vrijdag 8 april 2011

Eindelijk iemand die het WEL snapt

Het is toch wel verfrissend te noemen als wij van wijzijnverbijsterd naar het debat zitten te kijken over het omvallen van de epilepsiescholen en dan Joël Voordewind het woord zien nemen.
De woordvoerder in het onderwijsdebat voor de Christen Unie blijkt iemand te zijn die snapt waar het over gaat en die begrijpt hoe het in elkaar zit.
Hij haalt termen niet door elkaar en gebruikt "passend onderwijs", "cluster 3" en "cluster 4" op de goede plek en wél met de goede betekenis.

Dezer dagen lijkt het in de Tweede Kamer de gewoonte te zijn om met veel bombarie, zonder kennis van zaken, zonder verdere interesse en met grote vooringenomenheid zonder enige terughoudendheid zaken te roepen en mensen te schofferen.

Zo niet onder andere Joël Voordewind, die in onderstaand fragment duidelijk uiteenzet dat de groei van het speciaal onderwijs niet aan cluster 3 toe is te schrijven, waarna hij een motie indient waarin hij de minister vraagt om cluster 3 op basis van budgetfinanciering te gaan financiëren.

Langs deze weg een "goedgekeurd door wijzijnverbijsterd" voor Joël Voordewind.


6 opmerkingen:

  1. Deels eens, alleen moeite met zijn uitspraken over labelen & etiketten plakken. Zo makkelijk gaat dat in de praktijk helemaal niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In die zin is bezuinigen op cluster III en andere clusters zeer, zeer treurig. Onrechtvaardig.

    Maar ook in cluster IV is hulp nodig. MOmenteel mag deze moeder een maatschappelijke stage regelen voor een kind met autisme. Erg leuk. Moet uiterlijk deze zomer af zijn. Het reguliere VO hangt aan vage groepsopdrachten aan elkaar. Hoe behulpzaam de leraren ook zijn, is zeer, zeer zwaar.
    Sluit me dus wel bij Suzan aan; op de onderwijsblog van Trouw heb ik nog even toegelicht (onder gebruikersnaam AnnaPO) waarom ook kinderen met ADHD en autisme niet zonder hulp kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ieder kind verdient een normaal en ruim voldoende budget, er moet helemaal nergens gekort worden.
    Discussie wel graag op juiste cijfers voeren, dat is belangrijk.
    Samen kijken naar hoe het beter of anders kan is natuurlijk gewoon de oplossing. Zo leren we dat ook onze kinderen: overleggen met elkaar. Voor volwassenen in de politiek is dat nog wat lastig. We kunnen beginnen met een picto van wat wel mag: respect voor elkaar.
    En als we die basis onder de knie hebben kunnen we pas echt aan het werk. Voldoende geld voor ieder kind, afgestemd op behoefte. Moet toch niet zo moeilijk zijn ?

    Ben bang dat het nog wel even gaat duren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad, op geen enkel kind mag bezuinigd worden. Het is meer dan absurd. En de politiek mag niet liegen. God, die politici kunnen nog veel leren van onze kinderen....

    Op een schrijfcursus leerde ik dat in fictie vaak meer waarheid boven tafel komt dan wanneer je betoogt. Tegen fictie weet niemand een argument te verzinnen. Dat geldt natuurlijk ook voor ouders die voorbeelden geven.

    Omdat mijn zoon een tiener is en ik zijn privacy wil beschermen heb ik onder pseudoniem 'AnnaPO' fictie met veel werkelijkheid in de blogafdeling van Trouw gezet....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik begrijp Susan haar argument, maar ik begrijp wel wat Voordewind bedoelt. De groei zit in cluster 4 en ze hadden eerst moeten bekijken hoe dat komt en of dat nu echt onnodig labelen is (wat ik absoluut niet denk) of dat er andere redenen zijn (zoals het voor de hand liggende dat er meer kennis is over bijv autisme e.d.). Het is natuurlijk volkomen belachelijk dat cluster 1 2 en 3 uitgekleed worden, terwijl dit al stabiel is vanaf 2003. Maar idd cluster 4 heeft de hulp en begeleiding ook heel hard nodig. Ik heb een dochtertje van bijna 6 met klassiek autisme, ADHD en een IQ van 57(dus een verstandelijke beperking, ze gaat naar de ZML), dus ik weet heel goed hoeveel invloed ook haar psychiatrische stoornissen op haar dagelijks functioneren heeft. Dat kun je niet even wegzetten als een etiketje te veel plakken. Dat is zo beledigend tegenover ouders...Bedankt Meneer Voordewind, ik vind dat u het goed heeft verwoord, ik had echt een gevoel van hehe er is er een die zich er wel in verdiept heeft.....D

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het debat werd niet op basis van de juiste cijfers gevoerd!

    BeantwoordenVerwijderen