maandag 27 juni 2011

"Vrolijk en hartverwarmend" (als 't maar gratis is dan)

Och och och, het wordt ons soms echt droef te moede wanneer we de werkelijk onbestaanbare acties van de huidige ploeg van Rutte gadeslaan. In Den Haag was men in vorige kabinetten natuurlijk ook wel eens de weg kwijt, maar deze club broddelaars slaat werkelijk alles. Eerst maakt minister Edith Schipper van Volksgezondheid (!!) eerst nog even iedereen met een psychische ziekte uit voor aansteller en stelt dat die mensen voortaan "(...) alleen een beroep op de gezondheidszorg moeten doen als je echt last hebt van ziekte.“ wat, terecht natuurlijk, direct leidde tot een felle aanklacht uit de organisaties voor geestelijke gezondheidszorg waarin met name de pure onwetendheid en het onbenul van deze minister aan de kaak wordt gesteld. (Lees hier)

Voor ons uit het speciaal onderwijs klinkt dit meer dan bekend: opnieuw een bewindspersoon die werkelijk geen idee heeft waar ze over praat, die een beleid voert op onjuiste en ondeugdelijke argumenten en die zichzelf een wijsheid aanmeet over de materie die zij absoluut niet heeft, verre van zelfs.

En laat nu ook dit wicht zich nog eens gaan bemoeien met het speciaal onderwijs! Minister Schippers vindt dat in 2012 alle kinderen in het speciaal onderwijs moeten kunnen sporten. En natuurlijk, dat vinden wij van wijzijnverbijsterd ook!Wat ons echter tegen de borst stuit is weer de mooipraterij die de minister op dit streven los laat:

"De sportdeelname van gehandicapten blijft volgens haar nog steeds ver achter vergeleken met mensen zonder beperking. Terwijl juist sportdeelname hun gezondheid en participatie en integratie in de samenleving kan bevorderen." (Bron: NU.nl)

O ja joh, Edith? Participatie en integratie in de samenleving? Mag waarschijnlijk dan niks gaan kosten dan? Sport bevorderlijk, zoals zelfs meer nog het (speciaal) onderwijs bevorderlijk is voor participatie en integratie in de samenleving? Of bijvoorbeeld het begeleid werken door bemiddeling van de sociale werkplaats, het in eigen handen nemen van de nodige zorg om ook op onverwachte momenten (tijdens het sporten bijvoorbeeld) de juiste begeleiding te krijgen, of zelfs het kunnen bekostigen van eigen woning (al dan niet begeleid) door middel van wajong? Ook allemaal belangrijk voor participatie en integratie in de samenleving. Alleen blijkbaar allemaal niet zo erg belangrijk om het ook daadwerkelijk mogelijk te laten (blijven) zijn.

Trouwens Edith, zie je het al voor je? Na de bezuinigingen van collega van Bijsterveldt op het speciaal onderwijs? Eén leerkracht met 14, 15 leerlingen met een beperking op een sportveldje. Of na school bij een club waar ze echter niet meer kunnen komen vanwege het wegvallen van pgb?

Asjeblieft mens, ga weg, houd je mond.
"(E)en vrolijk en hartverwarmend evenement" noemt Edith de Special Olympics World Summer Games in Athene, een evenement voor sporters met een verstandelijke beperking. Ja, gelukkig wel.
daar zorgen al die ouders, leerkrachten, begeleiders en leerlingen zelf wel voor.
Want van bewindslieden die voor de publieke tribune wat sympathieke dingen roepen maar aan de andere kant er alles aan doen om alles wat "vrolijk en hartverwarmend" is om zeep te helpen zal het echt niet komen.

2 opmerkingen:

  1. www.rijnmond.nl: "Het Nationaal Onderwijsmuseum moet behouden blijven voor Rotterdam en Nederland. Dat heeft minister Van Bijsterveldt gezegd. Eerder lieten het kabinet en Rotterdam weten te stoppen met de subsidies voor het museum."
    Nu hebben we een minister van volksgezondheid die zich bemoeit met het speciaal onderwijs en een minister van onderwijs die zich bemoeit met de kunstbezuinigingen, waarmee eigenlijk de staatssecretaris weer bezig was. Ik ben blij dat het museum blijft, maar het wordt toch wel steeds vreemder en ingewikkelder zo!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Breek me de bek niet open over sporten voor gehandicapten. Ik probeer voor mijn verstandelijk gehandicapte dochter met klassiek autisme/ADHD zwemles te regelen. Reguliere zwemscholen geven aan het niet aan te kunnen (wat ik begrijp), maar zelfs zwemscholen die bij MEE in de activiteitengids staan, waarbij staat aangegeven dat het zwemles is voor kinderen met een verstandelijk beperking vinden haar niet geschikt voor in een groepje. Wat wel kan zijn privelessen, maar daar betaal je dan ook 30,60 per half uur voor. Helaas verdienen mijn hardwerkende agent en ik met de paar uurtjes per week in de zorg werken niet genoeg om dat te kunnen betalen.....Sport voor kinderen met een 'vlekje' blijkt buiten proporties duur te zijn...

    BeantwoordenVerwijderen