woensdag 16 februari 2011

Expertise

Ondertussen wordt het door alle rookgordijnen duidelijk: Marja van Bijsterveldt (verpleegster), Ton Elias (journalist/directeur van "bedrijfjes") en Kathleen Ferrier (ex-stewardess, ex-studente Spaans en Ontwikkelingssamenwerking) weten het beter dan brancheorganisaties PO-Raad (primair onderwijs) en VO-raad (voortgezet onderwijs), vakbonden, leerkrachten, bestuurders en directies, en erger nog: ouders.
Dit drietal heeft natuurlijk ook helemaal niet het onderwijs als speerpunt, maar gewoon het geld dat nodig is om hun vliegtuighobbies, en hun vrinden bij het bankwezen en natuurlijk het klaarmaken van onze snelwegen voor het 10 kilometer harder rijden.

Schandalig is het dus dat onze minister, die vorige week pas voor het eerst een school voor speciaal onderwijs van binnen heeft gezien, vanuit haar "expertise" kan stellen dat de klassen best groter kunnen, dat de leerkrachten uit het regulier onderwijs even makkelijk in een korte periode bijgespijkerd kunnen worden op het enorm brede scala van gespecialiseerd onderwijs.
In een leuk zogenaamd "kritisch tweegesprek" wist heer Elias de minister te brengen tot de uitspraak dat scholen die roepen door de bezuinigingen te moeten sluiten ("omvallen") het gewoon niet goed doen. "Andere scholen kunnen dat best". Cijfers om dit te onderbouwen zijn er niet.
Dat kan ook niet anders, omdat het gehele onderwijsveld roept dat deze bezuinigingen, voor iedereen, ook helemaal niet kunnen.En zo krijgen we een cirkel: de minister (gesteund door sidekicks) roept iets onzinnigs over iets waar zij geen verstand van heeft, de vakmensen tonen de onzin aan, de minister roept dat zij het beter weet, de vakmensen tonen de onzin aan .....

Alsof een bouwvakker een bakker blijft wijs maken dat hij makkelijk brood kan bakken uit zand. Alhoewel de minister waarschijnlijk wel denkt dat het kan. Normaliter zegt men van iemand die er om heen praat dat hij/zij praat "met meel in de mond".
Met de onzin en flauwe smoezen die zij echter verkondigt kunnen we met recht zeggen dat zij met de mond vol zand oreert!

En dat is natuurlijk niet verwonderlijk, haar kop heeft zij tenslotte ook al in het zand gestopt.

1 opmerking: