donderdag 24 maart 2011

Haast (Rome in één dag)

Wat is dat toch? Die ongelofelijke haast die bijvoorbeeld Marja en Halbe aan de dag leggen?
Vijftig miljoen bezuinigingen op speciaal onderwijs in 2012 wordt plotseling 100 miljoen. Ja, "op speciaal onderwijs", laten we het maar niet meer eufemistisch betitelen als "bezuinigingen op passend onderwijs", want uiteindelijk wordt gewoon het speciaal onderwijs en dus met name de groep zwakste leerlingen meedogenloos gepakt.
Dus plotseling tweemaal zoveel bezuinigingen op speciaal onderwijs in het eerste jaar en vandaag heeft onze Halbe bekend gemaakt de 200 miljoen bezuinigingen op cultuur niet per 2014 maar al in 2013 te willen laten doorvoeren (lees hier). Hij wil al snel beslissen waar de grootste klappen gaan vallen.
Haast, haast, haast, van harte gesteund door een kamermeerderheid van, u raadt het al, VVD, PVV en CDA.
Halbe heeft zelfs zo'n haast dat hij voor deze beslissing de Eerste en Tweede Kamer en het adviesorgaan de Raad van State, die normaal gekend moeten worden bij belangrijke wetswijzigingen zoals deze, passeert door een en ander vast te leggen in een zogenaamde ministeriële regeling. Dit instrument staat een minister ter beschikking om niet elke pietluttige regelgeving te hoeven voorleggen aan de Staten-Generaal (Eerste en Tweede Kamer).
En voor Halbe Zijlstra zijn cultuur en de daarbij horende gelden nu eenmaal pietluttigheden, dus hij wil voortvarend aan de slag.

Aangemoedigd door de partijen van de gedoogcoalitie, die eigenlijk alles van waarde als van weinig belang zien.

Maar waarom nu toch die haast om werkelijk al wat een samenleving mooi en beschaafd maakt zo snel mogelijk te asfalteren, om te buigen, stop te zetten, af te breken?
Alsof Mark en zijn horde bang zijn geen tijd genoeg te hebben om hun neoliberale spelletjes te vervolmaken, hun rechtse hobby's te kunnen uitvoeren: in twee, zeg drie jaar iedere sociale verworvenheid te slopen zodat het weer jaren zal duren eer ons land weer op een aanvaardbaar beschavingsniveau terug gekropen is en dan pas middels wel de juiste investeringen op te klimmen als kenniseconomie en sociale rechtstaat.

Mark, Machiel, Maxime, en Marja, Ton, Kathleen, waarom toch die haast? Rome is toch niet op een dag gebouwd?
Is het misschien omdat jullie toch al op de klompen aanvoelen dat de jubelstemming van iets meer dan 50% van de Nederlandse bevolking, in hun onwetendheid, al vrij snel zal kunnen omslaan?
Bijvoorbeeld wanneer men begrijpt dat het wel leuk is om 130 kilometer per uur te mogen rijden, maar minder leuk om dan na een (al voorspeld) ongeluk niet de zorg te kunnen krijgen die je nodig hebt?
Of dat je kind dat nu nog fijn meedoet op de peuterspeelplaats, weliswaar tegen al hogere kosten, maar wanneer het wat meer moeite krijgt met leren, of juist veel te hard gaat, niet dat specialistische onderwijs krijgen kan dat jij wilt?
Of dat die beloofde arbeidsplaatsen bij politie en zorg er helemaal niet gaan komen?
Wanneer dus de mensen door krijgen dat het probleem niet bij één bepaalde bevolkingsgroep ligt, maar juist bij die politieke partijen die er een probleem van maken?
Op het moment dat de mensen gaan begrijpen dat de "C" van het CDA alleen nog maar staat voor holle frasen?
Dat er van al de beloftes van de PVV er maar bar weinig ook gehouden worden?
Dat wanneer Mark van de VVD zijn hand reikt naar "alle Nederlanders" het uiteindelijk maar een zeer selecte groep is die niet met lege handen komt te staan, namelijk de groep die hun handen (en zakken) al vol hebben?
Vandaar misschien die haast?

Ach, om er nog maar eens een cliché tegenaan te gooien: "haastige spoed is zelden goed".
Helaas zullen echter Mark en zijn vrienden de gevolgen niet al te zeer voelen, hun wachtgeld is al veilig gesteld.
Nee, uiteindelijk zullen de zwaksten van onze samenleving, onze ouderen, onze zieken en gehandicapten en onze kinderen uiteindelijk de dupe zijn van deze spoed.

En het zal weer nog veel langer duren eer Rome is opgebouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten