woensdag 9 februari 2011

Een ELIASJE doen

Wij van wijzijnverbijsterd zijn verbijsterd over wat we vanmiddag hebben gehoord. We spreken elkaar al toe met sprekende zinnen als "je eliast weer" of "loop nou ff niet te eliassen". (zie de eerdere bijdrage)
Het is duidelijk dat de naamgever dit werkwoord eer aan doet. Het is daadwerkelijk VERBIJSTEREND hoe Ton Elias loopt te eliassen.

Het is zelfs zo dat het optreden van de heer Elias ons aanleiding heeft gegeven om, het speciaal onderwijs eigen, gelijk een nieuw gebaar te introduceren.
Het is een gebaar dat leerkrachten, directie en besturen, maar ook ouders, kinderen en Tweede-kamerleden erg makkelijk kunnen leren.

Mevrouw Ferrier en heer Elias kennen het concept niet, maar na het aanleren volgt de fase van AUTOMATISEREN.
Dan maak je na verloop van tijd het gebaar automatisch zonder er bij na te hoeven denken. Dit laatste is voor sommige van onze leerlingen zo moeilijk dat dit soms jaren kan duren, maar daarvoor is speciaal onderwijs nou nodig: wij hebben het geduld wel.


Een eliasje: maak een rondje van je duim en je wijsvinger, laat de andere vingers los in de lucht hangen.
Beweeg de hand naar de neus waarbij het door de vingers gevormde rondje om de neus wordt geplaatst. Laat dit een fractie staan en beweeg dan de hand tegen de klok in, de vingers sluitend tot een vuist.
In de laatste fase van de beweging maak je het geluid van een jong varkentje (big) van 2 tot 3 weken; frivool en toch duidelijk.
In het onderstaande filmpje wordt het eerst op ware snelheid voorgedaan, maar voor de ZMLK-leerkrachten onder u ook nog in slow-motion.

De verbijsterde baas weet NIET wie deze knappe man is, tips worden gewaardeerd.

Een eliasje doen. Betekenis: Je l*lt weer over iets waar je geen jota verstand van hebt.

2 opmerkingen:

  1. whoehahahahahaha, die houden we erin!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben gelijk gaan oefenen: hij is niet moeilijk, dus ook een ZMLK-leerkracht kan hem nadoen. Dan lijkt het me voor de heer Elias ook een makkie!! Misschien kan hij hem oefenen op een lekker dagje uit met het gezin...

    BeantwoordenVerwijderen