woensdag 11 mei 2011

Regeerakkoord of belazerakkoord

De vraag blijft nog even of "onze minister" heeft geweten dat er verkeerde cijfers zijn gebruikt in het debat over vooral de bezuinigingen in het speciaal onderwijs.

We gaan voorlopig uit van de goedheid van de mens, en dus dat ze dit niet geweten heeft. De afgelopen weken beziend lijkt het er echter op, dat ze zich wel gerealiseerd heeft dat de kluit belazerd wordt toen ze "besloot" om de bezuinigingen uit te stellen.

Het lijkt er een beetje (erg) op, dat ze hiertoe gedwongen is door de omstandigheden, dat ze zich heeft gerealiseerd heeft dat haar stellingname geen stand kon houden met deze kennis in je achterhoofd.
De temporisering die ze voor de bezuinigingen voor heeft gesteld die past ze ook toe in haar communicatie met het veld. Eerst de bezuinigingen uitstellen, dan vakantie, dan antwoord op de vragen van Manja Smits, dan misschien nog een keer een debat, en dan wegkomen met een sisser.

Daar doen wij het alleen niet voor.

In de hele discussie die rond de bezuinigingen is gevoerd zijn een paar dingen volstrekt duidelijk geweest:
  • De belangrijkste reden voor deze ingreep is de excessieve groei van het aantal zorgleerlingen geweest. "DAT KAN TOCH NIET WAAR ZIJN" is wel een overduidelijke exponent hiervan geweest.
  • Onze premier (jongetje Mark, premier van alle Nederlanders) heeft steeds gezegd: "de vakminister kan het zelf af, die weet waar ze het over heeft". Wij van wijzijnverbijsterd vragen ons erg af of hij dat nu ook nog blijft zeggen. Of wordt het "Mark to the rescue" om te redden wat er te redden valt.
  • Regeerakkoord is regeerakkoord. Dat was al een farce, want we hebben bij deze zelfde stelling gezien hoe de minister Op Stelten die gaat over de politie om is gegaan met de kritiek op de assistent-agenten. Er werd in de pers wat over geroepen en, ook al stond het in het regeerakkoord, het voorstel werd dezelfde dag ingetrokken.
Als we uitgaan van waar we mee begonnen zijn, namelijk van de goedheid van de mens, moeten we er vanuit gaan dat onze neoliberale vrinden Mark, Geert en Maxime bij het vaststellen van het regeerakkoord en het gedoogakkoord ook op het verkeerde been zijn gezet. Het kan dan niet anders dat ze afspraken hebben gemaakt op grond van volstrekt verkeerde cijfers. We hoeven niet meer uit te leggen van welke verkeerde cijfers.



Wat moet je dan met dit gegeven?
Moet je als gedoogcoalitie vasthouden aan de afspraken die je hebt gemaakt op grond van verkeerde informatie of ga je bij jezelf te rade of je deze afspraken moet aanpassen.

Wij weten wel wat de 76 van PVVD en CDA gaan roepen. "er verandert niks", "er is toch groei", "de problemen zijn toch helder" en "iedereen wil toch passend onderwijs". En vervolgens "zien ze geen reden om aan de afspraken in het regeerakkoord te tornen".

En zo komt de vraag naar voren: is het een "regeerakkoord" of is het een "belazerakkoord"?
Als de PVVD en CDA, als Ton en Kathleen en natuurlijk Harm in hun kielzog blijven stellen "regeerakkoord is regeerakkoord, die 300 miljoen zal er komen" dan is het volstrekt helder dat we te maken hebben met een "belazerakkoord". Niks wat afgesproken is, hoeft dan meer verantwoord te worden, er zijn geen redenen meer nodig om iedereen maar vooral de allerzwaksten te pakken.
Als ze echte- en geen achterkamertjes- of belazerpolitiek bedrijven dan komen ze tot de conclusie dat ze de verkeerde keuzes en de verkeerde afspraken hebben gemaakt op grond van verkeerde informatie en dus dat ze een fout hoofdstuk hebben staan in het regeer/gedoogakkoord.

In het andere geval, en dat denken de zwartgalligen onder ons, hebben ze al lang geleden bedacht dat het klootjesvolk niet bijdehand genoeg zou zijn om de echte cijfers te doorzien. Die zwartgalligen denken aan moedwillige misleiding door Ton, Kathleen en hun trawanten.
Wij gaan hier vooralsnog niet vanuit omdat we vertrouwen hebben in de goedheid van de mens.

Uiteindelijk wordt het toch vlees of vis. Oftewel het was geen opzet en kunnen ze niet anders dan het boetekleed aantrekken en concluderen dat de bezuinigingen van tafel moeten oftewel het was wel opzet en houden ze vol dat de 300 miljoen wel gerealiseerd moet worden.

Wij van wijzijnverbijsterd zijn er van overtuigd dat we het vraagstuk van al dan niet opzet kunnen aflezen aan de manier waarop onze vrinden er de komende weken mee omgaan en vooral aan hun eigen conclusie over wat er met de bezuinigingen moet gebeuren. Ofwel laten ze het regeerakkoord los en daardoor ook de bezuinigingen, ofwel houden ze vast aan datzelfde regeerakkoord en hebben ze het gewoon van tevoren geweten en zelfs zo bedacht.

1 opmerking:

  1. Als je ziet hoe ze zich er nu alweer uit probeert te draaien ga ik voor belazerakkoord!
    Laten wij ons belazeren? NEE!!! Anne-Miek Wijnbergen

    BeantwoordenVerwijderen