maandag 21 maart 2011

De eerste klap ....

En Ton met de bon ton en Machiel, met sik, hebben het ons nog zo gezegd: we mogen met zijn allen blij zijn dat er niet veel meer bezuinigd wordt!
Op dit weblog hebben wij de laatste dagen gewezen op Finland als gidsland wat betreft passend onderwijs.

Een van de belangrijkste punten van het welslagen van (passend) onderwijs is volgens Erkki Haro (internationaal gezien als dé onderwijsvernieuwer) is de centrale rol van de leerkracht. Deze wordt gezien als de spil van het onderwijs en is direct betrokken bij elke planmatige ontwikkeling van onderwijsvernieuwing.
Pikant daarbij is ook nog eens dat Finland geen ambterlijke onderwijsinspectie kent: "we vertrouwen onze leraren, dan heb je geen inspectie nodig" stelt een directeur van de Finse Onderwijsraad (NRC, "Het onderwijs in Finland", 04-05-2008).
De leerkracht wordt dus gezien als een kostbare bron van deskundigheid en als zodanig ook geacht.
In Finland dus.
Hier in Nederland gaat het er ietsje anders aan toe in het kader van onderwijsvernieuwing en investeren in de toekomst van de kinderen.
Hier zetten we gewoon en masse 9000 leerkrachten op straat.
"Wat zeg je?" zult u als weldenkend mens uitroepen wanneer u weer op uw stoel zit, "9000?".
Ja zeker, negenduizend collega's kunnen wat Marja betreft hun biezen pakken volgend jaar.
Hoezo kapitaalvernietiging? Eventjes 9000x een brok aan expertise doorgespoeld, afgevoerd.

En denk niet dat iets Marja hiervan kan weerhouden, ook niet de oppositie in de Eerste Kamer. Want ook al zou deze de huidige plannen met betrekking tot het passend onderwijs en het speciaal onderwijs in het bijzonder afkeuren, onze Marja heeft al aangekondigd dat de bezuinigingen – waar de Eerste Kamer niet over beslist – dan toch doorgaan. “Een vorm van chantage”, aldus Liesbeth Verheggen, bestuurder primair onderwijs van de Algemene Onderwijsbond.
“Zelfs als de senatoren het nieuwe stelsel van passend onderwijs wegstemmen – en daar is alle reden voor – wil zij toch het bezuinigingsbedrag binnenhalen om te kunnen uitgeven aan andere bureaucratie bevorderende maatregelen zoals prestatiebeloning en een heel toetscircus. Bovendien ademen de voorstellen beleidshaast en we weten nu al dat dit ontaardt in chaos en bestuurlijk gedoe, waarvan dan volgend jaar 9.000 mensen de dupe zijn.” (Bron: website AOb).

De arrogantie van de macht in optima forma. En nog steeds blijven roepen dat het belang van het onderwijs voorop staat.
Nee mevrouw Van Bijsterveldt, wat u aan het doen bent toont de hypocrisie van de huidige coalitie zo helder als het maar kan: enerzijds roepen te willen komen tot een kenniseconomie maar deze wil op geen enkele wijze ondersteunen door investeringen.
Sterker: u vernietigt de expertise van velen voor de portemonnee en ego's van enkelen.
Dan kunnen u en uw trawanten wel blijven roepen niet de rekening te willen leggen bij onze kinderen, maar uiteindelijk zullen onze kinderen de rekening dubbel en dwars moeten betalen.
Met een fikse rente.

Hoe was het ook al weer bij uw partij? Uitgaan van en werken aan een solidaire, duurzame en verantwoordelijke samenleving?
Solidair staat dan voor het wegbezuinigen van iedere voorziening (onderwijs, zorg, sociaal vangnet) voor de zwakkeren, duurzaam voor het huishoudboekje voor de komende drie jaar en verantwoordelijk voor het ongericht de straat op schoppen van 9000 mensen met al hun expertise, terwijl er van beloofde werkgelegenheid nog niets is te zien?
En dan hebben we het alleen nog maar over de "C" van uw partij.
Het feit dat u werkelijk geen moment luistert of wil luisteren naar iedereen in het werkveld of de oppositie zegt al genoeg wat betreft de "D".

Maar goed, u zult van onze noodkreten niet wakker liggen. U gaat 160 maal het land in om te vertellen dat die 9000 en in hun kielzog al die leerlingen en hun ouders niet moeten zeuren, we mogen immers met zijn allen blij zijn dat er niet veel meer bezuinigd wordt!
En wanneer wij u iets teveel verwijten maken dan kunt u, als ware volgeling van het CDA troost putten uit Matteüs 9:9-10, waar Jezus zelfs aan tafel ging met tollenaars, zij die koste wat kost belasting vroegen van de zwaksten en flinke rentes rekenden.
Maar vergeet dan ook niet het vervolg waarin Jezus uitlegt waarom hij dat doet:"Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieken wel".

Wij wensen u beterschap!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten