donderdag 10 februari 2011

Bezuinigingen onder de microscoop (deel 1)

Het is inmiddels bekend dat men in de politiek vaak maar wat roept zonder al te zeer na te denken over de gevolgen: "tuigdorpen", "JSF" en natuurlijk "bezuinigen op Passend Onderwijs".
Kenmerkend is daarbij vaak dat het dan ook nog eens gaat om puur korte-termijn-beleid, dus: "voor de tijd dat ik op het pluche zit en na mij de zondvloed".

Gelukkig zijn er dan nog steeds (althans nu nog wel, vóór de dreigende kaalslag in het hoger onderwijs) echte wetenschappers, die wel hun verstand gebruiken en luistern naar de mensen in het veld.

Bijvoorbeeld Mark Huijben, die de stelling dat er een teveel aan overhead in het onderwijs is onder de loupe heeft genomen. Zijn conclusie is dat deze grote hoeveelheid "vet" dat volgens de politiek flink weggesneden moet worden door bezuinigingen eigenlijk helemaal niet zo groot is.

"Onder financiële druk is het vet al enorm teruggedrongen. Dat betekent dat in die sectoren verdere ingrepen nadelige gevolgen zullen hebben voor het primair proces."

En dat laatste kunnen wij allemaal natuurlijk beamen: niet het vermeende "vet" wordt door de bezuinigingen weggesaneerd, maar juist het meest vitale deel van het primaire proces: de (zorg)leerlingen en de leerkrachten, de ouders en de begeleiders.

Lees hier meer over het onderzoek van Mark Huijben

Geen opmerkingen:

Een reactie posten