dinsdag 26 april 2011

Kamerdebat verschaft meer duidelijkheid voor AB

Vanavond vond een spoeddebat plaats over het uitstel van de bezuinigingen op Passend onderwijs.

Belangrijkste en meest opvallende punten:
  • De bekostiging van AB-ers blijft vooralsnog bij de scholen. Dus gedurende schooljaar 2012-2013 zijn er geen veranderingen voor Ambulante begeleiding. Overdracht (aan samenwerkingsverbanden) en ombuiging vindt pas 1 augustus 2013 plaats. Dit is voor even goed nieuws voor de collega's in de AB die op het punt stonden om in augustus aanstaande hun baan te verliezen.
  • Iedere oppositiepartij blijft bij het standpunt dat ook de ombuigingen zelf nog eens goed bekeken moeten worden
  • Minister komt in juni met een brief waarin zij een nieuw tijdspad zal vastleggen

Er was nog een interessante discussie over de inbreng van de PO- en de VO-raad tijdens de acties rondom de bezuinigingen. Volgens Harm Beertema (PVV) en eventjes ook Ton Elias (VVD), moesten deze raden zich als uitvoeringsorganen van de minister opstellen en niet als belangenbehartigers van het werkveld. Tussen de regels door was lichtjes het PVV-standpunt ten aanzien van criticasters op de partij (en dus de coalitie) te horen: mond houden en gewoon doen wat er gezegd wordt. Ook begon de heer Beertema wat verongelijkt te wijzen naar het feit dat de raden zich bijna nooit verzetten bij progressievere regeerakkoorden.

Gelukkig was de minister in deze verstandig genoeg om te stellen dat ware besluitvorming gebaat is bij het spel tussen macht en tegenmacht.
Jeroen Dijsselbloem (PvdA) riposteerde gevat dat er voor de raden weinig reden tot protest was bij de progressievere regeringen omdat de plannen toen "ook gewoon een stuk beter [waren]".

Uiteindelijk is met name de duidelijk rondom het eerstgenoemde punt een belangrijke winst van het debat: de ambulante begeleiding is voor een jaar zeker gesteld.
Verder natuurlijk weinig enorme verschuivingen.

Het is nog lang niet gedaan. Later meer hierover.

2 opmerkingen:

  1. Ik moet zeggen dat ik de minister bijzonder elegant vond betreffende de PO-raad. Zij had zwaar op hen kunnen afgeven, maar zij zei eigenlijk dat ze volkomen in hun recht stonden om te doen wat zij hebben gedaan. Dat vind ik een mooi gebaar richting de PO-raad, maar ook richting het onderwijs.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De wondermedicijnen/ strohalmen (AB) mogen nog een jaartje langer hun werk doen. Ik ga door met protest tot de bezuinigingen helemaal afgeblazen zijn.
    Een moeder

    BeantwoordenVerwijderen