maandag 21 februari 2011

Open brief

Via de mail kregen wij van wijzijnverbijsterd een open brief aan Ton met de bon ton (c'est le ton qui fait la musique)
De brief is afkomstig van Peter Mol van REC 4.5 uit Castricum.
Hierin wederom een duidelijk en heldere stellingname. Niks onfatsoenlijks, maar alleen wijzend op de feiten.
Zoals Ton met de bon ton altijd zegt "met argumenten". Daar is hij zelf niet zo gevoelig voor. Hij is meer van de harde hand: dit kind weg, die school dicht, en dat alles zonder enige kennis van zaken.

Beste meneer Elias,

Gelukkig kon u zaterdag 5 februari even tijd maken om een interview te geven in “Spijkers met koppen”. Meestal bent u afwezig als ik op een manifestatie ben of op een “ontmoeting met de politiek”. Ook de heer Dijsselbloem was aanwezig, vooral om u aan te vullen. Dat u niet weet dat ook scholen voor doven, blinden, slechtzienden en slechthorenden flink gekort worden op hun budget (22% !!) wist de heer Dijselbloem gelukkig goed te maken. Hij wees u erop dat er achter de brief van de minister, nog een financiële paragraaf zat. Dat scholen voor epilepsie met meer dan 60% (ja 60%) in hun middelen gekort worden en dus waarschijnlijk dicht moeten ,was u ook niet bekend.
Nieuwigheid, zeggen ze in West-Friesland (dat is Noord-Holland).

Er moet € 300.000.000 bezuinigd worden op Passend Onderwijs. Voor een leek is dat een ingewikkeld verhaal. Ook als deze bezuiniging niet zou doorgaan, “gaan we terug naar het begrotingsniveau van 2008”.
Het betekent (ook ik souffleer u nu even net als de heer Dijselbloem) dat scholen voor speciaal onderwijs grotere klassen krijgen, personeel moeten ontslaan en veel minder zorg kunnen bieden.
Tja, zegt u, maar die zorg was toch al niet best.
Nee, u heeft gelijk dat leerlingen op een ZMLK school niet allemaal uitstromen naar de havo. En scholen voor leerlingen met een flinke gedragsstoornis hebben in de eerste paar maanden ook iets anders aan hun hoofd dan “tafels van vermenigvuldiging”. Met geeft wel les over tafels, maar vooral over hoe we het voor elkaar krijgen dat die niet om het uur door het lokaal vliegen.
Leerlingen moeten zoveel mogelijk in het gewone onderwijs blijven. Gelukkig…. een zinnige opmerking! Maar daarvoor is wel extra aandacht, extra mankracht, dus extra geld voor nodig. En die korting van 3 miljoen is nu juist waar ik tegenop hik……

“Maar ze krijgen toch nog een bedrag om hun zorgstructuur in orde te brengen!”, hoor ik u zeggen.
Kunt u mij vertellen hoeveel euro’s dat zijn? De scholen moeten immers de plaatsen van de leerlingen die ze in het verleden naar speciaal onderwijs hebben gestuurd, “terugkopen”.

O, ja meneer Elias. Na uw rustige een beheerste inleiding werd u iets feller (beetje cluster 4-achtig) en liet zich ontvallen: “Het onderwijs stuurt alle kinderen met een vlekje naar een reservaat!”.
Tja…. reservaten zijn er om “wezens op te vangen wier leven in de natuur bedreigd worden”. Zoiets als “voor uitsterven behoeden”.
Bedoelt u nu: “Laat maar uitsterven?” Het scheelt wel heel veel miljoenen en och…. die kinderen kwamen toch nooit goed terecht…. meestal de Wajong. En de oppassers uit die reservaten bent u ook mooi kwijt. De ambulant begeleiders. Hoppa, grof vuil.

Voor niks opgeleid de afgelopen jaren. “Ach, men was toch al niet tevreden over het resultaat”.

Wie niet?

Uit diverse enquêtes blijkt een hoge mate van waardering door ouders, leerkrachten en leerlingen. Net als de financiële paragraaf gemist? Ik stuur u de rapporten graag toe.

Natuurlijk is uw opdracht te bezuinigen en ik snap best dat u dat doet op mensen die door hun handicap niet snel genoeg of duidelijk genoeg kunnen reageren of protesteren. Doven horen u niet. Blinden lezen geen krantenartikelen en mensen met een psychiatrische aandoening of een gedragsstoornis willen u alleen even lijfelijk ontmoeten….

Ik geef u als suggestie als volgende stap de oudjes te nemen, die lopen ook niet hard!

O ja, meneer Elias, die eh… beloning van € 250.000.000 voor excellent presterende leerkrachten… ik hoef het niet. Niemand eigenlijk. Geen collega, geen directeur, geen bestuur. We willen dat u dat “in de kinderen stopt”.
En dan verwijt u het onderwijsveld dat ze met bussen naar de manifestatie komen “en dat waarschijnlijk betalen uit overheidsmiddelen”.
Wie haalt nu geld uit “het primaire proces”?
Voor € 250.000.000 kun je heel veel bussen huren hoor.

Desnoods ook voor die ouwetjes, en mensen uit verzorgingstehuizen, en pik dan ook even de jeugdzorg mee. Want daar komen mensen met problemen en die kunnen ze ook best zelf oplossen, toch?

Drs. P.J. Mol,

Directeur centrum Specialisten in gedrag en onderwijs

1 opmerking:

  1. Prachtig verwoord! Moeten dikke mensen als dhr. Elias niet naar een reservaat trouwens??????

    BeantwoordenVerwijderen