IQ is een stabiele factor. En omdat het zo lekker stabiel is kunnen we daardoor mensen in een hokje plaatsen en dat maakt het leven gewoon een stuk gemakkelijker en stabieler.
We hebben een IQ test en die nemen we af. En daar rolt dan een prachtig cijfer uit. Zo doen we dat.
Met dat cijfer over je IQ kun je dan ingedeeld worden. Bijvoorbeeld op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen (ZML) of een school voor iets minder moeilijk lerende kinderen (SBO) of gewoon op een gewone school (gewoon) en dat is erg prettig want dat cijfer is zo lekker stabiel dus.
Zo hebben we ook de AWBZ zorg voor licht verstandelijk beperkte en zwakbegaafde mensen. Die hebben namelijk ook een IQ. Dat zo lekker stabiel is en niet verandert. En is dat cijfer 85, dan krijg je wat extra hulp. Heel passend afgestemd op de behoefte. Het is bijna passend onderwijs.
Maar ja. Dat kost geld. Veel geld. En dat hebben we niet in dit kabinet. Althans, dat hebben we niet voor deze groep mensen die zo heerlijk stabiel en onveranderbaar zijn.
En omdat we nu eenmaal geen ijzer met handen kunnen breken en geen berg naar Mohammed kunnen brengen zullen we Mohammed naar de berg moeten brengen. Want zo doet dit kabinet het.
Dit kabinet heeft namelijk lak aan cijfers. Dit kabinet heeft namelijk haar eigen cijfers.
Dit kabinet kan cijfers manipuleren. En dat is handig. Heel handig, vooral bij een IQ dat zo heerlijk stabiel is.
En zo verandert dit kabinet gewoon dat mooie stabiele IQ cijfer. Van 85 naar 70.Voilá.
En met dat cijfer IQ van 70 krijg je nu wat extra hulp. En dat scheelt.
Wat dat scheelt? Geld. Heel veel geld in de AWBZ.
Of we hiermee zorgen voor een stabiele samenleving is zeer de vraag. Maar ach. Wie let daar nu op?
Op "Klik" (de website met nieuws voor mensen die werken in de gehandicaptenzorg) let men hier wel op.
Lees hier het artikel dat verscheen op 25 mei 2011 of lees andere interessante artikelen op deze website.
graag even een kanttekening bij deze blog: bij de ZML-populatie zien we meestal dat het IQ in de loop der jaren daalt omdat hun ontwikkelingsachterstand ten opzichte van leeftijdsgenoten groter wordt. Dus stabiel is het lang niet altijd...
BeantwoordenVerwijderenMartine
Ach, natuurlijk fluctueert het wat en de ene test is de ander niet (of de ene tester is de andere tester niet) maar een verschil aanbrengen van 15 (85 of 70) komt niet dagelijks voor.
BeantwoordenVerwijderendat klopt anoniem 21:54. Mijn reactie had verder niets met de inhoud van de blog te maken. Het is een gegeven.
BeantwoordenVerwijderenDat de AWBZ ineens 15 punten daalt, is natuurlijk krankjorum. Het is goed dat 'verbijsterd' dat aan de kaak stelt!
Martine
Het gaat idd om het naar eigen wens (lees geld) aanpassen van een IQ factor omdat dat beter (lees omdat het minder kost) zo uit komt. Belachelijk natuurlijk.
BeantwoordenVerwijderenOverigens heb je gelijk Martine: het IQ wil nog wel eens wisselen aan de hand van omstandigheden. Maar dan heeft het te maken met de wijze van afnemen of met de test zelf.Ach en wat zegt het zo'n cijfertje. Ik ken mensen met een normaal of hoog IQ die ook best wel wat ondersteuning zouden kunnen gebruiken in hun functioneren. Nee, ik noem geen namen ;-))
Beste Aag, ik wil nog even reageren op je IQ-opmerking hierboven. Ik ben het toch niet geheel met je eens.
BeantwoordenVerwijderenEen door de Cotan goedgekeurde intelligentietest is gestandaardiseerd en heeft een nauwkeurige handleiding wat betreft afname. De diagnosticus wordt hierin getraind. Hierdoor kan hij/zij een betrouwbare testafname verrichten. Natuurlijk zijn er soms testafnames die beïnvloed worden door externe factoren waarop de diagnosticus geen invloed heeft, bv. opeens lawaai in de omgeving. Deze zaken zal hij dan in de rapportage moeten vermelden, omdat dit inderdaad invloed kan hebben op de betrouwbaarheid van het resultaat, of hij breekt de testafname af. Maar over het algemeen kan men er van uitgaan dat het IQ een (mits het een door de cotan goedgekeurde test betreft en door een goed opgeleide onderzoeker is afgenomen).
Daarbij wil ik graag vermelden dat een IQ cijfer in de context van een betrouwbaarheidsinterval gezet dient te worden. Anders zegt het losse IQ cijfer inderdaad weinig.
En ik vind een IQ cijfer bij mensen met een verstandelijke beperking soms heel weinig verhelderend. Een leeftijdsequivalent zegt dan vaak meer.
Daarbij ben ik het me je eens dat we het slechts hebben over een klein gebiedje, namelijk het cognitief functioneren, terwijl er nog veel meer zaken zijn die belangrijk zijn in het alledaagse functioneren, zoals de sociale en de emotionele ontwikkeling. Dus ik deel je mening dat ook mensen met een hoog IQ wel eens ondersteuning kunnen gebruiken.
Ik hoop met heel mijn hart dat dit soort gekke regelgeving dat op IQ is gebaseerd in de nabije toekomst zal worden afgeschaft en dat instanties zoals CIZ in staat worden gesteld om naar het gehele plaatje te kijken van de aanvraag in plaats van star de criteria te moeten afvinken. Maar ja, dat lijkt nu helaas nog heel ver weg!
Martine
in bovenstaande reactie zijn helaas hier en daar een aantal zinnen weggevallen. Enfin de strekking is duidelijk.
BeantwoordenVerwijderenMartine