maandag 21 maart 2011

En het goochelen duurt voort ....

Fons van de goochelacademie
Wat kan je nu het beste doen als, zeg bijvoorbeeld hoofdambtenaar op het ministerie van OCW, om je baan een cachet van belangrijkheid te geven en zo veilig te stellen tot in lengte van dagen? Het werd al eerder duidelijk, maar opnieuw was het goed te zien bij een bijeenkomst van de Vaste Kamercommissie Onderwijs met betrekking tot onderwijstijd.
Je gaat gewoon goochelen en je blijft goochelen, net zo lang tot niemand meer precies weet wat je nu eigenlijk bedoelt. Je lardeert je trucjes nog met wat vage verhalen, bijvoorbeeld “de vrijheid wordt ingeperkt om de transparantie te vergroten” en je spant de betreffende minister, die totaal geen kaas heeft gegeten van de materie, en wat wild om zich heen trappende (Ton) en lafhartige (Kathleen) politici om je heen.
Nadat vier jaar lang dan een heel onderwijsstelsel op de kop is gezet onder het mom van vernieuwing en een onderzoekscommissie zijn aanbevelingen heeft gedaan, gooi je die laatste gewoon weer in de vuilnisbak en begin je gewoon weer alles wat ingesteld is teniet te doen.
De nieuwe minister is uiteindelijk bijvoorbeeld verpleegster geweest en weet niet meer van onderwijs dan de eerste de beste ... eh .... verpleegster.
Zo ben je al gauw weer acht jaar verder en komt het vervroegd pensioen met gouden handdruk al snel in zicht.

En ondertussen kan je zonder gevaar een lange neus maken naar de mensen die daadwerkelijk kijk hebben op de dagelijkse gang van zaken rondom onderwijs en zorgleerlingen. Het zal immers je tijd wel duren.
Vergis u niet: zo werkt het in de praktijk. Natuurlijk hebben Marja en Ton deze invulling van de bezuinigingen niet bedacht, ze wisten en weten niet eens wat 'passend onderwijs" nu eigenlijk is.
Ze weten alleen dat er bezuinigd moet worden en hebben Fons (want zo heet de ambtenaar uit dit voorbeeld) bereid gevonden om her en der wat leuke rode strepen door te halen in het huishoudboekje.
En Fons Dingelstad is niet gek, die pakt natuurlijk die zaken die Henk en Ingrid verder niet zo veel zeggen. En ach, die zorgleerlingen worden uiteindelijk toch alleen maar een beetje beziggehouden, toch?

Ja, Fons kent zijn pappenheimers: politiek en publiek, hij begoochelt ze allemaal.
Dat hij daarbij uiteindelijk ouders, leerkrachten en vooral ook de leerlingen (in primair/voortgezet/beroeps- of universitair onderwijs) zwaar ontgoocheld zal hem worst zijn.
Voordat iemand er iets van kan zeggen zal zijn verdwijntruc met forse bonus compleet zijn.

1 opmerking:

  1. En dus zit ik hier op het puntje van mijn stoel te wachten op een vermakelijk (spoed)debat over deze goocheltrucs...

    BeantwoordenVerwijderen