woensdag 8 juni 2011

Nu geldt het recht van de sterkste

Het past allemaal in het neoliberale plaatje: het uithollen van zorg, onderwijs en sociale voorzieningen voor mensen met een beperking. het recht van de sterkste heerst en het schild voor de zwakkeren is niet meer een beschaafd recht maar zal vootaan overgelaten worden aan liefdadigheid.
Degenen met een beperking mogen immers blij zijn met iedere kruimel.

Alle kiezers die tijdens de verkiezingen voor VVD (of een van de beide partners in de gedoogcoalitie die aangaven zich wel te vinden in het neoliberale élan van Mark Rutte) die hebben gestemd hadden dit natuurlijk kunnen zien aankomen en hebben boter op hun hoofd wanneer ze nu opeens schrikken van de hardvochtige maatregelen. Het is immers een logisch gevolg van de denkwijze van de partij(en) die markt en economisch rendement leidend laten zijn.
Niet alleen nu, maar al sinds jaar en dag.

Op de opiniepagina's van de Volkskrant website is een mooi artikel te lezen over hoe het eerste kabinet Rutte, geleid door neoliberale motieven "(...) de vrijheid van de ‘gezonde’ werkende actor [beschermt] en ‘snijdt’ in de vrijheden van mensen met een beperking".

Iris van Domselaar legt de cynische werkelijkheid bloot: "Een staatssecretaris (Veldhuijzen van Zanten) die op het laatste moment haar bezoek afzegt aan een Landelijke Manifestatie over het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking (dat Nederland nog niet heeft geratificeerd), luidt het caritas tijdperk duidelijk in.(...)Compensatie door de overheid voor de willekeur van het lot lijkt vandaag de dag te zijn voorbestemd voor degenen die mee kunnen doen aan de economische wedloop."

Zoals gezegd, deze cynische werkelijkheid kon men tijdens de vorige Tweede Kamer-verkiezingen al mijlenver zien aankomen. Dat de VVD- en CDA-aanhang deze ontwikkelingen blijkbaar nog steeds toejuichen, ieder vorm van beschaafde moraliteit uit het oog verloren hebbend, blijkt wel uit het feit dat een overgrote meerderheid de afbraak van speciaal onderwijs, Wajong, sociale werkplaatsen, pgb, etcetera nog steeds ondersteunt, gebaseerd op drogredeneringen, overdreven cijfers en vage vooroordelen (fraude). Met deze partijen glijden we weer af naar een samenleving van het begin van de vorige eeuw en eerder waar zorg voor de zwakkeren een zaak was van (arrogante) liefdadigheid.

Lees hier het uitstekend geschreven artikel van Iris van Domselaar.

2 opmerkingen:

  1. Een blog, niet alleen naar mijn hart, maar ook naar mijn verstand.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prima stuk. Onze school is ontstaan uit de armenzorg: De Gemene Armenbeurs. Later genaamd het Parochiaal Armbestuur.
    Misschien kunnen we deze oude constructie weer nieuw leven inblazen: giften, collecties en legaten die daarmee de zwakkeren in de samenleving proberen te ondersteunen.
    Het lijkt ondenkbaar in een zogenaamd beschaafde samenleving maar als het aan dit kabinet ligt, is die tijd sneller terug dan je denkt.

    BeantwoordenVerwijderen