dinsdag 13 september 2011

"Brandbrief" (Artikel Jeanet Meijs, Volkskrant)

Vandaag verscheen op de opiniepagina's van de Volkskrant een mooi discussiestuk van Jeanet Meijs van Beter Onderwijs Nederland.

Hoewel wij van wijzijnverbijsterd ons niet in alles wat zij stelt kunnen vinden (maar goed, het is een discussiestuk, nietwaar), schetst mevrouw Meijs in een notendop op rake wijze de ramp die zich dreigt te gaan voltrekken binnen het gehele onderwijs, met gevolgen voor alle leerlingen.

Zij schrijft: "Het wordt steeds moeilijker voor leerkrachten om hun werk goed te doen en dat wordt het zeker als bij de volgende onderwijsvernieuwing het 'passend onderwijs' wordt ingevoerd.
Die term is misleidend. Het suggereert onderwijs dat 'past', maar komt in werkelijkheid neer op totale afbraak van het speciaal onderwijs.
Vanaf 1 augustus 2012 zullen meer leerlingen vanuit het speciaal onderwijs naar gewone scholen moeten. Men wil de explosieve groei van het aantal leerlingen met leer- en gedragsproblemen in het speciaal onderwijs terugdringen.

De bezuiniging van 300 miljoen euro, die daar bovenop komt, leidt tot nog slechter onderwijs voor alle
[nadruk Red.] leerlingen. Scholen hebben er de kennis, de ruimte en het geld niet voor. De kennis omtrent leer- en gedragsproblemen is in de afgelopen tien jaar grotendeels uit het onderwijs verdwenen."

De werkelijkheid ligt wellicht nóg genuanceerder, mede door de schandalige stapeling van bezuinigingen, ook op het gebied van zorg, die een directe of indirecte invloed hebben op de leerlingen, met name in het speciaal onderwijs. Die stapeling maakt dat de problemen uiteindelijk nog veel groter zullen worden, en dat veel leerlingen helemaal niet meer het onderwijs krijgen dat hen past.
Sterker: sommige leerlingen van nu zullen dadelijk helemaal geen onderwijs meer kunnen krijgen door het wegvallen van onder meer pgb!

Nu is het natuurlijk nog maar zeer de vraag of de minister, onze zichzelf halsstarrig en onkundig herhalende Marja, wel de Volkskrant mag lezen van de paladijn van Geert, de woordvoerder "van openbare Voorlichting en Propaganda", Martin Bosma.
En ook wij van wijzijnverbijsterd zullen natuurlijk als "te links", want kritisch en sociaal, niet tot de aanbevolen leesstof behoren.
Dus of onze minister de inzichten van Jeanne Meijs ook onder ogen krijgt is nog zeer de vraag.
Zeker is echter wel, dat zij uiteindelijk dit stuk, met de adviezen van de ECPO en de Onderwijsraad, onachtzaam in haar "niet-meer-nodig"-postvakje werpt, de papierbak naast haar bureau.
De neo-liberale kachel moet immers blijven branden.

Lees hier het artikel van Jeanet Meijs.

10 opmerkingen:

  1. De demonstratie van 23 mei was een succesvolle wanhoopskreet: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6214/Pieter-Hilhorst/article/detail/2904320/2011/09/13/Veldhuijzen-van-Zanten-moet-nu-kleur-bekennen-over-bezuinigingen-zorg.dhtml

    Nu maar hopen dat die van 19 september dat ook wordt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onderwijsinvesteringen stijgen in Europa, stagneren in Nederland!
    http://www.aob.nl/default.aspx?id=12&article=48247

