vrijdag 27 mei 2011

De schaamteloosheid van van Bijsterveldt

In de bijdrage hier vlak onder wordt duidelijk dat de minister en haar neoliberale trawanten een eigen wereld hebben die ver weg staat van de wereld van de normale mensen.
Nu is ze van huis uit natuurlijk verpleegster, en daar is ze dan ook voor opgeleid. Dat is een geluk, want met die opleiding blijk je jezelf "onderwijsspecialist" en misschien wel "hoogleraar" te mogen noemen.

Want wat lezen we vandaag?

De onderwijsbewindslieden verkondigen hogere prestaties van alle leerlingen in 2015 aan door een opbrengstgerichte leercultuur. Opmerkelijk is de schaamteloosheid waarmee de minister en haar staatssecretaris Zijlstra voorstellen hoe je betere onderwijsresultaten bereikt (landelijke toetsen op leerwinst per leerling naast eindverantwoording in CITO of Centraal Examen); de hogere streefdoelen als opmaat voor de inspectie om scholen wel of niet de groene of rode kaart uit te delen; de verplichte opname in een beroepsregister van leraren en schoolleiders met nascholingsplicht en de manier hoe in scholen personeel elkaar kritisch moet bevragen. Ook nu weer wordt een meetsysteem ingevoerd gebaseerd op de zwakste scholen die zich moeten verbeteren naar voorbeeld van de betere scholen. Het helpt niet dat schoolbesturen aangeven zelf verantwoordelijkheid te kunnen zijn en de overheid voor die zwakke scholen een ander opsporingssysteem moet gaan hanteren.

De rest van het artikel leest u HIER.

De bond KBO is een zeer eerbiedwaardig gezelschap, dat zich niet snel van taal bedient die opzien baart. In dit stuk hebben ze het echter over "schaamteloosheid van de minister", en dat zegt genoeg.

Dus waar ze aan de ene kant de grens om zorg te krijgen omlaag brengt, lost ze dat zelf gelijk weer op door te garanderen dat de IQ's omhoog gaan.

U leest het goed.
Het lijkt hier wel een bananenrepubliek, of een ouwe russische daitsja-samenleving. Een verpleegster bedenkt dat we "opbrengstgericht" gaan werken, en dan schieten de IQ's omhoog. Ze sluit geen kinderen uit of zo, of zegt niet voor welke kinderen het specifiek wel geldt.
Voor 'passend' onderwijs wel weer goed nieuws: het aantal probleemkinderen zal omlaag schieten als de IQ's omhoog schieten.

Wat een kul, onzin en belazerij. Al weer plannen en uitspraken die totaal niet gedekt worden door goede cijfers. Weer uitspraken door een minister die niet gehinderd wordt door enige kennis van waar het over gaat.

Het is 2011; het is echt te gek voor woorden dat dit allemaal maar kan gebeuren. het is een open deur, maar ik ben verbijsterd.

10 opmerkingen:

  1. In Amerika is veel onderzoek gedaan naar Positive Behavior Support. Het blijkt dat als een school aan preventie doet op gedragsmatig gebied en een goede methode gebruikt voor de sociaal emotionele ontwikkeling, zoals bijv. het PADtraject of taakspel, de leerresultaten als cadeautje ook omhoog gaan. De trend wordt preventiedenken.Dat kun je ook op de site van de PORaad vinden. Nederland loopt achter op deze trend die in de Engelstalige landen gehanteerd wordt. Over 5 jaar wordt dit ook in Nederland gemeengoed en dan hebben de huidige bewindsvoerders het nakijken. Gisteren geleerd met minstens 100 IBers op de IBconferentie van WSNS Rotterdam Noord, van Kees van Overveld van het Seminarium voor Orthopedagogiek. Dat zal volgens Ton met de Bon Ton dan ook wel weer zo'n wetenschapper zijn die met zijn hoofd in de wolken loopt (Metro, pagina 2!)............

