling van daadwerkelijk 'onderwijs dat past' voor juist de leerlingen die alle aandacht nodig hebben vanwege hun beperking.
En dan hebben we het niet, we melden het nog maar eens vanwege het bord voor de kop van een aantal politici, over leerlingen met dylexie of die niet stil kunnen zitten, maar over leerlingen met een geestelijke of lichamelijke beperking, kinderen met een iq lager dan 55 bijvoorbeeld of blinde kinderen, kinderen met een ernstige vorm van autisme of kinderen in een rolstoel.

Bij deze plannen zijn de zwaarst getroffen provincies zijn Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant waar tussen de duizend en 1.600 mensen hun baan verliezen.
Bij de cijfers is nog niet berekend hoeveel mensen eventueel herplaatst kunnen worden in de nieuwe samenwerkingsverbanden. "Wie daarin terecht komt is nog onbekend, de samenwerkingsverbanden zijn nog niet gevormd, waardoor vooralsnog alle mensen eerst ontslagen moeten worden voordat zij herbenoemd kunnen worden".
En aangezien momenteel de gemeenten ageren tegen de voorliggende voorstellen rondom de samenwerkingsverbanden (zij willen veel meer instemmingsrecht) is het nog zeer de vraag wanneer die samenwerkingsverbanden er komen. Kortom, de ontslagen collega's uit het speciaal onderwijs en de diensten AB mogen het, ruw gezegd, voorlopig lekker zelf uitzoeken.

Lees hier over de in kaart gebrachte gevolgen op de site van de AOb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten