maandag 5 maart 2012

Slechthorende leerlingen in actie tegen bezuinigingen

Wanneer we het hebben over 'speciaal onderwijs' gooien we eigenlijk een heleboel verschillende scholen op één hoop. Speciaal onderwijs is eigenlijk onderverdeeld over vier clusters. Cluster 1 omvat alle scholen voor blinde kinderen of leerlingen met een ernstige gezichtsbeperking, cluster 2 omvat alle leerlingen met (ernstige) gehoor- en/of spraakproblemen, cluster 3 zijn de leerlingen met een ernstige leerproblematiek (bijvoorbeeld door syndroom en/of laag iq) en cluster 4 omvat de leerlingen met een (ernstige) gedragsproblematiek.

Reden om te bezuinigen wordt door met name VVD en PVV voortdurend bij de groei binnen het speciaal onderwijs gezocht.
Nu begrijpt natuurlijk iedereen met een beetje verstand dat ten eerste de groep in de clusters 1, 2 en 3 natuurlijk niet plots enorm is gegroeid. Als dat zo zou zijn, dan zou er iets zeer ernstigs aan de hand zijn in Nederland wat betreft volksgezondheid. Maar ten tweede geeft de groei in cluster 4, waar het dan eigenlijk om gaat, zeer te denken. Natuurlijk is het al duidelijk geweest dat er flink gegoocheld is met cijfers, maar men zou natuurlijk eerst juist moeten kijken waarom die groep nu is gegroeid.
Enfin, zo ver reikt het intellect van Ton Elias c.s. niet. Dat zit namelijk hoofdzakelijk in hun voeten waarmee ze voornamelijk juist graag naar beneden schoppen.

Hoe het ook zij, ook de slechthorende/dove leerlingen en leerlingen met een ernstige spraakproblematiek worden onevenredig hard getroffen door de bezuinigingen.
Reden voor de Dr. M. Polanoschool in Rotterdam-Lombardijen om zich luidkeels te laten horen in een lawaaiprotest.

Lees hier het bericht, waarbij opgemerkt dient te worden dat hier eindelijk eens sprake is van een medium dat nu eens goed en duidelijk uiteenzet waar het bij (bezuinigingen op) 'passend onderwijs' nu eigenlijk om draait. Niet om leerlingen met dyslexie of die niet op hun stoel kunnen blijven zitten, maar om het feit "dat er veel meer kinderen in een klas komen en het rugzakje wordt gehalveerd en de leerlingen op een reguliere basisschool veel minder begeleiding krijgen".

Hulde, RTV Rijnmond!
En natuurlijk nog meer hulde voor het team en de leerlingen van de Dr. M. Polanoschool!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten