zondag 6 maart 2011

Vraag aan het CDA

Het CDA; Christen Democratisch Appèl. Voor de verbijsterdianen met politiek historisch besef onder u in de jaren '80 ontstaan uit KVP, CHU en ARP. Een christelijke partij die de christelijke waarden hoog in het vaandel zegt te hebben staan.

Op de website van het CDA wordt in dat kader gezegd:“Christelijk, omdat de Bijbel onze inspiratiebron en ons referentiekader is. Het komt elke keer weer aan op een zorgvuldige afweging van idealen, problemen en mogelijke oplossingen".
De termen "gerechtigheid" en "solidariteit" zijn zogenaamde "kernwaarden" die al bij de oprichting van het CDA vastgelegd zijn.

De vraag die we graag aan het CDA willen stellen is: hoe is het te rijmen dat je aan de ene kant christelijke politiek zegt te bedrijven, met de termen gerechtigheid en solidariteit terwijl je aan de andere kant het rigide en wat ons betreft onchristelijke bezuinigingsbeleid doorvoert zoals het nu gebeurt, waarbij de allerzwakste groep leerlingen op oneigenlijke gronden buiten de maatschappij worden geplaatst.

Marja van Bijsterveldt is van het CDA. Dan zou ze toch deze achtergrond moeten hebben en deze uitgangspunten moeten aanhangen.

In een interview legt André Rouvoet van de ChristenUnie de vinger feilloos op de zere plek.
Hij vindt het “onbegrijpelijk” dat het CDA punten als het terugdraaien van het kindgebonden budget, bezuinigingen op het passend onderwijs en verschraling van de medische ethiek heeft toegelaten en hierover geen afspraken heeft gemaakt in het regeerakkoord met de VVD. “Ik verwijt het CDA nalatigheid om zijn stem te verheffen tegen paarsplus-neigingen. Ik zie bij het CDA grote morele verlegenheid.”

Vooral het je als partij uitleveren aan de PVVD is natuurlijk uitermate kwalijk.
Dat je al geminimaliseerd uit de kamerverkiezingen bent gekomen is al treurig.
Dat je als partij vervolgens regeringsverantwoordelijkheid neemt in deze constellatie en dan zo aan je eigen principes en uitgangspunten voorbijgaat, dat tart iedere logica en wat nog veel erger is, het doet veel mensen in het land pijn.

Het electoraat van het CDA weet dit ook, net als de verantwoordelijke mensen in de partij, en ze zullen rigoureus het roer om moeten gooien.
Maak een statement, laat zien waar je voor staat. Doe iets, ook al staat het NIET in het regeerakkoord.
Laat je als CDA van je christelijke, principiële CDA-kant zien, en stel ons niet teleur.

1 opmerking:

  1. De Tien geboden zijn tien leefregels die, volgens drie grote religieuze stromingen, door God aan de mensen is opgelegd.

    Het negende gebod spreekt mij persoonlijk erg aan en zou de CDA toch ook aan moeten spreken.

    "Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste..."

    Zullen we hier dan maar eens mee gaan beginnen?

    BeantwoordenVerwijderen