donderdag 10 februari 2011

Complot?

Gelukkig is mevrouw van Bijsterveldt (of hetSpoorbijsterveldt) niet alleen de brenger van slecht nieuws.
Vandaag schreef zij verheugd naar de tweede kamer dat het goed gaat met het terugdringen van het aantal zeer zwakke scholen. Steeds minder leerlingen krijgen onderwijs van onvoldoende kwaliteit en zeer zwakke scholen verbeteren zich steeds sneller.
Mooi nieuws toch?

Toch maakte de minister tegelijkertijd duidelijk dat zij scholen die ondermaats blijven sneller flink zal korten of zelfs zal sluiten.

Hé, wacht even, het zal toch niet? Wij van wijzijnverbijsterd zijn niet zo van de complottheorieën, maar denk even mee:
de minister besluit het Passend onderwijs dusdanig te herzien dat uiteindelijk het speciaal onderwijs uitgehold en de ambulante begeleiding flink gedecimeerd wordt.
Gevolg: het speciaal onderwijs kan niet meer de kwaliteit van onderwijs waarborgen en zal uiteindelijk (ja, mevrouw Ferrier, hoe creatief wij ook zijn) ondermaats gaan presteren.
Minister grijpt in: speciaal onderwijs weg.

Vervolgens krijgen de reguliere scholen alle kinderen met een specifieke hulpvraag in hun toch al overbevolkte lokalen, zonder (ambulante) begeleiding.
Reguliere scholen kunnen niet meer de kwaliteit waarborgen.
En u snapt het al: minister grijpt in en hopla, regulier onderwijs op de tocht. En uiteindlijk ook het gehele onderwijs op de schop.
Onderwijs weg, kritische vragen weg.
Lastpakken weg, kabinet vaster in het pluche.

"Het zal toch niet", zegt u? "Paranoia", zegt u?

U hebt natuurlijk gelijk, maar ergens is er ook een kern van waarheid te bespeuren.
Zo onderkent ook Kete Kervezee, voorzitter PO-Raad: “We zijn blij met de inzet op kwaliteit. Aan de andere kant moeten we vaststellen dat de minister het onderwijs een pijnlijke bezuiniging oplegt van 300 miljoen, en dat deze bezuiniging bovenop eerdere bezuinigingen en tekorten in de bekostiging komt. Deze bezuinigingen brengen de kwaliteit van het onderwijs juist in gevaar. Het risico is groot dat de minister hiermee de kwalitatieve doelstellingen juist op de tocht zet”.

Dus zo gek zijn we hier bij wijzijnverbijsterd ook weer niet

1 opmerking:

  1. Het adagium van de politiek is: "Iedereen doet het goed behalve de hulpverlening en het onderwijs, dus er moet wat gebeuren !! Alles moet anders, beter, alles moet gereorganiseerd.... Om dat te bereiken hebben we één plan, we gaan:

    * koud saneren,
    * we gaan massaal personeel ontslaan
    * en we breken alles af...(zo nou weet je het, en de brief is onderweg..)

    ...en dat zal helpen..reken maar..!!".

    BeantwoordenVerwijderen