woensdag 23 maart 2011

Bijeenkomst met Marja (en Fons)

Datum: 27 mei 2011,
Plaats: Lekkerkerk, zaal "De Harmonie"
Tijd: 19.30 aanvang, koffie vanaf 19.00.
Onderwerp: Bijeenkomst nr. 69 van de Passend Onderwijs Tour, starring Marja en Fons
Aanwezig: leerkrachten basisonderwijs, leerkrachten speciaal onderwijs, directies, ouders en bestuurders.

Verslag:
Marja heet iedereen welkom. Ze stelt "The Fonz" voor, die aan haar rechterhand zit om haar te souffleren waar nodig. Ze geeft aan dat ze zelf eigenlijk te weinig dossierkennis heeft om deze bijeenkomst alleen te kunnen doen. Omdat ze wat training heeft gehad stelt ze voor om "een rondje" te maken, maar dat wordt door de mensen in de zaal als zinloos ervaren omdat iedereen hier elkaar kent.

"Goed, passend onderwijs", begint Marja. "The Fonz" buigt zich naar haar toe en fluistert iets in haar oor. "Ja, ik zeg het goed: passend onderwijs".
"Er wordt een hoop onzin verteld, en dat willen we graag vanavond rechtzetten", gaat Marja door. "Passend onderwijs moet nou eenmaal omdat er 78% meer rugzakken worden afgegeven. Iedereen krijgt maar een rugzak, en Machiel heeft gezien dat zelfs jongens die even op hun stoel wiebelen een rugzak krijgen". Ze kijkt triomfantelijk naar "The Fonz", er komt nog geen reactie uit de zaal. "Het speciaal passend onderwijs kost veel te veel, wel een miljard of vier" (schalks knikje naar "The Fonz") "en om al die rugzakjes betaalbaar te houden bezuinigen we 300 miljoen op de bureaucratie".

Marja gaat er voor zitten. "En de scholen worden ook een klein, klein beetje gekort, het gaat om 10% op de personele kosten". Er staat iemand op in de zaal die tegelijk zijn hand opsteekt. "The Fonz" staat direct op, wijst naar de man met zijn rechterwijsvinger en tikt die vinger een keer of vier dwingend naar beneden. "Gaat u even zitten meneer, geen vragen, het is een informatiebijeenkomst. Als u vragen wilt stellen kunt u dat doen via uw politieke partij in de Tweede Kamer. ZIT!".

"Dus", gaat Marja verder, "de waarheid is dus, en daar is geen letter aan gelogen en geen woord onwaarheid aan, dat er in sommige klassen misschien een kindje bij moet, maar niet overal, en dat staat niet vast".
Ze pakt nu de microfoon stevig in haar hand, en kijkt ondertussen op een blaadje dat "The Fonz" voor haar neerlegt. Ze schudt nee en schuift het terug. "Enige tienduizenden euro's, meer niet. Als er scholen zijn die iets anders beweren dan wordt er gelogen, onwaarheden verteld en de waarheid geweld aangedaan".
Marja vertelt na de pauze dat er ook kolderieke verhalen worden verteld over de ambulante begeleiding. "Die AB-ers kunnen gewoon naar de samenwerkingsverbanden, hoezo 6000 banen op de tocht? onzin".

Dat er een zaal vol met onderwijsmensen opgewonden nee zat te schudden heeft Marja niet gezien, dat er 57 aanwezigen een vraag wilden stellen is haar niet opgevallen en dat zelfs "The Fonz" er wat gegeneerd bij zat heeft ze niet gezien.

Op weg naar huis zegt ze tegen haar chauffeur: "Ga maar even langs de MacDonalds, jongen, dat heb ik wel verdiend. Ik heb vanavond een fantastische avond gehad, met geinteresseerde onderwijsmensen die goed luisterden en wilden horen wat ik te vertellen had".

Bij de Mac kan ze niet uit de auto stappen omdat er een enorme PLAAT voor haar hoofd zit.

1 opmerking:

  1. Elmira, leerkracht ZMLK moeder van Fien met down24 maart 2011 om 09:56

    HAHAHAHA... die plaat is het grappigst! Hij is van beton als je het mij vraagt.

    BeantwoordenVerwijderen