Het loopt hier de spuigaten uit thuis. Het beleg, bedoel ik. Het broodbeleg.
U moet eens weten wat dat allemaal kost met twee opgroeiende pubers.
Eerst waren we met zijn tweetjes en toen viel het mee, maar met de komst van de eerste steeg het gebruik van bijvoorbeeld hagelslag aanzienlijk.
En na de vreugdevolle begroeting van onze tweede is daar ook nog eens vruchtenhagel en pindakaas bijgekomen. Zelf eten we het liefst jam of kaas op ons brood.
Nu beide kinders in de puberteit gekomen zijn, groeit de stapel boterhammen per dag zienderogen. De hoeveelheid boterhammen van onze twee pubers is de afgelopen twee jaar steeds met meer dan 50% toegenomen. Soms zelfs met 100% want eerst at mijn dochter geen boterham, maar pap en toen opeens moest er een boterham bijkomen. En dit jaar werd dat nog eens met een extra halve boterham vermeerderd, hoppa, weer 50% erbij.
Nu geeft dat niet, want vriend en vijand zijn er over eens dat er een basis van goede voeding en zorg moet zijn.
Maar al die boterhammen behoeven beleg en ons viel op dat het gebruik van de pindakaas wel erg veel duurder uit begon te vallen ten opzichte van de andere zoetigheden.
Tijd voor overleg en er werd dus een budgettering afgesproken: de kinderen mochten voortaan een bepaald bedrag zelf uitgegeven aan het beleg dat zij zelf wilden.
Ze kozen voor appelstroop omdat ze dat zo lekker vinden. Da's mooi want het is eigenlijk ook nog eens gezonder dan pindakaas!
En het voordeel daarbij is ook nog eens dat dit stukken goedkoper is dan de pindakaas (wij hebben die van "Pietje Pietamientje" en die kost nogal wat) en omdat zij nu voortaan minder pindakaas zouden smeren, zouden we de kosten dus goed kunnen drukken.
Zelf houden wij, mijn vrouw en ik, overigens wel van pindakaas, dus we zorgen natuurlijk wel voor een blijvende hoeveelheid.
De appelstroop is gelukkig goedkoop gebleken en de kinderen smeren vrolijk hun boterhammetjes zelf.
Nu hebben wij de laatste tijd echter dus gemerkt dat de kosten van het beleg de pan uit rijzen, de spuigaten uitlopen. De fabrikant van de pindakaas heeft zijn prijzen flink verhoogd (ja, dat is natuurlijk liberale marktwerking) en de bezuiniging die wij hadden bewerkstelligd door de kinderen zelf appelstroop te laten kopen, wordt nu meer dan teniet gedaan door de verhoogde kostenpost voor de pindakaas. De prijs voor een potje appelstroop is daarbij natuurlijk ook ietsje duurder geworden, niet zozeer als de pindakaas, maar goed, het telt wel aan.
En zoiets moet gekeerd, dat snapt u. Het geld groeit niet op onze rug.
Mijn vrouw en ik hebben er een avond lang over gesproken en we zijn er uit: het moet dus echt anders, het roer moet om.
Vanaf morgen wordt er geen appelstroop meer gekocht. De budgettering wordt stop gezet. Die twee pubers van ons eten voortaan gewoon maar weer pindakaas!
Logisch toch?
(Lees voor appelstroop "pgb" en voor pindakaas "zorg in natura" en u heeft de logica van Mark Rutte in het debat van vanavond, naar aanleiding van de zeer scherpe vragen van Jolanda Sap van GroenLinks, in een notendop)
hahahaha wat een vergelijking...leuk gevonden!
BeantwoordenVerwijderenGrappig stuk en o zo duidelijk!!
BeantwoordenVerwijderenSuper vergelijking...heel duidelijk en precies zoals het is
BeantwoordenVerwijderen:-) Mooi stukje
BeantwoordenVerwijderenOooo Che, hij is weer leuk........
BeantwoordenVerwijderenIk hoop oprecht dat Mark Rutte dit eens leest of wellicht zijn moeder want die smeert volgens mij nog iedere dag een bammetje voor hem......
Bij minder vraag naar pindakaas verhoogt de liberale martkwerking de prijzen van die pindakaas??? Hmmmm, even Arnold Heertje opnieuw lezen!
BeantwoordenVerwijderen@hh
BeantwoordenVerwijderenJa, raar he, maar zo heeft het inderdaad mede gewerkt bij de aanbieders van zorg.
Nu heeft Arnold Heertje natuurlijk mooie boeken geschreven (al zijn de meningen natuurlijk verdeeld) maar de praktijk volgt niet altijd de letter blijkbaar.
Overigens is het verlagen van de prijzen ook op andere gebieden achtergebleven, waar de marktwerking zijn "positieve werk" mocht doen: ook bij openbaar vervoer, post e.d. hebben we voorlopig met prijsstijgingen te maken ondanks een verminderende vraag.