vrijdag 18 februari 2011

Het Bijsterveldt (I)

Ingeklemd tussen de Rutte en Eliasland, ver in de Achterlijkhoek ligt het Bijsterveldt. Het Bijsterveldt bestaat uit een klein dorp, Verbijsteren, en een prachtig stuk natuur, het Bijsterveldtse Veldt. De rivier de Rutte kronkelt zich langs dit prachtige landschap en het is er prachtig fietsen. Aan de noordkant van Verbijsteren liggen de scholen en de winkels.

De basisschool (de Kavier Ferrierschool) is een moderne school met professioneel personeel. Wij van wijzijnverbijsterd hebben een kijkje genomen in een van de klassen. Juf Marja heeft groep 7. Ze is een blije juf (zie foto) met, naar ons oordeel, heel veel talent. Ze heeft dan ook na aanvankelijk een verpleegstersopleiding te hebben gedaan, de Pabo afgerond. Vervolgens mocht ze op kosten van het ministerie een cursus volgen om met "kinderen met problemen" om te gaan.

In haar groep zien we een heleboel kinderen (er zitten er in totaal 26 in).
In de hoek achter een schotje zitten 2 kinderen met autisme. Die stuurt ze aan met aan individueel dagprogramma. Ze hebben iedere dag hetzelfde programma, dus ze hoeft het niet te vervangen.
Daarnaast zit een kind met ernstige ADHD. Hij zit onder de Ritalin-automaat, die elke 2 uur na een piep eerst een reclameboodschap van de farmaceutische industrie laat horen en dan een pil geeft (de PeeVeeVautomaat).

De 2 leerlingen met gedragsproblemen zitten in de "Brandonhoek". De kinderen mogen niet vastgebonden, maar er mag wel een riem om de schotten heen zodat ze niet weg kunnen.
De 2 leerlingen met het syndroom van Down zijn de hulpjes van de juf: ze zijn nu aan het leren om de jassen van de andere kinderen dicht te doen.

Het blinde jongetje dat boven de C1000 woont zit op de gang, dat merkt hij toch niet. De twee kinderen met taalspraakproblemen hebben de weekbeurt. Zij moeten steeds naar de andere juffen en meesters om te vragen wat ze willen drinken. Ze moeten verplicht praten. "Dat is hun logopedie-oefening, zal ik maar zeggen" aldus Juf Marja.
Het jochie met Gilles de la Tourette is wel een beetje moeilijk geval. Hij roept soms ongecontroleerd iets wat juf Marja niet wil. Dan geeft ze hem gelijk een lel. "Ik hou niet van dat gedrag". Navraag leert dat ze bij de les waarin Gilles de la Tourette werd behandeld verhinderd was. "Jammer" zegt ze, maar ik weet heus wel hoe het zit, aanpakken moet je dat".

In het midden van de klas zitten de kinderen waar ze de meeste tijd aan moet besteden. Dat zijn de leerlingen die de CITO moeten doen: de entreetoets komt eraan. Dat de 3 kinderen in een rolstoel al heel lang zitten te schudden in hun rolstoelen, daar kan ze niet zoveel mee.
"Ik heb de accu's losgekoppeld, dus ze kunnen niet weg".

Tenslotte zitten er in de poppenhoek (wel bijzonder voor een groep 7) 3 met een blokje en een pop in hun hand. "Dat waren vroeger MG-ers" zegt juf Marja, "maar ja, zo'n indicatie zegt niks, en ze hebben al geleerd om zelf naar de poppenhoek te gaan als ze binnenkomen. Om drie uur mogen ze er uit, dan gaan ze naar huis. Ze zijn zo zelfstandig, ik hoef er de hele dag niet naar om te kijken".

We zijn onder de indruk van zoveel vakmanschap en inzet.

In de volgende bijdrage in deze serie ons bezoek aan een school voor ZMLK in Verbijsterveldt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten