vrijdag 8 april 2011

Marja: Regionale expertise centra? WEG ERMEE


En dan het REC, het Regionaal Expertise Centrum, weet je wel.
Daar zijn er een heel stel van in het land.

Die zijn in 2003 in het leven geroepen DOOR DE OVERHEID toen de scholen voor speciaal onderwijs in clusters zijn ingedeeld, ook al DOOR DE OVERHEID.

Die REC's hebben in de loop van de jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Aanvankelijk zag je veel "beleidsarme" REC's. Die deden alleen hun minimale taken, overigens opgelegd DOOR DE OVERHEID. Tegenwoordig zie je dat REC's hun eigen plek hebben, dat ze beleid uitzetten, dat ze scholen aansturen, verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van de ambulante begeleiding, de steunpunten autisme. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de indicaties via de commissies voor de indicatiestelling (CVI). En dat moeten ze ook allemaal, dat zijn de DOOR DE OVERHEID vastgelegde "wettelijke taken".

In onze regio wordt nauw samengewerkt tussen de clusters 3 en 4 waardoor een REC nog meer slagkracht krijgt.

En toch is er wat met die REC's.

Ze kosten te veel geld, of misschien voeren ze hun taken niet uit. Misschien hebben ze slechte inspectierapporten, of is er sprake van financieel wanbeheer. Hebben ze teveel personeel aangenomen of zijn de besturen van God los.

Want al die REC's in het hele land, waar honderden mensen zich het schompes voor hebben gewerkt, met al die expertise, met al die kennis, met al die netwerken.... al die REC's worden door Marja op 1 augustus 2012 opgedoekt. Met 1 pennenstreek. Zo maar, weg ermee; weggejorist, opzouten, pleiten gaan en wegwezen.

En waarom? Marja heeft nog een paar miljoen nodig. Met het korten op de scholen heeft ze zo rond de 270 miljoen binnengehaald, en met het opdoeken van de REC's komen er nog een paar bij.

Over nagedacht? Nou nee.

Op basis van beleid? Nou nee.

Logisch? Nou nee.

Overleg over gehad? Nou nee.

Goeie minister? Nou nee!!!!

1 opmerking: