woensdag 29 juni 2011

Handelingsplannen: allemaal onzin

Wij van wijzijnverbijsterd zijn verbijsterd, echt waar. Vanmiddag in het debat over de voortgang van het "passend onderwijs" gaat het in de tweede termijn van de minister over eeeeh eeh eeehm even kijken eeeh passend eeeeh onderwijs.

Er worden in de discussie wat opmerkingen gemaakt. Het gaat daarbij over de rol van de ouders en de invulling van deze rol binnen het passend onderwijs. Nu, wordt er betoogd, hebben ouders een handelingsplan waar ze zich aan vast kunnen houden, en dat verdwijnt in de toekomst.

Dan zit je voor de computer, je verwacht een door "The Fonz" ingegeven intelligent antwoord, je hoopt dat je vakminister dit keer niet een hele beroepsgroep schoffeert, afserveert en voor schut zet.

Dan hoor je in de discussie in de Tweede Kamer de voor mij toch wel historische woorden, uitgesproken door onze minister: "ach, het handelingsplan wordt schromelijk overdreven. De inspectie kijkt niet naar de handelingsplannen, dat heb ik vanmorgen nog met de inspectie besproken. En ach, er zijn scholen en begeleiders die stellen zo'n handelingsplan soms wel 2 of 3 jaar per jaar vast, dat is nergens voor nodig. In MIJN regelgeving staat dat 1 maal per jaar moet, en dat is dan ook zat. Het is allemaal overbodige administratie en nutteloze bureaucratie".

Nou snappen we het eindelijk. Voor al die kinderen in het speciaal onderwijs wordt jaarlijks een handelingsplan gemaakt. Dat stuurt het handelen in de klas aan. Dit wordt met ouders besproken, en in de wet staat dat er "overeenstemming" moet zijn. Dat plan moet dus door ouders ondertekend. Dan wordt het handelingsplan na een periode geƫvalueerd, er komt weer een bespreking, een nieuw plan en zo steeds verder. De inspectie serveert scholen af als er op 1 handelingsplan 1 handtekening van een ouder ontbreekt. Dan ben je een fokking zwakke school.

En dan zegt deze gemankeerde omhooggevallen assistent-verpleegster dat "dit nou valt onder overbodige bureaucratie".
Wij snappen dat ze ouders geen rol meer wil geven, die zouden wat te zeggen hebben, schei eens uit.

Nee, dan deze minister. Die heeft geen benul, geen benul van ouders, geen benul van onderwijs en al helemaal geen benul van alle mensen die zich dagelijks het schompes werken om dat onderwijs zo goed mogelijk invulling te geven.

Overbodige bureaucratie, flikker toch op.

4 opmerkingen:

  1. Nou daar zakt je broek toch van af....alsof kinderen zich niet per ongeluk zouden kunnen ontwikkelen. Alsof de kenmerken van je vlekje niet voortdurend afwisselen?
    Geen idee dat mens....Miek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook op de basisschool wordt gewerkt met handelingsplannen, alleen al te denken aan het protocol dyslexie en het onlangs verschenen protocol rekenproblematiek, allemaal opgesteld door officiele instanties. Overal wordt beschreven dat alleen geevalueerde handelingsplannen kunnen aantonen of iets wel of niet goed gaat. De inspectie bekijkt wel degelijk je handelingsplannen op school en of ze SMART zijn (nee Marja, dat is geen auto!).Ik ben zo kwaad op deze minister!!!!!!!!!!!!!!!!! Wat een onkunde.........

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Topdrukte in december en in mei: de HANDELINGSPLANNNEN moeten af! De kinderen worden getoetst, de doelen afgecheckt en de resultaten genoteerd. Daarna een nieuw handelingsplan, gesprekken met ouders over het handelingsplan, het vaststellen van het handelingsplan, het ondertekenen van het handelingsplan en het werken in de klas aan de hand van het nieuwe handelingsplan.
    Ga me nou niet vertellen dat we dit allemaal voor niks doen......!!! Onze inspecteur dacht er in ieder geval heel anders over.
    Die heeft de handelingsplannen met het vergrootglas bekeken en oh wee als er iets niet klopt. Dat worden we streng toegesproken en komt'ie een keertje extra om te kijken of je nu wel je werk goed hebt gedaan. Goed onderwijs in de klas, betrokkenheid bij de kinderen, fijne sfeer in de klas....het zal hem allemaal worst wezen. Als de papieren, in ons geval de handelingsplannen, maar kloppen.
    Dat hoeft nu dus allemaal niet meer, dankzij onze geweldige minister! Ik hoop wel dat ze dat ook even tegen de inspecteur zegt.......

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wat een domme van bijsterveldt die bedacht hebben!!!!! denk nou goed na voor eigen kinderen die doof is ??

    BeantwoordenVerwijderen