dinsdag 29 november 2011

Wetsvoorstel "passend onderwijs" en advies Raad van State nu online

Het wetsvoorstel voor "passend onderwijs" is vanaf nu te vinden op de site van de rijksoverheid. Klik hier voor het stuk "Wetsvoorstel wijziging van enkele onderwijswetten".

het wetsvoorstel omvat plm. 180 pagina's en we hebben dat nog niet in dit kort tijdsbestek kunnen lezen.
Wel hebben wij al het advies van de Raad van State met een schuin oog kunnen doornemen. De kritiek op de inhoudelijke kant (bijvoorbeeld met betrekking tot de wijze waarop cijfers worden gebruikt en de onjuistheid daarvan) maar ook de procedurele kant (de Raad ziet al voldongen feiten terwijl de wet nog niet eens van kracht is) is niet mals. Lees het advies hier.

Later meer hierover op dit blog, maar we nodigen iedereen uit om eventueel al te reageren in de commentaren.

4 opmerkingen:

  1. Opvallend en te verwachten, hoe schandelijk ook: in begeleidende brief gaat minister nadrukkelijk niet in op groot kritiekpunt RvS mbt druk op leerkrachten en leerlingen en kwaliteit onderwijs door bezuinigingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Terwijl wij in het speciaal onderwijs uit alle macht proberen onze kop boven het zand te houden steekt de minister net zo makkelijk haar kop in het zand...
    Wat hadden we anders kunnen verwachten van zo'n nitwit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Veel heb ik al gezegd. Wat me nog zeer dringend van het hart moet is dat ik erger dan verteerd wordt door medeleven met getroffen leerlingen, ouders en andere familieleden. En natuurlijk de leraren die hun leerlingen God weet hoe achter moeten laten. Naast het feit dat ze hun zo ontzettend nuttige baan verliezen. Een verschrikkelijk verlies voor de samenleving als dit werk kennelijk niet meer met benodigde man-vrouwkracht gedaan mag worden.
    AnnaPO

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er zitten op het ministerie van onderwijs een aantal creatieve geesten, die weten dat je mensen over de streep kan trekken door ze in een jubelstemming te brengen. Hoe was dat verkooptrucje ook al weer drie keer 'ja' zorgt vaak ook voor een vierde 'ja'. Griezelig hoe iedereen erin lijkt te gaan trappen. Dus zo werkt het. Je begin het stuk wetswijzigingen met een vrolijk 'saluut', je laat in de kranten schrijven dat iedereen eraan moet trekken en ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen (daar is iedereen het mee eens natuurlijk). Iedereen zegt dan ja: ja natuurlijk, wij willen geen geweld tegen leerkrachten, ja natuurlijk, ouders moeten meer sturing geven, ja natuurlijk iedereen moet iets inleveren, ja natuurlijk wij willen goed onderwijs voor al onze kinderen en dan.. ja natuurlijk doe die wetwijzigingen en bezuinigingen dan ook maar. NEE NEE NEE, wees niet dom en trap er niet in.
    Weet je nog hoeveel mensen er tegen de euro waren en iedereen riep dat alles veel duurder was geworden, maar de politiek bleef volhouden het is goed voor ons en ons land en nu wat stond er gister in de krant: De euro is mislukt. Wij wisten dat al, alleen de politiek nog niet. Wij weten al dat passend onderwijs op deze manier ook gaat mislukken.

    BeantwoordenVerwijderen