zondag 6 maart 2011

Eén op de vijf politieagenten heeft "een vlekje"

Van AD.nl van gisteren plukten wij het volgende bericht:

Ongeveer een op de vijf agenten kampt met psychische problemen. Van de politiemensen die hier last van hebben, zo'n acht- tot tienduizend mensen, lijdt bijna 10 procent aan een posttraumatische stress-stoornis. Dat blijkt een tussenrapportage van Jan Struijs, onderzoeker bij de Politieacademie, waarop RTL Nieuws de hand heeft weten te leggen. Het aantal agenten met psychische problemen is de laatste tien jaar fors toegenomen, is een van zijn conclusies. Het gaat vaak om een opeenstapeling van gebeurtenissen tijdens het werk, aldus Struijs. ,,Er is een toename van geweld en agressie, dat maakt het zwaar'', zei hij zaterdagavond in RTL Nieuws. Ook speelt volgens hem frustratie over de politieorganisatie, die te bureaucratisch zou zijn, een rol.

Hier is een bijzondere parallel met het onderwijs te trekken, volgens ons van wijzijnverbijsterd. Zoals Ton te pas en te onpas roept: 1 op 5 leerlingen "daar is iets mee".
Daarmee wordt dan bedoeld dat leerlingen bijvoorbeeld een dyslexieverklaring hebben of bijvoorbeeld een adhd-indicatie (allebei overigens nog geen reden voor een "rugzakje" zoals Ton en Machiel, met sik, doen denken).
Dat is in deze parallel dan het geheel van de politieagenten die last hebben van psychische problemen.
Binnen deze groep leerlingen is er een kleinere die bijvoorbeeld moeilijk leren vanwege hun geïndiceerde beperking, geestelijk of lichamelijk.
Deze laatste groep zouden we dan kunnen vergelijken met de hierboven genoemde 10% van die 20% (dus uiteindelijk 2% van het totaal): de politieagenten met posttraumatische stressstoornis, die echt direct professionele begeleiding nodig hebben omdat ze het anders niet redden in hun werk of privé.

Wij van wijzijnverbijsterd zijn nu benieuwd wat de evenknieën van de minister van Onderwijs en de woordvoerder onderwijs van de VVD op het gebied van Binnenlandse zaken nu gaan roepen:
flink korten op de politie en dan met name op de hulp voor politie-agenten met een posttraumatische stressstoornis? Die moeten het maar uitzoeken omdat de groep politieagenten met psychische problemen te snel groeit?
Want dat is precies wat in het onderwijs te gebeuren staat.
Wij van wijzijnverbijsterd zijn in ieder geval erg benieuwd.
De politiebonden, de agenten en ander belanghebbenden binnenkort ook in Nieuwegein?

Hopelijk zijn die net zo "soft" als wij in het onderwijs en blijft het bij het gooien van badeendjes in plaats van pepperspray en traangas.

Lees hier het bericht op AD.nl.

3 opmerkingen:

  1. SUPER mooie analogie gemaakt van politie naar onderwijs ! Ja, dit idd zo naar elkaar toe te vertalen! We hebben er een 'bondgenoot' bij, want hoe lang zal het duren voor het rugzakje van de politie wordt afgepakt !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien zouden we met zijn allen eens moeten kijken naar WAT VOOR MAATSCHAPPIJ we eigenlijk in leven ! Wat gebeurt er met ons dat er zo'n sprake is van toenemende agressiviteit, politieagenten met psychische problematiek, kinderen die de maatschappij niet meer aankunnen. Hoezo tolerant ?
    Laten we eens beginnen met wat aardiger en respectvoller met elkaar om te gaan en te accepteren dat er inderdaad een probleem leeft in onze maatschappij: wij stellen teveel eisen misschien ? Hoe kunnen we het met elkaar oplossen om te komen tot een maatschappij waar gewoon voor iedereen een plekje is !
    Dat noem ik nu een toenemende (christelijke) sociale gedachte !!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat klopt. Als er werkelijk meer problemen zijn is het logisch om uit te zoeken waardoor dat komt, in plaats van de botte bijl er in te zetten.

    Pff, nu ik dit schrijf word ik weer ongelofelijk boos!

    BeantwoordenVerwijderen