    BeantwoordenVerwijderen
  2. IQ's omhoog....
    Zou ons rekenwonder de minister denken dat als bij de zorgleerlingen het IQ daalt vanwege de verminderde zorg en aandacht, de andere leerlingen deze dan gelijk beukenootjes kunnen verzamelen en aan hun eigen IQ kunnen toevoegen?
    Is ongeveer dezelfde rekensom als die van Ton met de Bon Ton betreffende de grootte van de klassen in het speciaal onderwijs.
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze regering kan toch niet representatief zijn voor Nederland. Is dit wat we willen laten zien aan de rest van de wereld. We lijken wel een bananenrepubliek. Misschien ook maar eens zo gaan handelen dan.

    http://revolutionforreal.hyves.nl/
    Linda Uitdenbogerd

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een onrechtvaardige waarde wordt er ineens gehecht aan het IQ door de minister. Walgelijk gewoon. Mijn zoontje is hoogbegaafd volgens zijn IQ, maar door andere problematiek heeft hij hier eigenlijk alleen maar ontzettende last van en voelt hij zich vaak ongelukkig. Op basis van alleen het IQ kijken naar kinderen doet tekort aan het gehele kind. Wat heeft Marja eigenlijk voor IQ?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij anoniem 14.02
    Ik bedoelde niet de PORaad, maar de Onderwijsraad. Als je kijkt bij publicaties van 2010 kom je een stuk tegen over gedragsproblemen op school en het advies van de Onderwijsraad. Vlak nadat dit stuk is geschreven viel het kabinet en werden we vervolgens opgezadeld met Marja. Als Plasterk dit advies had opgevolgd hadden we een hele andere koers gehad en waren we nu aan het werk om met elkaar te zorgen voor preventie in plaats van achteraf criminelen te gaan stoppen in kampen en hadden we allemaal geweten dat er op een school meer nodig is dan alleen hard werken een hoger IQ te krijgen. Oja, wij weten dat al lang, alleen Marja, Ton, Kathleen en Harm weten het nog niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. http://www.onderwijsraad.nl/upload/publicaties/569/documenten/samenvatting-school-en-leerlingen-met-gedragsproblemen.pdf

    Dit is de samenvatting van het advies van de Onderwijsraad aan het vorige, helaas gevallen, kabinet. Het is doodzonde dat dit advies nu niet wordt uitgevoerd. Marja, Ton en trawanten: lees het eens door alstublieft!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En voor wie het nu gelezen heeft: zien jullie de rol die de Onderwijsraad geeft aan de cluster3 en 4scholen? Er wordt gesproken over gebruik maken van expertise van de manier hoe deze scholen omgaan met kinderen. Dat is pas erkennen dat er veel expertise zit in het speciaal onderwijs. En wat doen Marja, Ton, Harm, Kathleen en kornuiten: goed geantwoord: ZIJ BREKEN ALLES AF EN BENADELEN ALLE ABers, ALLE SPECIALE KINDEREN EN ALLE MENSEN DIE VERSTAND HEBBEN VAN ONDERWIJS!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben het zo ontzettend zat, al die ondoordachte plannen. Eerst hebben ze het over het terug geven aan de Nederlanders en nu moeten we ineens allemaal excellent worden naar de maatstaven van de minister.
    En die gewone Nederlanders van de PVV, Henk en Ingrid of zo iets, die kinderen willen helemaal niet excellent worden, die willen gewoon kind zijn. Een leuke schooltijd en daarna een leuke baan. Kinderen kunnen alleen goed presteren wanneer ze zich veilig voelen, gewaardeerd om wie ze zijn.

    We kunnen deze onzin niet tegenhouden door het alleen maar op te schrijven. Al die social-media, blogs en twitter berichten zorgen er echt niet voor dat ze stoppen met deze onzin. Vroeger legde ze het werk neer en gingen ze de straat op…….

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beeeeeeeeeeh ik hoor wederom een hoop geblaat van ons "lieftallige" kabinet(lees domme schapen), maar weer weinig logica en inhoud..beeeeeeeeeeeh

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Net als dat er nu in Rotterdam al weer bezuinigd wordt op de brede school. Al die pas geintroduceerde brede schoolmedewerkers staan al weer massaal op straat. Al die geweldige activiteiten die maakten dat kinderen bewogen, dingen deden die ze normaal nooit doen, met allerlei culturele aspecten in aanraking kwamen, langer op school bleven, zich veilig voelden en zich dus ontwikkelden, dat kan niet meer of in ieder geval veel minder. Waar zijn we nou toch mee bezig in Nederland?

    BeantwoordenVerwijderen