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik had het artikel al via twitter gelezen, moet zeggen dat ik een gedeelte nogal neerbuigend vind overkomen...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @anoniem hierboven: zoals we al schreven, wij van wijzijnverbijsterd kunnen ons ook niet in alle punten vinden van mevrouw Meijs. Wel is het zo dat BON een pleitbezorger is van goed speciaal onderwijs en dus fel tegen de bezuinigingen in dit onderwijs is. Ook zij zien hoe "passend onderwijs" uiteindelijk alleen maar als legitimatie wordt gebruikt om een gebrek aan investeringen en de afbreuk van het speciaal onderwijs en de aandacht voor leerlingen met een specifieke leerbehoefte te maskeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In Griekenland konden ze lekker lang graaien, in Italie doen ze dat nog steeds, en Nederland blijft maar investeren in buitenland. Halen de Oost Europese mensen hierheen om voor je voeten te lopen, studenten uit het buitenland komen hun buik hier vol eten van onze belanstingcenten. Wist u dat zij om maar wat te noemen een fikse korting krijgen om lekker in de sportschool te sporten terwijl wij als belastingbetaler de volle mep betalen. Vaak al niet gaan omdat het behoorlijk duur is om te sporten in een sportschool, tenminste voor mij wel, en ik werk ook hoor! Ze gaan mondjes maat naar school en vertellen elkaar dat het luilekkerland is in Nederland. Ze rijden bijna allemaal fietsen die gejat zijn door georganiseerde bendes, die ws ook mijn fiets gejat hebben. Kijk zelf maar bij de hoge scholen, dan grote kans dat je fiets daar staat. Kraan dicht draaien en investeren in landgenoten, waarom is dat zo moeilijk en wat zit erachter????

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn dochter zit met 30 kinderen in een klas en de juf loopt over, terwijl die buitenlandse studenten het ervan komen nemen en voor een prikkie studeren, wonen, gesubsidieerde activiteiten en zelfs nog een beurs kunnen krijgen. Belachelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @anoniem(en) hierboven: natuurlijk is iedereen vrij om hier reacties te plaatsen, mits deze niet ontaarden in scheldpartijen of onbetamelijke verhalen. Eerlijk gezegd hebben wij wat moeite met het aanwijzen van zondebokken op een ongefundeerde of zwaar overdreven wijze. Het feit dat uw dochter met 30 andere kinderen in een klas zit heeft ons inziens te maken met het weigeren te investeren in onderwijs, of zelfs het ombuigen en bezuinigen zoals het huidige kabinet doet en niet met de aanwezigheid van een aantal buitenlandse studenten. Ook wij hebben de berichten gelezen in het NRC over het aantal buitenlandse studenten in Nederland dat groeit, maar dat dat de oorzaak zou zijn van de bezuinigingen, de stapeling etc. lijkt ons op zijn zachtst gezegd schromelijk overdreven. De reden moet u toch echt zoeken in het neo-liberale marktdenken waar alleen nog maar onderwijs gericht op economische opbrengsten nagestreefd wordt en niet meer als middel voor het uitbreiden van kennis en zelfontplooiing voor ALLE leerlingen.
    Wij laten uw reactie staan maar wij vragen u wel om in het vervolg niet te vervallen in het populistisch getint, niet door feiten gestaafd wijzen naar "anderen". Dit gebeurt in de politiek al te veelvuldig door met name politici van de gedoogcoalitie Rutte I richting de mensen met een beperking, hun ouders/familie en de mensen in het onderwijs of zorg. Lees de voorbeelden er op deze site maar eens op na.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goed gesproken CHE, we moeten niet vervallen in telegraafachtige reacties!
    Juist het niveau en het beschaafde gedrag maakt dit blog zo sterk.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. de Kamer praat NU met Marja...................
    http://www.poraad.nl/index.php?p=19641&nieuws_id=952188

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Marja trekt 6 miljoen uit voor "projecten" over een onderwerp waar al zoveel projecten van zijn geweest de afgelopen 20 jaar.............Toch een raar onderwerp (taalachterstand) als je bedenkt dat Marja vindt dat ESM niet bestaat............

    www.rijnmond.nl:
    De Dr. J. Wolterjerschool uit Rotterdam en de R.K. Basisschool Maria in Dordrecht mogen meedoen aan een landelijke proef voor peuters met een taalachterstand. Zij behoren tot dertig scholen die zijn geselecteerd.
    De proef is een onderzoek of de ontwikkeling van peuters met een taalachterstand in een schoolomgeving spelenderwijs kan worden verbeterd. Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs) trekt voor een periode van vier jaar bijna zes miljoen euro uit voor alle projecten.
    Ongeveer 120 scholen hadden zich aangemeld voor de pilot. Zij werken nauw samen met peuterspeelzalen of een kinderdagverblijf. Elke groep bestaat uit maximaal zestien peuters in de leeftijd van 2 of 3 jaar.
    De peuters gaan gewoon naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf en niet (al) naar een basisschool.

    BeantwoordenVerwijderen